WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Obok tradycyjnego makowca i kolorowego keksu postaw Puszystą Chmurkę. To deser, który zrobi furorę nie tylko w czasie Świąt. Delikatne ciasto zachwyca smakiem, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Ciasto Puszysta ChmurkaCiasto Puszysta Chmurka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Gdy na stole pojawia się Puszysta Chmurka, od razu pojawiają się chętni do spróbowania. Na pierwszy rzut oka skojarzyć się może z sernikiem, ale masa powstaje ze śmietany i ubitych białek. Do tego kruche ciasto i można rozkoszować się smakiem, który na chmurce przenosi do słodkiego raju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Ciasto Puszysta Chmurka - pyszny deser na Święta

Puszysta Chmurka to niezwykle delikatny i lekki deser, który rozpływa się w ustach. Jego nazwa doskonale oddaje konsystencję - ciasto jest bowiem puszyste i miękkie niczym chmurka. To idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie delikatne smaki.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Na dodatek sam przepis jest naprawdę prosty. Piekłam to ciasto wiele razy i nigdy nie opadło, w przeciwieństwie do kapryśnego czasem sernika.

Składniki:

Ciasto

  • 3 żółtka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 60 g zimnego masła,

Masa:

  • 400 g śmietany 18 procent,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g cukru, 
  • 30 g skrobii ziemniaczanej 

Piana:

  • 80 g cukru,
  • 3 białka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło i zacznij zagniatać. Następnie dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Oddziel 1/3 masy, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki 1 godzinę. Dno tortownicy wyłóż papierem i wypełnij ciastem, tworząc spód. Wstaw do lodówki.

Kruchy spód do ciasta
Kruchy spód do ciasta © Pyszności

Krok 2. Śmietanę przełóż do miski. Dodaj jogurt naturalny, cukier oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

Masa jogurtowa do ciasta
Masa jogurtowa do ciasta © Pyszności

Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaj do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj, by nie stracić puszystości. Przełóż na schłodzony spód ciasta.

Dzięki ubitym białkom masa jest puszysta.png
Dzięki ubitym białkom masa jest puszysta.png © Pyszności

Krok 4. Na wierzchu ułóż kawałki schłodzonego ciasta, które wcześniej chłodziło się w lodówce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

Ciasto Puszysta Chmurka na kruchym spodzie
Ciasto Puszysta Chmurka na kruchym spodzie © Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Puszysta Chmurka jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Ciasto Puszysta Chmurka idealnie sprawdzi się na Święta
Ciasto Puszysta Chmurka idealnie sprawdzi się na Święta © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje jak z drogiej cukierni
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa