Ciasto styropian. Może konkurować nawet z babcinym sernikiem

Czy istnieje sernik bez sera? Nie do końca, ale przepis na ciasto Styropian pokaże ci, że możesz dojść do tego samego efektu delikatności, bez użycia twarogu. Receptura jest nieskomplikowana, sposób przygotowania — banalnie prosty, a efekt na pewno usatysfakcjonuje nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. 

Obrazekprzepis na ciasto styropian - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Pani M - kuchnia smakowita

Maślany spód, orzeźwiające brzoskwinie i rozpływająca się w ustach konsystencja — tyle wystarczy, żeby opisać ciasto styropian. Za genialny smak odpowiadają jeszcze wiórki kokosowe, które doskonale dopełniają obraz tego wybornego smakołyku.

Przepis na ciasto Styropian nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim nawet totalny cukierniczy amator. Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu wypieków, jedynym "wyzwaniem" jest ubicie białek. O trikach, które mogą ci pomóc podczas tej czynności, pisaliśmy już tutaj. Warto zajrzeć jeszcze przed zabraniem się do kucharzenia, żeby później nie robić tego "na szybko".

Obrazek
przepis na ciasto styropian - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Pani M - kuchnia smakowita

Nie przedłużamy już, bo na pewno jesteś ciekawy, jak prezentuje się przepis na ciasto Styropian. Oto on.

Ciasto Styropian

Ciasto:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Masa śmietanowa:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 1 l śmietany 18%
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Jak przygotować ciasto styropian? Przesianą mąkę i proszek do pieczenia wysyp na blat, dodaj do nich masło i posiekaj. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj do przygotowanych na blacie składników, a białka pozostaw do przygotowania masy śmietanowej. Na blat wysyp jeszcze cukier waniliowy i zwykły. Te produkty zagnieć i uformuj z nich kulę.

Teraz odkrój 1/3 przygotowanej masy, zabezpiecz ją folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Pozostałą część włóż do lodówki.

Obrazek
przepis na ciasto styropian - Pyszności; foto: Canva

Umieszczone w dużym naczyniu białka zacznij ubijać. Po kilku minutach dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Do sztywnej piany dodaj jeszcze budyń i ubij całość na niskich obrotach miksera. Na koniec wsyp wiórki kokosowe, dolej śmietanę i wymieszaj łyżką.

Ciasto z lodówki rozwałkuj w prostokąt. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posmaruj przygotowanym kremem śmietanowym, a na nim ułóż pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na wieprzowe kieszonki z serem i ogórkiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia