Ciasteczka brzoskwinie cieszą nie tylko oko. Goście oniemieją z zachwytu

Wyglądają jak zerwane z ogródka, a ich kolor to zasługa sprytu i naturalnych składników. Ciasteczka brzoskwinie robią wrażenie nie tylko na pierwszy rzut oka - miękkie i kruche ciasto wypełnione dżemem skradnie również podniebienia.

Ciasteczka brzoskiwineCiasteczka brzoskiwine
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy tylko pojawiają się na stole, wszyscy są zachwyceni. Wyglądają tak, że nie powstydziłaby się ich nawet najlepsza cukiernia. Z łatwością przygotujesz je jednak w swojej własnej kuchni, bez żadnych specjalnych gadżetów i foremek. Nie musisz również poszukiwać barwników - piękny kolor uzyskasz w naturalny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Ciasteczka brzoskwinie - przepis na zachwycający deser

Doskonale sprawdzą się na większe i mniejsze okazje. Są nie tylko smacznym deserem, ale także uroczą ozdobą stołu. Sok z marchwi i buraków nadaje ciastkom piękny, naturalny kolor, imitujący brzoskwinie.

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki © Pyszności

Zapakowane w ozdobne pudełko, ciasteczka mogą być oryginalnym prezentem dla bliskich. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej ,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 100 g cukru, 
  • szczypta sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki: 

  • sok z 3 marchewek,
  • sok z 2 buraków, 
  • dżem morelowy,
  • cukier do obtaczania,

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij całość na jasną, puszystą masę.

Jajka ubite z cukrem
Jajka ubite z cukrem © Pyszności

Krok 2. Do ubitych jajek dodaj miękkie masło oraz śmietanę i zmiksuj. Wsyp sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę i połącz składniki, zagniatając ciasto. Podziel je na mniejsze kulki.

Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 3. W upieczonych i przestudzonych ciasteczkach wydrąż przy pomocy małego nożyka środek, robiąc to od spodu. Wypełnij wgłębienie dżemem morelowym i połącz ze sobą dwa ciastka. Opcjonalnie możesz użyć innego dżemu lub kremu czekoladowego.

Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z dżemem © Pyszności

Krok 4. W jednej miseczce umieść sok z marchewki, w drugiej sok z buraka. Przy pomocy pędzelka pomaluj brzoskwinki i obtocz je w cukrze.

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki © Pyszności

Krok 5. Udekoruj ciasteczka zieloną miętą. Smacznego!

Ciasteczka brzoskwinki
Ciasteczka brzoskwinki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej