Każdy się skusi. Zadowoli nawet wybredną teściową

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to istny smak lata zamknięty w przepysznym deserze. Łączy w sobie cechy słodkiej i soczystej truskawki oraz lekko kwaśnego rabarbaru. Kruszonka zaś wspaniale spaja całość. Ten deser zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

ObrazekTo ciasto z rabarbarem i truskawkami zadowoli nawet najbardziej wybrednych - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Justyna Szyc-Nagłowska, dziennikarka i reżyserka udostępniła na Instagramie wideo, w którym przedstawia wariację na temat ciasta z owocami i kruszonką. Jak skomentował mąż kobiety, aktor Borys Szyc, deser uzależnia. Sama autorka postu podpowiada, że ciasto najlepiej smakuje jedzone z blachy. Nic dziwnego. Deser wygląda tak obłędnie, że na pewno trudno powstrzymać się od podjadania.

Owoce z kruszonką. Nie ma lepszego deseru na lato

Wspaniale kruche o nieziemsko owocowym smaku ciasto z rabarbarem i truskawkami rozkocha podniebienia nawet tych najbardziej wymagających smakoszy deserów. Kruche ciasto jest łatwe w wykonaniu, a owocową masę zrobisz dosłownie w dwóch krokach. To także świetne połączenie składników: kruszonki i sezonowych owoców. Ponadto, słodkość polskich truskawek doskonale przełamuje delikatna kwasowość rabarbaru.

Sezon na truskawki trwa najczęściej do końca czerwca lub lipca (jeśli mamy obfity rok). Trzeba się więc spieszyć, by nie przegapić okresu, kiedy polskie owoce są najsmaczniejsze. Również zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście kultowych ciast pod kruszonką, to ostatni dzwonek. Poniżej znajdziecie przepis na nieziemski deser.

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto Canva.com

Ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej,
  • 1 jajka,
  • 220 g masła, zimnego,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 190 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 300 g rabarbaru,
  • 300 g truskawek,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie: 

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat i dodaj zimne masło. Siekaj masło nożem, mieszając je z mąką. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, zmielone migdały, cukier, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego.
  2. Ciasto zagniataj do momentu, aż zacznie formować kruszonkę.
  3. Przełóż gotowe ciasto do naczynia i przykryj je folią. Tak przygotowane włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie połowę kruszonki wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Dokładnie wylep ciastem spód blaszki, a następie włóż ją do lodówki na kolejne 30 minut.
  6. Tak przygotowane ciasto podpiecz w temperaturze 180 st. C przez 15 – 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.
  7. Rabarbar pokrój w centymetrowe kawałki, a truskawki w ćwiartki.
  8. Przesmaż truskawki i rabarbar w garnku. Dodaj 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru i 3 łyżki skrobi.
  9. Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją na podpieczone kruche ciasto.
  10. Wyciągnij z lodówki resztę kruchego ciasta i równomiernie rozsyp ją po wierzchu.
  11. Ciasto z rabarbarem i truskawkami piecz w 180 st. C przez ok. 40 minut.
  12. Po upieczeniu wystudź deser.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie