Moja rodzina uwielbia to ciasto. Połączenie kwaśnych owoców ze słodyczą bezy to mistrzostwo
Są pewne desery, po które niemal zawsze chętnie sięga się letnią porą. Jeśli chodzi o popularne ciasta, to warto wykorzystać tu sezonowe owoce. W związku z tym, że już niemal zaraz rozpoczyna się sezon na porzeczki, to dobrze jest poznać przepis na ciasto z ich wykorzystaniem. Jak zrobić ciasto z porzeczkami i bezą? To banalnie proste!
18.06.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:54
Można pokusić się o takie stwierdzenie, że czarna porzeczka powinna być polskim owocem narodowym. Przygotowuje się z niej niezwykle smaczne dżemy, soki, konfitury, ale również znajduje zastosowanie w przypadku deserów i ciast na różną okazję. A skoro o ciastach mowa, to warto sięgnąć po czarną i czerwoną porzeczkę, by stworzyć słodkie kulinarne arcydzieło. Ciasto z porzeczkami i bezą to doskonała propozycja na niedzielny deser lub coś słodkiego, w przypadku wizyty gości.
Ciasto z porzeczkami i bezą - słodka propozycja na letnią porę
Dlaczego ciasto z porzeczkami to świetna propozycja na letni deser? To właśnie wtedy rozpoczyna się sezon na porzeczki, które w połączeniu ze smakiem bezy tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie można osiągnąć lepszego efektu od połączenia owoców porzeczek z bezą. Taki miks zawsze robi furorę, niezależnie od ciasta, w którym występuje. Warto zaznaczyć, że porzeczki mają mnóstwo pektyn, idealnie sprawdzają się w przypadku pieczenia i idealnie znoszą mrożenie, dzięki czemu możesz je przechować w zamrażarce, by uzupełnić niedobór witaminy C zimową porą.
Zobacz także
Pomimo tego, że przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, to warto go nieco poświęcić, bo efekt końcowy jest naprawdę w pełni zadowalający. To świetna opcja, zarówno na rodzinny deser, jak i niespodziewaną wizytę gości. Możesz być pewny tego, że każdy, kto spróbuje tego ciasta, będzie w pełni zadowolony.
Przepis na ciasto z porzeczkami - jak je zrobić?
Gdy poznasz przepis na ciasto z porzeczkami, to miej świadomość, że całą procedurę jego przygotowania należy podzielić na trzy etapy. A jest to przygotowanie kruchego spodu, nadzienia i bezy. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda zjawiskowo, co na pewno przyciągnie wzrok twoich gości i domowników.
Składniki na kruchy spód:
- 125 g zimnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 800 g porzeczek - najlepiej jest połączyć czarne z czerwonymi.
Składniki na bezę:
- szczypta soli,
- 4 białka,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- pół szklanki płatków migdałów do oprószenia,
- 200 g drobnego cukru do wypieków.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj masło i posiekaj szybko nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtka, kwaśną śmietanę i sól i szybko zagnieć. Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie wylep spód ciastem i wyrównaj. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.
- Przygotuj nadzienie do ciasta. Odszypułkuj porzeczki, umieść w naczyniu ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
- Kolejny krok to przygotowanie bezy. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce miksera umieść białka i rozpocznij ubijanie. Gdy białka się spienią, dodaj sól i ubijaj dalej. W chwili, gdy piana będzie sztywna, zacznij dodawać cukier - rób to stopniowo, łyżka po łyżce. Powinieneś uzyskać gładką i błyszczącą masę bezową. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
- Na upieczony spód wyłóż porzeczkowe nadzienie i wyrównaj. W następnej kolejności wyłóż bezę i oprósz ją płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i natychmiast obniż temperaturę do 140 stopni (termoobieg). Piecz przez godzinę, aż wierzch będzie chrupiący. Ostudź w stygnącym piekarniku. Smacznego!