Banalnie proste ciasto z jesiennymi gruszkami. Kryzysowy deser kosztuje mniej niż 10 złotych

Jesienią oraz zimą często sięgamy po aromatyczne wypieki, które idealnie komponują się z ulubioną herbatą. Jeśli masz ochotę na taki deser - polecamy wykonać pyszne ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Wypiek ten jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również wspaniale prezentuje się na talerzu. W związku z tym idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych.

Banalnie proste ciasto z karmelizowanymi gruszkami na jesieńBanalnie proste ciasto z karmelizowanymi gruszkami na jesień - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ee7kqw_91DQ ; https://www.youtube.com/watch?v=ee7kqw_91DQ
Agnieszka

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej herbaty. Jeśli masz ochotę, możesz podać je również z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Dzięki temu wspaniale wzbogacisz smak oraz aromat deseru.

Sekret jesiennego wypieku z gruszkami

Obrazek
Gruszki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Stanowi ono wspaniałą alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Sekret tego wypieku tkwi w pysznych karmelizowanych gruszkach oraz dodatku cynamonu. W związku z tym do jego przygotowania polecamy wybrać słodkie, dojrzałe owoce. Dzięki temu nasze ciasto będzie odznaczać się idealnym smakiem oraz konsystencją.

Warto zaznaczyć, że ten słodki wypiek najlepiej smakuje na ciepło. W związku z tym warto zjeść go od razu po upieczeniu. Jeśli macie ochotę na to jesienne ciasto z gruszkami - poniżej podajemy jak je wykonać!

Ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Obrazek
Gruszki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • 60 g masła
  • jajko

Posypka:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 gruszki
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

W misie malaksera umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko miksuj do momentu, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Gruszki umyj, a następnie przekrój na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. W małej miseczce połącz ze sobą 3 łyżki cukru oraz łyżeczkę cynamonu. Wcześniej przygotowane ciasto przełóż do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Następnie układaj na nim plasterki gruszki, a na końcu posyp je cukrem cynamonowym.

Ciasto z gruszkami piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podawaj je w towarzystwie bitej śmietany lub gałki lodów waniliowych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sernik Kinder krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie