Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?  Ile osób tyle przepisów, natomiast ten przepis sprawi że twoje ciasto na pierogi będzie bardzo elastyczne i idealnie będzie się kleić. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka to prawdziwy hit. 

Obrazek
Paulina

Absolutny fenomen kuchni polskiej, coś, czym możemy poszczycić się na całym świecie, czyli pierogi. To jedno z tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na naszych stołach, a turyści, przyjeżdżając do naszego kraju, chętnie je zamawiaj. Podstawą udanych pierogów jest oczywiście ciasto. Jak je przygotować by było idealnie miękkie? Oto przepis.

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka - składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania pierogów

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy mleko. Warto sparzyć ciasto i do mąki w proporcjach – ok. 1 szklanki wrzącego mleka na 2 szklanki mąki) dodać gorące mleko. Całość wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu haka. Natomiast jeśli nie chcemy się poparzyć lepiej użyć miksera z hakiem.

Wyrobione ciasto wyciągamy z misy, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło. Taki zabieg spowoduje, że ciasto stanie się delikatniejsze, lżejsze i bardziej miękkie. Tak przygotowane ciasto bierzemy w rękę i kroimy na małe kawałki, które następnie rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki i nakładamy farsz. Następnie mocno sklejamy palcami, układamy na talerzu, blacie lub tacy i przykrywamy ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest gotowe!

Przepis na farsz do pierogów

Potrzebujesz 1 szklankę zielonej soczewicy i 1 dużą cebulę oraz sól i pieprz.Przepłucz szklankę zielonej, odcedź, a następnie zalej ją w garnku na ok. 2 cm powyżej ziaren i osól. Gotuj, do momentu aż stanie się miękka. Pilnuj natomiast, by się nie rozpadała. Odcedź ponownie i odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie podsmaż dużą cebulę na złocisty kolor. Dodaj do niej ugotowaną soczewicę. Posól i popieprz do smaku (ok. ½ łyżeczki soli i pieprzu). Całość możesz zmielić przy użyciu blendera. Tak przygotowany farsz umieść w przygotowanym wcześniej cieście na pierogi.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯