PrzepisCiasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy
Frania
24.01.2020 14:16, aktualizacja: 27.01.2020 12:49

Często dostaje prośby o przepis na sprawdzone ciasto, które nie jest mega skomplikowane, a zarazem świetnie smakuje. I muszę przyznać, że mam propozycję, która sprawdzi się w tej roli doskonale. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, bo o nim mowa, już nas stałe zagości w Twoim domu. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci.

Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest mega smaczne, bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Po prostu idealna kombinacja ❤️

Potrzebne składniki:

Obraz
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • ulubione owoce, u mnie zazwyczaj jest to miks borówek i malin

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku:

  1. Przygotuj dużą miskę. Teraz umieść w niej następującej kolejności: świeże drożdże, cukier, jajka, mleko, olej i mąkę.
  2. Składników nie mieszamy. Po prostu kładziemy na wierzchu czystą ściereczkę i odstawiamy miskę ze składnikami w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  3. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i łączymy składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
  4. Przenosimy mieszankę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu rozrzucamy ulubione owoce.
  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 minut do piekarnika (temp. 170 stopni, program góra-dół).
  7. Ostudzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Teraz już wiesz jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ❤️

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także