Ciastko jabłkowe jak z McDonald's. Przepis, skład, przygotowanie w domu

Chociaż oferta McDonald's kojarzy się głównie z burgerami, to nie brakuje fanów słodkości spod szyldu sieciówki. Jednym z takich hitów jest jabłkowe ciastko. Możesz przygotować je z łatwością w swoim domu!

Obrazek
Pyszności

Przepis na ciastko z McDonald's

Ciasto jabłkowe z McDonald's dostępne jest w stałej ofercie znanej sieci. Chociaż sezonowo pojawiają się inne nadzienia, to właśnie jabłkowe jest najpopularniejsze i najchętniej wybierane przez gości restauracji.

Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis, dzięki któremu odtworzysz smak kultowego już ciasta w swoim domu. Jest to o wiele lepsze niż wizyta w restauracji. Po pierwsze, doskonale wiesz, co wchodzi w skład ciastka McDonald's w domowym wydaniu, a po drugie pozostała oferta giganta nie będzie Cię kusić podczas wizyty. Zaoszczędzisz czas, pieniądze i kalorie!

Jak zrobić jabłkowe ciastko z McDonald's? Wersja light i tradycyjna

Ciastko jabłkowe z McDonald's nie dość, że jest proste w przygotowaniu, to jeszcze sprawi, że Twój dom wypełni się niesamowitym aromatem. Ten przepis to coś, co naprawdę warto wypróbować!

Takie ciastko możesz przygotować na dwa sposoby, które pokażemy Ci w tym przepisie. Pierwszym jest wersja light ciastka jabłkowego z McDonald's – to zasługa pieczenia, dzięki czemu jest mniej kaloryczne. Drugi sposób za to smażenie w gorącym oleju. To nieco bardziej kaloryczna i mniej zdrowa alternatywa, ale w ten sposób możesz przygotować jabłkowe ciastko z McDonald's jeszcze bardziej zbliżone do oryginału.

Przepis, przygotowanie i skład ciastka jak z McDonald's o smaku jabłkowym poniżej.

Składniki

Ciastko jabłkowe z McDonald's – skład nadzienia

  1. 4 jabłka
  2. 100 g cukru białego
  3. 100 g cukru brązowego
  4. 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  5. sok z połówki cytryny
  6. szczypta soli
  7. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  8. 2 łyżki wody

Posypka do ciastka z McDonald's

  1. 60 brązowego cukru
  2. 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  3. 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Składniki do ciasta

  1. arkusz ciasta francuskiego
  2. roztrzepane jajko

Nadzienie ciastka jabłkowego z McDonald's w wersji domowej

Zacznij od przygotowania nadzienia do ciastka z McDonald's po domowemu. Jaki jest skład?

To właśnie ono stanowi najważniejszy element i sprawia, że w całym domu zaczyna pięknie pachnieć. Cztery jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki. Wybierz taką odmianę, jaką lubisz najbardziej. Świetnie sprawdzą się tutaj twarde i nieco kwaśne odmiany, jak szara reneta, ligol czy Grójeckie.

Jabłka pokrój w niedużą kostkę i wrzuć do garnuszka o grubszym dnie. Podsmaż je chwilę, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj cukier brązowy i biały. Dokładnie wymieszaj i po 3 minutach dodaj cynamon. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Jeśli jabłka będą przywierały do patelni, to możesz dodać odrobinę masła.

Po 10 minutach w osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma łyżkami wody. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki i dodaj do prażących się jabłek. Pozwoli do zagęścić nadzienie i nada mu pyszną, delikatnie kisielowatą teksturę.

Gotowy farsz odłóż do przestudzenia.

Obrazek

Posypka

Nie możemy oczywiście zapomnieć o posypce do ciastka z McDonald's.

W miseczce umieść 60 gramów brązowego cukru, półtorej łyżeczki mielonego cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj. Połączenie aromatycznego cynamonu i delikatnie słodkiej, orzechowej gałki muszkatołowej nadaje niesamowitego smaku i zapachu. Wydaje się, że to tylko posypka, a jej dodanie na wierzch ciastek może wiele zmienić.

Obrazek

Przygotuj ciasto francuskie.

Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i podziel go na prostokąty. Żeby ciasto nie kruszyło się podczas przygotowywania- wyjmij je wcześniej z lodówki. Kiedy złapie trochę pokojowej temperatury, to praca z nim będzie łatwiejsza.

Obrazek

Prostokąty z ciasta francuskiego przenieś na blaszkę do pieczenia. Na środek prostokąta z ciasta francuskiego wyłóż trochę farszu jabłkowego tak, aby z każdej strony pozostały puste krawędzie. Posmaruj te krawędzie roztrzepanym jajkiem przy pomocy kuchennego pędzelka i przykryj kawałkiem ciasta francuskiego. Brzegi dociśnij przy pomocy palców tak, żeby się zlepiły. W przeciwnym razie farsz może wypłynąć.

Obrazek

Ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną posypką z cukru, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Ciastka możesz przygotować również w gorącym oleju. Będą nieco bardziej kaloryczne, ale za to jeszcze bardziej będą przypominały oryginał. Przed posmarowaniem jajkiem i posypaniem posypką wrzuć ciastka do rozgrzanego oleju i smaż, aż się zarumienią. Po wyjęciu obtocz je w cukrowej posypce i gotowe!

Obrazek

Gotowe! Ciastko jabłkowe z McDonald's zrobione

Pyszne, gorące ciastko z McDonald's z jabłkowym nadzieniem jest już gotowe! Pamiętaj, że możesz je serwować też w wersji light.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze