Ciasteczka brzoskwinie cieszą nie tylko oko. Goście oniemieją z zachwytu
Wyglądają jak zerwane z ogródka, a ich kolor to zasługa sprytu i naturalnych składników. Ciasteczka brzoskwinie robią wrażenie nie tylko na pierwszy rzut oka - miękkie i kruche ciasto wypełnione dżemem skradnie również podniebienia.
30.08.2024 12:26
Kiedy tylko pojawiają się na stole, wszyscy są zachwyceni. Wyglądają tak, że nie powstydziłaby się ich nawet najlepsza cukiernia. Z łatwością przygotujesz je jednak w swojej własnej kuchni, bez żadnych specjalnych gadżetów i foremek. Nie musisz również poszukiwać barwników - piękny kolor uzyskasz w naturalny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka brzoskwinie - przepis na zachwycający deser
Doskonale sprawdzą się na większe i mniejsze okazje. Są nie tylko smacznym deserem, ale także uroczą ozdobą stołu. Sok z marchwi i buraków nadaje ciastkom piękny, naturalny kolor, imitujący brzoskwinie.
Zapakowane w ozdobne pudełko, ciasteczka mogą być oryginalnym prezentem dla bliskich. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej ,
- 100 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 100 g cukru,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Pozostałe składniki:
- sok z 3 marchewek,
- sok z 2 buraków,
- dżem morelowy,
- cukier do obtaczania,
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij całość na jasną, puszystą masę.
Krok 2. Do ubitych jajek dodaj miękkie masło oraz śmietanę i zmiksuj. Wsyp sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę i połącz składniki, zagniatając ciasto. Podziel je na mniejsze kulki.
Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 3. W upieczonych i przestudzonych ciasteczkach wydrąż przy pomocy małego nożyka środek, robiąc to od spodu. Wypełnij wgłębienie dżemem morelowym i połącz ze sobą dwa ciastka. Opcjonalnie możesz użyć innego dżemu lub kremu czekoladowego.
Krok 4. W jednej miseczce umieść sok z marchewki, w drugiej sok z buraka. Przy pomocy pędzelka pomaluj brzoskwinki i obtocz je w cukrze.
Krok 5. Udekoruj ciasteczka zieloną miętą. Smacznego!