Ciasto Królowa Śniegu na biszkopcie z kolorowymi kremami i niebieską galaretką
Niebieskie ciasto Królowa Śniegu zachwyca swoim wyglądam. Niebieski krem, galaretka i biszkopt to połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa
30.09.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:02
Efektowne ciasto na deser
Jeśli szukasz ciasta, którym zaskoczysz swoich bliskich, to trafiłeś po prostu idealnie. Królowa Śniegu to połączenie miękkiego biszkoptu z niebieskim kremem, galaretkami i bitą śmietaną. Wygląda po prostu bajecznie, a na dodatek jest przepyszne. Lekkie, delikatne jak chmurka i kompletnie nieprzesłodzone. Idealnie wkomponuje się w chłodną aurę za oknem i będzie smaczną dekoracją imprezowego stołu. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością będą prosić o przepis.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Królowa Śniegu
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek ( z podziałem na białka i żółtka )
- 1 szklanka cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Krem niebieski:
- 150 ml mleka + 1 budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka niebieska
Krem śmietankowy:
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml gorącej wody
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na wierzch:
- 2 galaretki niebieskie
- 750 ml wody
Dodatkowo:
- Bita śmietana
- Posypki niebieskie i białe
- Paczka biszkoptów okrągłych
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując całość. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę (również partiami). Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
W 150 ml mleka rozpuść budyń śmietankowy. 350 ml mleka podgrzej razem z cukrem i wlej rozpuszczony budyń. Gotuj całość aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę i całość wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.
Na niebieskim kremie budyniowym wyłóż biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj drugi krem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i przestudź. Śmietankę 30% ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wystudzoną dobrze galaretkę. Powstałą masę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.
Niebieską galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Gdy zacznie tężeć- wylej ją na schłodzone ciasto. Ponownie umieść blaszkę w lodówce, tym razem na dwie godziny, żeby galaretki dobrze zastygły. Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami.
Smacznego!