Ciasto francuskie z szynką i serem. Smakuje jak pizza!

Ciasto francuskie z szynką i serem to coś, co kochają chyba wszyscy. Sprawdzi się idealnie jako chrupiąca i ciepła przekąska, gdy nie masz za dużo czasu na przygotowanie czegoś innego lub gdy wpadną niezapowiedziani goście. Dzięki temu, że zrobienie jest banalnie proste, to do gotowania możesz zaprosić swojego juniora. Wspólnie spędzony czas w kuchni będzie świetną zabawą, a z tej zabawy powstanie na dodatek coś smacznego!

Obrazek
Ewa

W swojej lodówce warto mieć czasem rolkę ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Pomysłów na nadzienie i farsz jest naprawdę sporo. Ciasto francuskie z szynką, serem i sosem pomidorowym to w prosta przekąska, która smakuje jak pizza!

Składniki

  1. 2 arkusze ciasta francuskiego
  2. 1,5 łyżeczki oregano
  3. 1 jajko
  4. 1/2 papryki
  5. 1/2 puszki kukurydzy
  6. 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  7. 8 plastrów żółtego sera
  8. 6 plastrów szynki

Przygotuj ciasto francuskie

Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blaszce.

Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Możesz użyć też koncentratu pomidorowego wymieszanego z odrobiną wody, pasaty pomidorowej lub po prostu ketchupu. Wybierz to, co masz pod ręką.

Następnie na sos pomidorowy połóż plasterki ulubionej szynki.

przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem

Na szynkę połóż pokrojoną w drobną kostkę paprykę i kukurydzę. Przykryj warzywa plasterkami sera- dzięki temu nie będą uciekały.

Na brzegach rozprowadź roztrzepane jajko.

przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem

Na wierzchu umieść drugi arkusz ciasta francuskiego. Na cieście rozprowadź roztrzepane jajko i posyp całość oregano. Po czym wstaw do piekarnika na 12-15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem

I gotowe!

Prosta przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem gotowa!

Najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie.

przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji