To obłędne ciasto zrobisz z tylko 3 składników i to w 5 minut. Każdy będzie chwalił
Nie potrafię, ciasta mi nie wychodzą, zawsze jest jakaś wpadka... takie wymówki możesz porzucić. To ciasto po prostu zawsze się udaje. Choć wykorzystuje się do niego gotowe produkty, jest przepyszne.
Ciasta z kremem uchodzą za trudniejsze niż te ucierane czy biszkoptowe. Jednak w tym przypadku to się nie sprawdza. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a goście czy rodzina będą zachwyceni. Jego smak jest znacznie lepszy niż kupnych deserów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To najlepsze szybkie ciasto do kawy
Najbardziej znany deser z ciastem francuskim? Oczywiście napoleonka. Jednak można je wykorzystać do wielu innych deserów. Przygotowanie go od podstaw to nie lada wyzwanie kulinarne. Dlatego warto mieć w lodówce zapas gotowego ciasta. Kupując je, warto zwrócić uwagę, by w składzie było jak najwięcej masła. To bardzo ułatwia pieczenie ciastek, rogalików, a także przygotowanie tego deseru. Trzeba tylko pamiętać, by wcześniej wyjąć ciasto z lodówki. Najlepiej co najmniej 15 minut przed pieczeniem. Wtedy nie będzie się kruszyć.
Ten pyszny deser składa się zaledwie z trzech składników. Użycie gotowego ciasta francuskiego i masy krówkowej znacznie ułatwia i przyspiesza jego przygotowanie. Prościej być już nie może! Ciasto zasmakuje wszystkim, którzy lubią zdecydowanie słodkie desery. Idealnie pasuje do czarnej kawy.
Ciasto z trzech składników
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 300 g mascarpone,
- płatki migdałów (opcjonalnie, do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Arkusze ciasta francuskiego podziel na dwie równe części. Każdą z nich możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania złocistych rumieńców.
- Jedną część możesz posypać płatki migdałów, które będą zarówno wykończeniem, jak i dekoracją ciasta.
- Blaty ciasta francuskiego piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie przygotowuj masę, miksując serek mascarpone z masą krówkową.
- Po wyjęciu i ostudzeniu blatów ciasta, przełóż je przygotowaną masą.