Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę
Obok tradycyjnego makowca i kolorowego keksu postaw Puszystą Chmurkę. To deser, który zrobi furorę nie tylko w czasie Świąt. Delikatne ciasto zachwyca smakiem, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Gdy na stole pojawia się Puszysta Chmurka, od razu pojawiają się chętni do spróbowania. Na pierwszy rzut oka skojarzyć się może z sernikiem, ale masa powstaje ze śmietany i ubitych białek. Do tego kruche ciasto i można rozkoszować się smakiem, który na chmurce przenosi do słodkiego raju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Puszysta Chmurka - pyszny deser na Święta
Puszysta Chmurka to niezwykle delikatny i lekki deser, który rozpływa się w ustach. Jego nazwa doskonale oddaje konsystencję - ciasto jest bowiem puszyste i miękkie niczym chmurka. To idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie delikatne smaki.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Na dodatek sam przepis jest naprawdę prosty. Piekłam to ciasto wiele razy i nigdy nie opadło, w przeciwieństwie do kapryśnego czasem sernika.
Składniki:
Ciasto
- 3 żółtka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g cukru pudru,
- 60 g zimnego masła,
Masa:
- 400 g śmietany 18 procent,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 80 g cukru,
- 30 g skrobii ziemniaczanej
Piana:
- 80 g cukru,
- 3 białka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło i zacznij zagniatać. Następnie dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Oddziel 1/3 masy, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki 1 godzinę. Dno tortownicy wyłóż papierem i wypełnij ciastem, tworząc spód. Wstaw do lodówki.
Krok 2. Śmietanę przełóż do miski. Dodaj jogurt naturalny, cukier oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj, by nie stracić puszystości. Przełóż na schłodzony spód ciasta.
Krok 4. Na wierzchu ułóż kawałki schłodzonego ciasta, które wcześniej chłodziło się w lodówce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
Krok 6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Puszysta Chmurka jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!