Proste i smaczne ciasto na każdą okazję. Dzięki tej technice zawsze będzie idealne kruche

Są pewne ciasta, które można określić jako pewnego rodzaju klasykę. I tak jest również w tym przypadku, gdy zdecydujesz się na ciasto pleśniak. To deser, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Łączy w sobie cztery smaki i to właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość. Robi się je stosunkowo prosto, a smakuje obłędnie. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam!

ObrazekCiasto pleśniak - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodka Tuba
Karol Wiak

Wizyta gości, a może chęć na coś słodkiego? Każdy powód jest dobry, by poznać przepis na ciasto pleśniak. Jest to pomysł na deser, który łączy w sobie smak owoców, bezy, gorzkiego kakao i ciasta z dodatkiem soli. Można po nie sięgnąć zawsze, gdy tylko masz ochotę. Jest to jeden z pewniaków, który warto podać podczas rodzinnych spotkań, czy wizyty gości. Możesz być pewny tego, że zniknie z talerza do ostatniego okruszka.

Czym jest ciasto pleśniak?

Zanim poznasz przepis na ciasto pleśniak, będzie dobrze jeśli poznasz kilka najważniejszych informacji, związanych z tym ciastem. A jest ono określane jako kultowe. Podstawą są tu przede wszystkim domowe powidła z czarnej porzeczki, wiśni lub śliwki, a także ciasto, kakao i przede wszystkim beza - wszystko to sprawi, że pleśniak będzie jedyny w swoim rodzaju. To chrupiące, kruche ciasto, które zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka. Jest łatwe do zrobienia, a z tym przepisem powinno się udać również tobie. Zobacz, jakie to proste!

Obrazek
Zagniatanie ciasta pleśniak - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodka Tuba

Najlepszy przepis na ciasto pleśniak - jak je zrobić?

Pleśniak należy do kategorii tych ciast, które nie mogą się nie udać. Przygotujesz je ze składników, które masz pod ręką. Co ważne, zamiast dżemu z czarnej porzeczki, możesz wykorzystać inne ulubione, ale ciemne powidła. Ciasto będzie wyjątkowe!

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 220 g cukru drobnego
  • 4 białka
  • 350 g dżemu z czarnej porzeczki.
Obrazek
Ciasto pleśniak w piekarniku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodka Tuba

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Szybko zagnieć wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem kakao). Podziel je na trzy części (jedną małą i dwie większe).
  3. Jedną z większych części zagnieć z kakao. Wszystkie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Zetrzyj jedną większą porcję jasnego ciasta na tarce i równomiernie wyłóż na spód formy.
  6. Wyłóż dżem i rozsmaruj na cieście.
  7. Zetrzyj i rozprowadź równomiernie ciemną część ciasta.
  8. Przygotuj bezową piankę. Ubij białka na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Całość postaraj się ubić na sztywną i lśniącą pianę.
  9. Wyłóż bezową pianę na ciasto, a na wierzch zetrzyj pozostałą część jasnego ciasta.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

Szukasz pomysłu na przekąskę? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej