Proste i smaczne ciasto na każdą okazję. Dzięki tej technice zawsze będzie idealne kruche
04.05.2023 20:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są pewne ciasta, które można określić jako pewnego rodzaju klasykę. I tak jest również w tym przypadku, gdy zdecydujesz się na ciasto pleśniak. To deser, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Łączy w sobie cztery smaki i to właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość. Robi się je stosunkowo prosto, a smakuje obłędnie. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam!
Wizyta gości, a może chęć na coś słodkiego? Każdy powód jest dobry, by poznać przepis na ciasto pleśniak. Jest to pomysł na deser, który łączy w sobie smak owoców, bezy, gorzkiego kakao i ciasta z dodatkiem soli. Można po nie sięgnąć zawsze, gdy tylko masz ochotę. Jest to jeden z pewniaków, który warto podać podczas rodzinnych spotkań, czy wizyty gości. Możesz być pewny tego, że zniknie z talerza do ostatniego okruszka.
Czym jest ciasto pleśniak?
Zanim poznasz przepis na ciasto pleśniak, będzie dobrze jeśli poznasz kilka najważniejszych informacji, związanych z tym ciastem. A jest ono określane jako kultowe. Podstawą są tu przede wszystkim domowe powidła z czarnej porzeczki, wiśni lub śliwki, a także ciasto, kakao i przede wszystkim beza - wszystko to sprawi, że pleśniak będzie jedyny w swoim rodzaju. To chrupiące, kruche ciasto, które zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka. Jest łatwe do zrobienia, a z tym przepisem powinno się udać również tobie. Zobacz, jakie to proste!
Najlepszy przepis na ciasto pleśniak - jak je zrobić?
Pleśniak należy do kategorii tych ciast, które nie mogą się nie udać. Przygotujesz je ze składników, które masz pod ręką. Co ważne, zamiast dżemu z czarnej porzeczki, możesz wykorzystać inne ulubione, ale ciemne powidła. Ciasto będzie wyjątkowe!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru drobnego
- 4 żółtka
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 220 g cukru drobnego
- 4 białka
- 350 g dżemu z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Szybko zagnieć wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem kakao). Podziel je na trzy części (jedną małą i dwie większe).
- Jedną z większych części zagnieć z kakao. Wszystkie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zetrzyj jedną większą porcję jasnego ciasta na tarce i równomiernie wyłóż na spód formy.
- Wyłóż dżem i rozsmaruj na cieście.
- Zetrzyj i rozprowadź równomiernie ciemną część ciasta.
- Przygotuj bezową piankę. Ubij białka na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Całość postaraj się ubić na sztywną i lśniącą pianę.
- Wyłóż bezową pianę na ciasto, a na wierzch zetrzyj pozostałą część jasnego ciasta.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Szukasz pomysłu na przekąskę? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami: