PrzepisCiasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może
Paulina

05.06.2022 11:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?  Ile osób tyle przepisów, natomiast ten przepis sprawi że twoje ciasto na pierogi będzie bardzo elastyczne i idealnie będzie się kleić. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka to prawdziwy hit. 

Absolutny fenomen kuchni polskiej, coś, czym możemy poszczycić się na całym świecie, czyli pierogi. To jedno z tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na naszych stołach, a turyści, przyjeżdżając do naszego kraju, chętnie je zamawiaj. Podstawą udanych pierogów jest oczywiście ciasto. Jak je przygotować by było idealnie miękkie? Oto przepis.

Obraz

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka - składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania pierogów

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy mleko. Warto sparzyć ciasto i do mąki w proporcjach – ok. 1 szklanki wrzącego mleka na 2 szklanki mąki) dodać gorące mleko. Całość wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu haka. Natomiast jeśli nie chcemy się poparzyć lepiej użyć miksera z hakiem.

Wyrobione ciasto wyciągamy z misy, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło. Taki zabieg spowoduje, że ciasto stanie się delikatniejsze, lżejsze i bardziej miękkie. Tak przygotowane ciasto bierzemy w rękę i kroimy na małe kawałki, które następnie rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki i nakładamy farsz. Następnie mocno sklejamy palcami, układamy na talerzu, blacie lub tacy i przykrywamy ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest gotowe!

Przepis na farsz do pierogów

Potrzebujesz 1 szklankę zielonej soczewicy i 1 dużą cebulę oraz sól i pieprz.Przepłucz szklankę zielonej, odcedź, a następnie zalej ją w garnku na ok. 2 cm powyżej ziaren i osól. Gotuj, do momentu aż stanie się miękka. Pilnuj natomiast, by się nie rozpadała. Odcedź ponownie i odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie podsmaż dużą cebulę na złocisty kolor. Dodaj do niej ugotowaną soczewicę. Posól i popieprz do smaku (ok. ½ łyżeczki soli i pieprzu). Całość możesz zmielić przy użyciu blendera. Tak przygotowany farsz umieść w przygotowanym wcześniej cieście na pierogi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także