Każdy się skusi. Zadowoli nawet wybredną teściową
Ciasto z rabarbarem i truskawkami to istny smak lata zamknięty w przepysznym deserze. Łączy w sobie cechy słodkiej i soczystej truskawki oraz lekko kwaśnego rabarbaru. Kruszonka zaś wspaniale spaja całość. Ten deser zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
24.06.2023 06:18
Justyna Szyc-Nagłowska, dziennikarka i reżyserka udostępniła na Instagramie wideo, w którym przedstawia wariację na temat ciasta z owocami i kruszonką. Jak skomentował mąż kobiety, aktor Borys Szyc, deser uzależnia. Sama autorka postu podpowiada, że ciasto najlepiej smakuje jedzone z blachy. Nic dziwnego. Deser wygląda tak obłędnie, że na pewno trudno powstrzymać się od podjadania.
Zobacz także
Owoce z kruszonką. Nie ma lepszego deseru na lato
Wspaniale kruche o nieziemsko owocowym smaku ciasto z rabarbarem i truskawkami rozkocha podniebienia nawet tych najbardziej wymagających smakoszy deserów. Kruche ciasto jest łatwe w wykonaniu, a owocową masę zrobisz dosłownie w dwóch krokach. To także świetne połączenie składników: kruszonki i sezonowych owoców. Ponadto, słodkość polskich truskawek doskonale przełamuje delikatna kwasowość rabarbaru.
Sezon na truskawki trwa najczęściej do końca czerwca lub lipca (jeśli mamy obfity rok). Trzeba się więc spieszyć, by nie przegapić okresu, kiedy polskie owoce są najsmaczniejsze. Również zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście kultowych ciast pod kruszonką, to ostatni dzwonek. Poniżej znajdziecie przepis na nieziemski deser.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis
Składniki:
- 370 g mąki pszennej,
- 1 jajka,
- 220 g masła, zimnego,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 190 g drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 300 g rabarbaru,
- 300 g truskawek,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat i dodaj zimne masło. Siekaj masło nożem, mieszając je z mąką. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, zmielone migdały, cukier, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego.
- Ciasto zagniataj do momentu, aż zacznie formować kruszonkę.
- Przełóż gotowe ciasto do naczynia i przykryj je folią. Tak przygotowane włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie połowę kruszonki wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dokładnie wylep ciastem spód blaszki, a następie włóż ją do lodówki na kolejne 30 minut.
- Tak przygotowane ciasto podpiecz w temperaturze 180 st. C przez 15 – 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.
- Rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki, a truskawki w ćwiartki.
- Przesmaż truskawki i rabarbar w garnku. Dodaj 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru i 3 łyżki skrobi.
- Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją na podpieczone kruche ciasto.
- Wyciągnij z lodówki resztę kruchego ciasta i równomiernie rozsyp ją po wierzchu.
- Ciasto z rabarbarem i truskawkami piecz w 180 st. C przez ok. 40 minut.
- Po upieczeniu wystudź deser.