Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z truskawkami. Cała rodzina i goście będą zachwyceni
Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że truskawki to chyba najpopularniejsze sezonowe owoce. Ich smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi produktami. W związku z tym, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, a za kilogram tych owoców można już zapłacić nawet 5 zł, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ciasto ucierane z truskawkami. Jest dużo lepsze od tego z cukierni.
01.08.2023 | aktual.: 01.08.2023 19:52
Jak zrobić z ciasto z truskawkami? To pytanie pojawia się praktycznie zawsze, gdy zależy ci na przygotowaniu truskawkowego deseru. A, że sezon na truskawki obfituje w wiele różnorodnych i ciekawych przepisów, to niezwykle trudno jest się zdecydować, które ciasto będzie najlepsze. Świetnym wyborem może być tu ciasto ucierane z truskawkami z receptury, pochodzącej od Tomasza Strzelczyka. Będzie idealne do kawy i na cały truskawkowy sezon, który jeszcze trochę potrwa. Nie czekaj dłużej i przygotuj je już dziś.
Dlaczego warto upiec ciasto ucierane z truskawkami, twarogiem i kruszonką?
Powodów, by sięgnąć po tę recepturę od Tomasza Strzelczyka, jest całe mnóstwo. Jednym z nich są truskawki, które w połączeniu z twarogiem i kruszonką będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Inny powód do prostota wykonania i przede wszystkim smak ciasta, który pokochają wszyscy twoi domownicy. Słodkość i soczystość truskawek doskonale kontrastują z kremowym twarogiem, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkową warstwę tekstury i smaku.
Ciasto z truskawkami jest idealne na wiosnę i lato, kiedy truskawki są w pełnym sezonie i mają intensywny smak. To doskonały sposób, aby wykorzystać świeże i soczyste owoce. Ciasto ucierane jest stosunkowo proste do przygotowania. Wymaga kilku podstawowych składników i zwykle nie jest zbyt czasochłonne. Taki też jest przepis od Tomasza Strzelczyka, który na swoim kanale YouTube prezentuje wyjątkowe i proste w przygotowaniu dania.
Ciasto ucierane z truskawkami przepis - jak je upiec?
Ciasto ucierane z truskawkami prezentuje się apetycznie i kolorowo. Soczyste, czerwone truskawki na puszystym cieście i chrupiącej kruszonce tworzą piękne połączenie, które z pewnością przyciągnie wzrok i wywoła apetyt. Sezon truskawek trwa, więc sięgnij po coś dobrego, słodkiego i prostego w przygotowaniu.
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki krupczatki,
- 120 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- 3/4 kostki masła.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 700 g truskawek,
- 150 g drobnego cukru,
- kostka masła,
- 100 g mąki krupczatki,
- 170 g mąki pszennej,
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g mąki ziemniaczanej.
Składniki na ser:
- 4 żółtka,
- 900 g twarogu,
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- około 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania kruszonki. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i cukier. Wszystko delikatnie przemieszaj i wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na kruszonkę.
- Przygotuj twaróg. Do większej miski przełóż zmielony twaróg. Wsyp do niego cukier i na wolnych obrotach zacznij ucierać. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj. Wlej śmietankę, aby rozrzedzić. Wsyp budyń. Masa serowa jest gotowa.
- Czas na ciasto właściwe. Rozpocznij od utarcia masła z cukrem na gładką i puszystą masę. Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dodaj stopniowo jajka (po jednym). Wlej kwaśną śmietaną i miksuj na średnich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- Przygotowane ciasto wyłóż do blachy wysmarowanej masłem. Dodaj warstwę masy serowej i nie mieszaj je z ciastem. Wyłóż truskawki przeciętym do dołu. Na sam koniec, posyp ciasto kruszonką.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Smacznego!