PrzepisCiasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?  Ile osób tyle przepisów, natomiast ten przepis sprawi że twoje ciasto na pierogi będzie bardzo elastyczne i idealnie będzie się kleić. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka to prawdziwy hit. 

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka. Bardziej delikatne już być nie może
Paulina

05.06.2022 11:52

Absolutny fenomen kuchni polskiej, coś, czym możemy poszczycić się na całym świecie, czyli pierogi. To jedno z tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na naszych stołach, a turyści, przyjeżdżając do naszego kraju, chętnie je zamawiaj. Podstawą udanych pierogów jest oczywiście ciasto. Jak je przygotować by było idealnie miękkie? Oto przepis.

Obraz

Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka - składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania pierogów

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy mleko. Warto sparzyć ciasto i do mąki w proporcjach – ok. 1 szklanki wrzącego mleka na 2 szklanki mąki) dodać gorące mleko. Całość wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu haka. Natomiast jeśli nie chcemy się poparzyć lepiej użyć miksera z hakiem.

Wyrobione ciasto wyciągamy z misy, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło. Taki zabieg spowoduje, że ciasto stanie się delikatniejsze, lżejsze i bardziej miękkie. Tak przygotowane ciasto bierzemy w rękę i kroimy na małe kawałki, które następnie rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki i nakładamy farsz. Następnie mocno sklejamy palcami, układamy na talerzu, blacie lub tacy i przykrywamy ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest gotowe!

Przepis na farsz do pierogów

Potrzebujesz 1 szklankę zielonej soczewicy i 1 dużą cebulę oraz sól i pieprz.Przepłucz szklankę zielonej, odcedź, a następnie zalej ją w garnku na ok. 2 cm powyżej ziaren i osól. Gotuj, do momentu aż stanie się miękka. Pilnuj natomiast, by się nie rozpadała. Odcedź ponownie i odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie podsmaż dużą cebulę na złocisty kolor. Dodaj do niej ugotowaną soczewicę. Posól i popieprz do smaku (ok. ½ łyżeczki soli i pieprzu). Całość możesz zmielić przy użyciu blendera. Tak przygotowany farsz umieść w przygotowanym wcześniej cieście na pierogi.

ciastokulinarne trikipierogi