Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy

Często dostaje prośby o przepis na sprawdzone ciasto, które nie jest mega skomplikowane, a zarazem świetnie smakuje. I muszę przyznać, że mam propozycję, która sprawdzi się w tej roli doskonale. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, bo o nim mowa, już nas stałe zagości w Twoim domu. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci.

Obrazek
Frania

Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest mega smaczne, bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Po prostu idealna kombinacja ❤️

Potrzebne składniki:

ciasto drożdżowe bez wyrabiania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • ulubione owoce, u mnie zazwyczaj jest to miks borówek i malin

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku:

  1. Przygotuj dużą miskę. Teraz umieść w niej następującej kolejności: świeże drożdże, cukier, jajka, mleko, olej i mąkę.
  2. Składników nie mieszamy. Po prostu kładziemy na wierzchu czystą ściereczkę i odstawiamy miskę ze składnikami w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  3. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i łączymy składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
  4. Przenosimy mieszankę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu rozrzucamy ulubione owoce.
  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 minut do piekarnika (temp. 170 stopni, program góra-dół).
  7. Ostudzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Teraz już wiesz jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ❤️

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat