PrzepisStrzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z truskawkami. Cała rodzina i goście będą zachwyceni

Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z truskawkami. Cała rodzina i goście będą zachwyceni

Ciasto ucierane z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ciasto ucierane z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
01.08.2023 19:19, aktualizacja: 01.08.2023 19:52

Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że truskawki to chyba najpopularniejsze sezonowe owoce. Ich smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi produktami. W związku z tym, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, a za kilogram tych owoców można już zapłacić nawet 5 zł, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ciasto ucierane z truskawkami. Jest dużo lepsze od tego z cukierni.

Jak zrobić z ciasto z truskawkami? To pytanie pojawia się praktycznie zawsze, gdy zależy ci na przygotowaniu truskawkowego deseru. A, że sezon na truskawki obfituje w wiele różnorodnych i ciekawych przepisów, to niezwykle trudno jest się zdecydować, które ciasto będzie najlepsze. Świetnym wyborem może być tu ciasto ucierane z truskawkami z receptury, pochodzącej od Tomasza Strzelczyka. Będzie idealne do kawy i na cały truskawkowy sezon, który jeszcze trochę potrwa. Nie czekaj dłużej i przygotuj je już dziś.

Dlaczego warto upiec ciasto ucierane z truskawkami, twarogiem i kruszonką?

Powodów, by sięgnąć po tę recepturę od Tomasza Strzelczyka, jest całe mnóstwo. Jednym z nich są truskawki, które w połączeniu z twarogiem i kruszonką będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Inny powód do prostota wykonania i przede wszystkim smak ciasta, który pokochają wszyscy twoi domownicy. Słodkość i soczystość truskawek doskonale kontrastują z kremowym twarogiem, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkową warstwę tekstury i smaku.

Przygotowanie ciasta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przygotowanie ciasta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ciasto z truskawkami jest idealne na wiosnę i lato, kiedy truskawki są w pełnym sezonie i mają intensywny smak. To doskonały sposób, aby wykorzystać świeże i soczyste owoce. Ciasto ucierane jest stosunkowo proste do przygotowania. Wymaga kilku podstawowych składników i zwykle nie jest zbyt czasochłonne. Taki też jest przepis od Tomasza Strzelczyka, który na swoim kanale YouTube prezentuje wyjątkowe i proste w przygotowaniu dania.

Ciasto ucierane z truskawkami przepis - jak je upiec?

Ciasto ucierane z truskawkami prezentuje się apetycznie i kolorowo. Soczyste, czerwone truskawki na puszystym cieście i chrupiącej kruszonce tworzą piękne połączenie, które z pewnością przyciągnie wzrok i wywoła apetyt. Sezon truskawek trwa, więc sięgnij po coś dobrego, słodkiego i prostego w przygotowaniu.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki krupczatki,
  • 120 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 700 g truskawek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • kostka masła,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g mąki ziemniaczanej.

Składniki na ser:

  • 4 żółtka,
  • 900 g twarogu,
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • około 100 g cukru.
Układanie truskawek na cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Układanie truskawek na cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania kruszonki. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i cukier. Wszystko delikatnie przemieszaj i wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na kruszonkę.
  2. Przygotuj twaróg. Do większej miski przełóż zmielony twaróg. Wsyp do niego cukier i na wolnych obrotach zacznij ucierać. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj. Wlej śmietankę, aby rozrzedzić. Wsyp budyń. Masa serowa jest gotowa.
  3. Czas na ciasto właściwe. Rozpocznij od utarcia masła z cukrem na gładką i puszystą masę. Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dodaj stopniowo jajka (po jednym). Wlej kwaśną śmietaną i miksuj na średnich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  4. Przygotowane ciasto wyłóż do blachy wysmarowanej masłem. Dodaj warstwę masy serowej i nie mieszaj je z ciastem. Wyłóż truskawki przeciętym do dołu. Na sam koniec, posyp ciasto kruszonką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także