Ciasto Fale Dunaju krok po kroku. Klasyczny przepis na deser jak za dawnych lat

Dwukolorowe ciasto Fale Dunaju to klasyka polskiej kuchni. Ten przepis krąży w mojej rodzinie od lat. Niezmiennie zachwyca smakiem i błyskawicznie znika z talerzy.

Obrazek
Ewa

Ciasto jak za dawnych lat

Zeszyty naszych mam i babć to prawdziwa skarbnica smaków. Przepisy od lat krążą w rodzinie, udoskonalane przez lata. Jednym z kultowych deserów od zawsze w naszej rodzinie były Fale Dunaju. To proste ciasto ucierane z masą budyniową, przełamane wiśniami z kompotu, od razu przypomina mi letnie wakacje u mojej prababci. Za każdym razem piekła dużą blachę tego ciasta i zajadaliśmy się nim przez pół dnia. Dziś w naszej kuchni odtworzyliśmy kultowy przepis. Smakuje dokładnie tak, jak pamiętam.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Fale Dunaju

Składniki:

Ciasto

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek ( z podziałem na białka na żółtka )
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • wiśnie z kompotu

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Masa śmietankowa

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • Prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

W dużej misce utrzyj margarynę (możesz ją zastąpić też masłem) razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W osobnym naczyniu ubij białka. Powstałą pianę dodaj do masy i wymieszaj przy pomocy szpatułki. Rozdziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Rozprowadź masę kakaową. Następnie wyłóż jasną masę i wiśnie. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

W garnku połącz ze sobą mleko, cukier, cukier z wanilią, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj całość na średnim ogniu aż masa zgęstnieje.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Śmietankę 30% ubij razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj dobrze wystudzoną, powoli już gęstniejącą galaretkę i zmiksuj całość.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Przestudzoną masę budyniową utrzyj razem z miękkim masłem. Budyń dodaj stopniowo- ułatwi to miksowanie i sprawi, że masa nie będzie miała grudek. Wyłóż masę na upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadź ją równomiernie po powierzchni.

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności

Następnie wyłóż masę z galaretki i bitej śmietany. Posyp całość płatkami migdałów i wstaw do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się przez minimum 3 godziny. Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Pokrój go na kawałki i delektuj się smakiem jak za dawnych lat.

Smacznego!

Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Ciasto Fale Dunaju- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe