Ciasto biszkoptowe z jabłkową wkładką
Pomysłów na genialne desery nigdy za wiele, dlatego przychodzimy z kolejną ciekawą inspiracją. Ciasto biszkoptowe z jabłkową wkładką stanie się hitem w każdym domu. Po prostu palce lizać!
05.03.2022 16:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto biszkoptowe - niezawodny przepis
Biszkopt to podstawowy składnik wielu deserów, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzony przepis, jak go przygotować. Z naszym przepisem zrobisz pyszny wypiek w mgnieniu oka i to w bardzo prosty sposób. Co więcej, korzystając z naszej receptury przygotujesz mega wysoki biszkopt, który bez problemu będziesz mogła podzielić na kilka warstw. Idealnie sprawdzi się w przypadku przekładanych tortów, o czym przekonasz się już za moment. Będzie się działo!
Śmietankowy krem i jabłkowa wkładka
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Z naszym dzisiejszym przepisem dowiesz się również, jak przygotować śmietankowy krem zaledwie z 3 składników. Nie zabraknie również sprawdzonego patentu na zrobienie jabłkowej wkładki, która świetnie komponuje się z kakaowym biszkoptem.
Jabłka do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki (przesiana)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Jabłkowa wkładka
- 6 jabłek
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 pomarańczowe galaretki
- 2 łyżki cynamonu
Śmietankowy krem
- 250 ml śmietanki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
Dodatki
- kakao do dekoracji
- sos czekoladowy do dekoracji
Przepis na biszkopt
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj, aby wyjąć jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem.
Na początek oddziel dokładnie białka od żółtek i przesiej mąkę przez sitko, dzięki czemu biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. Następnie zacznij ubijać białka ze szczyptą soli przy pomocy robota kuchennego.
Po chwili małymi partiami zacznij dodawać drobny cukier. W rezultacie masz otrzymać sztywną i lśniącą pianę. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się żółtka. Je również dodawaj powoli i stopniowo.
W małej misce połącz przesianą mąkę oraz kakao. Powstały miks dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie białek i żółtek. Nie zapomnij również o proszku do pieczenia. Wszystkie składniki połącz dokładnie przy pomocy kuchennej szpatułki. Tak powstałą mieszankę przełóż do okrągłej blachy o średnicy 25 cm.
Papier do pieczenia układamy jedynie na spodzie formy. Nie smarujemy również boków masłem. Biszkopt musi przykleić się do formy, dzięki czemu nie opadnie. Formę z mieszanką na biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Jak zrobić jabłkową wkładkę
Kiedy biszkopt będzie się piekł, przygotuj jabłkową wkładkę.
Zacznij od obrania jabłek. Następnie usuń gniazda nasienne przy pomocy drylownicy do jabłek. Oczywiście możesz zrobić to również przy pomocy małego nożyka.
Obrane owoce poszatkuj drobno w robocie kuchennym. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka w bardzo prosty sposób. Tak przygotowane jabłka przełóż do garnka i podgrzewaj je przez 10 minut z wodą i cukrem. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy kuchennej łopatki.
Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj do niego masło, dwie galaretki oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i odstaw go na bok.
Złożenie ciasta
Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na pół.
Możesz zrobić to przy pomocy zwykłego noża lub specjalnego noża strunowego, który nadaje się do tego zadania idealnie. Wystarczy wybrać odpowiednią wysokość na miarce i przeciąć biszkopt na dwie lub trzy części. W zależności od potrzeb.
Na spodzie formy do pieczenia umieść spód biszkopta. Na wierzchu rozprowadź mieszankę z jabłkami, po czym przełóż drugą częścią biszkopta.
Tak przygotowany deser odstaw do lodówki do stężenia jabłkowej wkładki i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Śmietankowy krem
Czas przygotować mieszankę na bazie śmietanki. Pamiętaj, że produkt ten powinien być dobrze schłodzony.
W suchej i czystej misce umieść śmietankę. Zacznij ubijać ją przy pomocy robota kuchennego, po czym dodawaj do miski małymi partiami cukier puder i serek mascarpone.
W efekcie powinnaś otrzymać gęstą i jednolitą mieszankę. Rozprowadź ją na wierzchu wypieku przy pomocy kuchennej łopatki. W tym zadaniu pomoże również zwykły nóż lub specjalna szpatułka do kremu. Po raz ostatni wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekoruj ciasto przy pomocy ciemnego kakao. Świetnie sprawdzi się tu również krem czekoladowy. Smacznego!
Więcej pomysłów na genialne wypieki znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele ciekawych perełek w słodkim wydaniu.