PrzepisCiasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z zeszytu mojej mamy
Często dostaje prośby o przepis na sprawdzone ciasto, które nie jest mega skomplikowane, a zarazem świetnie smakuje. I muszę przyznać, że mam propozycję, która sprawdzi się w tej roli doskonale. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, bo o nim mowa, już nas stałe zagości w Twoim domu. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci.
Frania
24.01.2020 | aktual.: 27.01.2020 12:49
Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest mega smaczne, bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Po prostu idealna kombinacja ❤️
Potrzebne składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szkl. oleju
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- ulubione owoce, u mnie zazwyczaj jest to miks borówek i malin
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku:
- Przygotuj dużą miskę. Teraz umieść w niej następującej kolejności: świeże drożdże, cukier, jajka, mleko, olej i mąkę.
- Składników nie mieszamy. Po prostu kładziemy na wierzchu czystą ściereczkę i odstawiamy miskę ze składnikami w ciepłe miejsce na dwie godziny.
- Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i łączymy składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
- Przenosimy mieszankę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozrzucamy ulubione owoce.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 minut do piekarnika (temp. 170 stopni, program góra-dół).
- Ostudzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Możesz posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Teraz już wiesz jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym przepisie ❤️