To obłędne ciasto zrobisz z tylko 3 składników i to w 5 minut. Każdy będzie chwalił

Nie potrafię, ciasta mi nie wychodzą, zawsze jest jakaś wpadka... takie wymówki możesz porzucić. To ciasto po prostu zawsze się udaje. Choć wykorzystuje się do niego gotowe produkty, jest przepyszne.

Szybkie ciasto z trzech składnikówSzybkie ciasto z trzech składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Ciasta z kremem uchodzą za trudniejsze niż te ucierane czy biszkoptowe. Jednak w tym przypadku to się nie sprawdza. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a goście czy rodzina będą zachwyceni. Jego smak jest znacznie lepszy niż kupnych deserów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

To najlepsze szybkie ciasto do kawy

Najbardziej znany deser z ciastem francuskim? Oczywiście napoleonka. Jednak można je wykorzystać do wielu innych deserów. Przygotowanie go od podstaw to nie lada wyzwanie kulinarne. Dlatego warto mieć w lodówce zapas gotowego ciasta. Kupując je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. To bardzo ułatwia pieczenie ciastek, rogalików, a także przygotowanie tego deseru. Trzeba tylko pamiętać, by wcześniej wyjąć ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć.

Ten pyszny deser składa się zaledwie z trzech składników. Użycie gotowego ciasta francuskiego i masy krówkowej znacznie ułatwia i przyspiesza jego przygotowanie. Prościej być już nie może! Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią zdecydowanie słodkie desery. Idealnie pasuje do czarnej kawy.

Ciasto z trzech składników

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 300 g mascarpone,
  • płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Arkusze ciasta francuskiego podziel na dwie równe części. Każdą z nich możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania złocistych rumieńców.
  2. Jedną część możesz posypać płatki migdałów, które będą zarówno wykończeniem, jak i dekoracją ciasta.
  3. Blaty ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W tym czasie przygotowuj masę, miksując serek mascarpone z masą krówkową.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu blatów ciasta, przełóż je przygotowaną masą.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje