Ciasto Shrek - najbardziej zielony wypiek na świecie, który pokochają nie tylko dzieci
Proste i pyszne zielone ciasto Shrek z galaretką, biszkoptem i zielonym kremem. Wygląda bajkowo, a smakuje jeszcze lepiej. Pokochają je nie tylko dzieci.
05.10.2022 | aktual.: 16.10.2023 14:13
Kolorowe ciasto z zielonym sokiem
Chyba każdy z nas chociaż raz oglądał bajkę o kultowym ogrze i najsympatyczniejszym osiołku na świecie. "Shrek" zjednał sobie fanów na całym świecie! Charakterystyczny, zielony kolor ogra zainspirował do nazwy tego ciasta. Zielona masa powstaje na bazie zielonego soku oraz budyniu. W roli spodu występuje miękki, domowy biszkopt. Znalazło się też miejsce dla galaretki, masy śmietankowej i ciastek typu delicje. Chociaż przygotowanie wymaga poświęcenia trochę czasu, to efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Shrek
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 jajek
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Zielony budyń:
- 1 litr napoju Tarczyn
- 3 budynie śmietankowe
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 paczka delicji brzoskwiniowych
- 2 galaretki agrestowe
- 700 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Do miski wlej zielony sok Tarczyn (szklankę) i wsyp proszek budyniowy. Całość dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałą część soku zagotuj w garnku i dodaj rozpuszczony budyń. Podgrzewaj całość aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Przejdź do przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie porcjami dodawaj żółtka, mąkę pszenną tortową oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę przelej do tortownicy. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopt piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Na wystudzonym biszkopcie rozprowadź zieloną masę budyniową. Na masie ułóż ciastka Delicje. My postawiliśmy na te z brzoskwiniową galaretką, ale możesz użyć dowolny inny smak. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj galaretkę, poprzez rozpuszczenie jej we wrzątku. Odstaw do schłodzenia. Zrób to w dwóch naczyniach- jedna z nich będzie warstwą ciasta, drugą dodamy do kremu. Aby galaretki szybciej tężały możesz włożyć je do lodówki lub zamrażalnika.
Śmietankę 30% ubij razem z cukrem pudrem i dodaj jedną z tężejących (to bardzo ważne) galaretek agrestowych. Połącz całość przy pomocy miksera i wyłóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut aż masa stężeje.
Na samą górę wylej drugą tężejącą galaretkę. Ponownie schładzaj ciasto w lodówce. Tym razem powinno spędzić w niej min. 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie nasze zielone ciasto inspirowane kultową bajką jest już gotowe. Smacznego!