Ciasto schoko bons bez pieczenia to hit każdej imprezy. Fani czekolady będą w siódmym niebie

Kiedy to ciasto pojawia się na stole, łyżeczki od razu idą w ruch. Nietypowy sernik szybko zjedna sobie podniebienia zarówno mniejszych, jak i tych większych miłośników słodkości. Nie sposób mu się oprzeć, więc warto przygotować się na prośby o dokładkę i zdradzenie przepisu.

Schoko bons bez pieczeniaSchoko bons bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten pyszny deser kinder bez pieczenia szybko stanie się twoim popisowym ciastem. Pokochają go wszyscy ci, którzy miłością darzą słodkości znanej marki. Po co jednak zjadać jedno czekoladowe jajko, skoro można mieć cały kawałek ciasta tylko dla siebie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Ciasto bez pieczenia schoko bons

Największą wadą tego ciasta jest fakt, że trzeba nim się dzielić z innymi, bo smakuje wszystkim. Spód przygotowany z herbatników, masa z bitej śmietany i mascarpone oraz solidna dawka czekolady sprawią, że znad talerzy słychać będzie jedynie pełne uznania pomruki.

To idealne ciasto na większe i mniejsze okazje. Śmiało może zastąpić nawet urodzinowy tort. Na dodatek przepis jest tak łatwy, że poradzi sobie z nim każdy. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, to ciasto z pewnością ci się uda.

Składniki:

  • 150 g herbatników maślanych,
  • 250 g herbatników kakaowych,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 śmietan fix,
  • 100 g schoko bonsów. 

Polewa: 

  • 100 ml śmietanki 30 proc., 
  • 100 g schoko bonsów, 
  • 200 g czekolady mlecznej. 

Dekoracja: 

  • 150 g schoko bonsów, 
  • 50 g białej czekolady,
  • listki mięty.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"