Ciasto Fale Dunaju krok po kroku. Klasyczny przepis na deser jak za dawnych lat

Dwukolorowe ciasto Fale Dunaju to klasyka polskiej kuchni. Ten przepis krąży w mojej rodzinie od lat. Niezmiennie zachwyca smakiem i błyskawicznie znika z talerzy.

Obrazek
Ewa

Ciasto jak za dawnych lat

Zeszyty naszych mam i babć to prawdziwa skarbnica smaków. Przepisy od lat krążą w rodzinie, udoskonalane przez lata. Jednym z kultowych deserów od zawsze w naszej rodzinie były Fale Dunaju. To proste ciasto ucierane z masą budyniową, przełamane wiśniami z kompotu, od razu przypomina mi letnie wakacje u mojej prababci. Za każdym razem piekła dużą blachę tego ciasta i zajadaliśmy się nim przez pół dnia. Dziś w naszej kuchni odtworzyliśmy kultowy przepis. Smakuje dokładnie tak, jak pamiętam.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Fale Dunaju

Składniki:

Ciasto

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek ( z podziałem na białka na żółtka )
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • wiśnie z kompotu

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Masa śmietankowa

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • Prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

W dużej misce utrzyj margarynę (możesz ją zastąpić też masłem) razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W osobnym naczyniu ubij białka. Powstałą pianę dodaj do masy i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Rozdziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Rozprowadź masę kakaową. Następnie wyłóż jasną masę i wiśnie. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W garnku połącz ze sobą mleko, cukier, cukier z wanilią, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj całość na średnim ogniu aż masa zgęstnieje.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Śmietankę 30% ubij razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj dobrze wystudzoną, powoli już gęstniejącą galaretkę i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Przestudzoną masę budyniową utrzyj razem z miękkim masłem. Budyń dodaj stopniowo- ułatwi to miksowanie i sprawi, że masa nie będzie miała grudek. Wyłóż masę na upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Następnie wyłóż masę z galaretki i bitej śmietany. Posyp całość płatkami migdałów i wstaw do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 3 godziny. Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Pokrój go na kawałki i delektuj się smakiem jak za dawnych lat.

Smacznego!

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇