Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z truskawkami. Cała rodzina i goście będą zachwyceni

Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że truskawki to chyba najpopularniejsze sezonowe owoce. Ich smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi produktami. W związku z tym, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, a za kilogram tych owoców można już zapłacić nawet 5 zł, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ciasto ucierane z truskawkami. Jest dużo lepsze od tego z cukierni.

ObrazekCiasto ucierane z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Jak zrobić z ciasto z truskawkami? To pytanie pojawia się praktycznie zawsze, gdy zależy ci na przygotowaniu truskawkowego deseru. A, że sezon na truskawki obfituje w wiele różnorodnych i ciekawych przepisów, to niezwykle trudno jest się zdecydować, które ciasto będzie najlepsze. Świetnym wyborem może być tu ciasto ucierane z truskawkami z receptury, pochodzącej od Tomasza Strzelczyka. Będzie idealne do kawy i na cały truskawkowy sezon, który jeszcze trochę potrwa. Nie czekaj dłużej i przygotuj je już dziś.

Dlaczego warto upiec ciasto ucierane z truskawkami, twarogiem i kruszonką?

Powodów, by sięgnąć po tę recepturę od Tomasza Strzelczyka, jest całe mnóstwo. Jednym z nich są truskawki, które w połączeniu z twarogiem i kruszonką będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Inny powód do prostota wykonania i przede wszystkim smak ciasta, który pokochają wszyscy twoi domownicy. Słodkość i soczystość truskawek doskonale kontrastują z kremowym twarogiem, a chrupiąca kruszonka nadaje dodatkową warstwę tekstury i smaku.

Obrazek
Przygotowanie ciasta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ciasto z truskawkami jest idealne na wiosnę i lato, kiedy truskawki są w pełnym sezonie i mają intensywny smak. To doskonały sposób, aby wykorzystać świeże i soczyste owoce. Ciasto ucierane jest stosunkowo proste do przygotowania. Wymaga kilku podstawowych składników i zwykle nie jest zbyt czasochłonne. Taki też jest przepis od Tomasza Strzelczyka, który na swoim kanale YouTube prezentuje wyjątkowe i proste w przygotowaniu dania.

Ciasto ucierane z truskawkami przepis - jak je upiec?

Ciasto ucierane z truskawkami prezentuje się apetycznie i kolorowo. Soczyste, czerwone truskawki na puszystym cieście i chrupiącej kruszonce tworzą piękne połączenie, które z pewnością przyciągnie wzrok i wywoła apetyt. Sezon truskawek trwa, więc sięgnij po coś dobrego, słodkiego i prostego w przygotowaniu.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki krupczatki,
  • 120 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 700 g truskawek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • kostka masła,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g mąki ziemniaczanej.

Składniki na ser:

  • 4 żółtka,
  • 900 g twarogu,
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • około 100 g cukru.
Obrazek
Układanie truskawek na cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania kruszonki. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i cukier. Wszystko delikatnie przemieszaj i wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wyrób ręcznie wszystkie składniki na kruszonkę.
  2. Przygotuj twaróg. Do większej miski przełóż zmielony twaróg. Wsyp do niego cukier i na wolnych obrotach zacznij ucierać. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj. Wlej śmietankę, aby rozrzedzić. Wsyp budyń. Masa serowa jest gotowa.
  3. Czas na ciasto właściwe. Rozpocznij od utarcia masła z cukrem na gładką i puszystą masę. Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dodaj stopniowo jajka (po jednym). Wlej kwaśną śmietaną i miksuj na średnich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę krupczatkę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  4. Przygotowane ciasto wyłóż do blachy wysmarowanej masłem. Dodaj warstwę masy serowej i nie mieszaj je z ciastem. Wyłóż truskawki przeciętym do dołu. Na sam koniec, posyp ciasto kruszonką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę