Ciasto Królowa Śniegu na biszkopcie z kolorowymi kremami i niebieską galaretką

Niebieskie ciasto Królowa Śniegu zachwyca swoim wyglądam. Niebieski krem, galaretka i biszkopt to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa

Obrazek
Ewa

Efektowne ciasto na deser

Jeśli szukasz ciasta, którym zaskoczysz swoich bliskich, to trafiłeś po prostu idealnie. Królowa Śniegu to połączenie miękkiego biszkoptu z niebieskim kremem, galaretkami i bitą śmietaną. Wygląda po prostu bajecznie, a na dodatek jest przepyszne. Lekkie, delikatne jak chmurka i kompletnie nieprzesłodzone. Idealnie wkomponuje się w chłodną aurę za oknem i będzie smaczną dekoracją imprezowego stołu. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością będą prosić o przepis.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto Królowa Śniegu

Składniki:

Biszkopt

      
  • 6 jajek ( z podziałem na białka i żółtka )
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Krem niebieski:

      
  • 150 ml mleka + 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka niebieska

Krem śmietankowy:

      
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na wierzch:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 750 ml wody

Dodatkowo:

     
  • Bita śmietana
  • Posypki niebieskie i białe
  • Paczka biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując całość. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę (również partiami). Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W 150 ml mleka rozpuść budyń śmietankowy. 350 ml mleka podgrzej razem z cukrem i wlej rozpuszczony budyń. Gotuj całość aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę i całość wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Na niebieskim kremie budyniowym wyłóż biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W międzyczasie przygotuj drugi krem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i przestudź. Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wystudzoną dobrze galaretkę. Powstałą masę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Niebieską galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Gdy zacznie tężeć- wylej ją na schłodzone ciasto. Ponownie umieść blaszkę w lodówce, tym razem na dwie godziny, żeby galaretki dobrze zastygły. Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami.

Smacznego!

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka