PrzepisCiastkaCiasteczka brzoskwinie cieszą nie tylko oko. Goście oniemieją z zachwytu

Ciasteczka brzoskwinie cieszą nie tylko oko. Goście oniemieją z zachwytu

Ciasteczka brzoskiwine
Ciasteczka brzoskiwine
Źródło zdjęć: © Pyszności

30.08.2024 12:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyglądają jak zerwane z ogródka, a ich kolor to zasługa sprytu i naturalnych składników. Ciasteczka brzoskwinie robią wrażenie nie tylko na pierwszy rzut oka - miękkie i kruche ciasto wypełnione dżemem skradnie również podniebienia.

Kiedy tylko pojawiają się na stole, wszyscy są zachwyceni. Wyglądają tak, że nie powstydziłaby się ich nawet najlepsza cukiernia. Z łatwością przygotujesz je jednak w swojej własnej kuchni, bez żadnych specjalnych gadżetów i foremek. Nie musisz również poszukiwać barwników - piękny kolor uzyskasz w naturalny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka brzoskwinie - przepis na zachwycający deser

Doskonale sprawdzą się na większe i mniejsze okazje. Są nie tylko smacznym deserem, ale także uroczą ozdobą stołu. Sok z marchwi i buraków nadaje ciastkom piękny, naturalny kolor, imitujący brzoskwinie.

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki© Pyszności

Zapakowane w ozdobne pudełko, ciasteczka mogą być oryginalnym prezentem dla bliskich. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej ,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 100 g cukru, 
  • szczypta sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki: 

  • sok z 3 marchewek,
  • sok z 2 buraków, 
  • dżem morelowy,
  • cukier do obtaczania,

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij całość na jasną, puszystą masę.

Jajka ubite z cukrem
Jajka ubite z cukrem© Pyszności

Krok 2. Do ubitych jajek dodaj miękkie masło oraz śmietanę i zmiksuj. Wsyp sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę i połącz składniki, zagniatając ciasto. Podziel je na mniejsze kulki.

Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka© Pyszności

Krok 3. W upieczonych i przestudzonych ciasteczkach wydrąż przy pomocy małego nożyka środek, robiąc to od spodu. Wypełnij wgłębienie dżemem morelowym i połącz ze sobą dwa ciastka. Opcjonalnie możesz użyć innego dżemu lub kremu czekoladowego.

Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z dżemem© Pyszności

Krok 4. W jednej miseczce umieść sok z marchewki, w drugiej sok z buraka. Przy pomocy pędzelka pomaluj brzoskwinki i obtocz je w cukrze.

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki© Pyszności

Krok 5. Udekoruj ciasteczka zieloną miętą. Smacznego!

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także