Ciasto Fale Dunaju krok po kroku. Klasyczny przepis na deser jak za dawnych lat
Dwukolorowe ciasto Fale Dunaju to klasyka polskiej kuchni. Ten przepis krąży w mojej rodzinie od lat. Niezmiennie zachwyca smakiem i błyskawicznie znika z talerzy.
01.10.2022 | aktual.: 15.09.2023 12:25
Ciasto jak za dawnych lat
Zeszyty naszych mam i babć to prawdziwa skarbnica smaków. Przepisy od lat krążą w rodzinie, udoskonalane przez lata. Jednym z kultowych deserów od zawsze w naszej rodzinie były Fale Dunaju. To proste ciasto ucierane z masą budyniową, przełamane wiśniami z kompotu, od razu przypomina mi letnie wakacje u mojej prababci. Za każdym razem piekła dużą blachę tego ciasta i zajadaliśmy się nim przez pół dnia. Dziś w naszej kuchni odtworzyliśmy kultowy przepis. Smakuje dokładnie tak, jak pamiętam.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Fale Dunaju
Składniki:
Ciasto
- 250 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek ( z podziałem na białka na żółtka )
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- wiśnie z kompotu
Masa budyniowa
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier z wanilią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g masła
Masa śmietankowa
- 1 galaretka czerwona
- 1 szklanka gorącej wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- Prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
W dużej misce utrzyj margarynę (możesz ją zastąpić też masłem) razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj całość.
W osobnym naczyniu ubij białka. Powstałą pianę dodaj do masy i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Rozdziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Rozprowadź masę kakaową. Następnie wyłóż jasną masę i wiśnie. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.
W garnku połącz ze sobą mleko, cukier, cukier z wanilią, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj całość na średnim ogniu aż masa zgęstnieje.
Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Śmietankę 30% ubij razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj dobrze wystudzoną, powoli już gęstniejącą galaretkę i zmiksuj całość.
Przestudzoną masę budyniową utrzyj razem z miękkim masłem. Budyń dodaj stopniowo- ułatwi to miksowanie i sprawi, że masa nie będzie miała grudek. Wyłóż masę na upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni.
Następnie wyłóż masę z galaretki i bitej śmietany. Posyp całość płatkami migdałów i wstaw do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 3 godziny. Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Pokrój go na kawałki i delektuj się smakiem jak za dawnych lat.
Smacznego!