Ciasto dakłas to król wypieków. Pyszny krem można wyjadać łyżeczką
Dakłas to pyszne ciasto z kakaowym biszkoptem i kremem po brzegi najeżonym mieszanką bakalii. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy od razu zwracają ku niemu swoje oczy.
Ciasto dakłas to wyjątkowy deser, który łączy w sobie trzy warstwy: delikatny biszkopt kakaowy, kremową masę śmietankowo-kajmakową oraz chrupiącą bezę orzechową. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że ciasto po prostu zachwyca. To deser idealny na specjalne okazje, rodzinne spotkania czy zwykłe podwieczorki, kiedy chcemy dogodzić domownikom czymś wyjątkowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami
Ciasto dakłas z bezą i bakaliami
Ciasto dakłas insprowane jest francuskim deserem o nazwie dacquoise. To rodzaj tortu bezowego, który charakteryzuje się warstwami chrupiącej bezy orzechowej, przełożonymi kremem. Orzechowa beza jest jedną z warstw tego ciasta, dodającą chrupkości deserowi.
Do tego mamy tutaj miękki, kakaowy biszkopt i obłędny krem śmietankowo-kajmakowy pełen chrupiących orzechów i słodkich daktyli. Ciasto dakłas to deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa śmietankowo-kajmakowa:
- 500 g mascarpone,
- 350 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g masy kajmakowej,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g suszonych daktyli.
Beza:
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 80 g posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodawaj stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i połącz. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28 x 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 35 minut.
Krok 2. Potem przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Dodaj skrobię oraz posiekane drobno orzechy. Przełóż do tej samej formy, w której piekłeś biszkopt. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 45 minut.
Krok 3. Przejdź do kremu. Orzechy włoskie oraz daktyle posiekaj na mniejsze kawałki. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone oraz kajmak i zmiksuj. Dorzuć posiekane bakalie i wymieszaj.
Krok 4. Na wystudzony biszkopt wyłóż przygotowaną masę. Przykryj orzechową bezą i wstaw do lodówki na całą noc.
Krok 5. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Możesz udekorować je dodatkowo listkiem mięty. Smacznego!