Ciasto Królowa Śniegu na biszkopcie z kolorowymi kremami i niebieską galaretką

Niebieskie ciasto Królowa Śniegu zachwyca swoim wyglądam. Niebieski krem, galaretka i biszkopt to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa

Obrazek
Ewa

Efektowne ciasto na deser

Jeśli szukasz ciasta, którym zaskoczysz swoich bliskich, to trafiłeś po prostu idealnie. Królowa Śniegu to połączenie miękkiego biszkoptu z niebieskim kremem, galaretkami i bitą śmietaną. Wygląda po prostu bajecznie, a na dodatek jest przepyszne. Lekkie, delikatne jak chmurka i kompletnie nieprzesłodzone. Idealnie wkomponuje się w chłodną aurę za oknem i będzie smaczną dekoracją imprezowego stołu. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością będą prosić o przepis.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ciasto Królowa Śniegu

Składniki:

Biszkopt

      
  • 6 jajek ( z podziałem na białka i żółtka )
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Krem niebieski:

      
  • 150 ml mleka + 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka niebieska

Krem śmietankowy:

      
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na wierzch:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 750 ml wody

Dodatkowo:

     
  • Bita śmietana
  • Posypki niebieskie i białe
  • Paczka biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując całość. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę (również partiami). Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W 150 ml mleka rozpuść budyń śmietankowy. 350 ml mleka podgrzej razem z cukrem i wlej rozpuszczony budyń. Gotuj całość aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę i całość wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Na niebieskim kremie budyniowym wyłóż biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

W międzyczasie przygotuj drugi krem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i przestudź. Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wystudzoną dobrze galaretkę. Powstałą masę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności

Niebieską galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Gdy zacznie tężeć- wylej ją na schłodzone ciasto. Ponownie umieść blaszkę w lodówce, tym razem na dwie godziny, żeby galaretki dobrze zastygły. Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami.

Smacznego!

Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Ciasto Królowa Śniegu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟