Strzelczyk zrobił perfekcyjne ciasto z trzech składników. Jest łatwe i przepyszne
09.11.2022 14:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie możemy się nachwalić przepisów od Tomasza Strzelczyka. Czemu? Bo kiedy jakiś przepis może być ultra prosty i szybki - to Strzelczyk taki nam właśnie serwuje. Żadnej teatralności czy pozerstwa. Ciasto z 3 składników jest właśnie takie.
Wystarczą trzy składniki, aby zachwycić rodzinę pysznym ciastem, o którego kompozycję zadbał sam Tomasz Strzelczyk. To chyba reklama rozumiana sama przez się?
Do przyrządzenia tego specjału będzie ci potrzebne ciasto francuskie. Jest to, swoją drogą, niezwykle ciekawy produkt o długiej tradycji. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z francuskiej książki kucharskiej z - uwaga - 1650 roku. W Polsce pojawiło się, według legend, w czasach ekspansji Napoleona Bonapartego. W rzeczywistości miało to miejsce prawdopodobnie nawet wcześniej.
Gotowa na totalnie prosty i szybki przepis na ciasto z trzech składników od Tomasza Strzelczyka? Oto ono.
Przepis na ciasto z 3 składników Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 g gotowego ciasta francuskiego
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Listek ciasta francuskiego rozłóż na płasko na desce. Użyj radełka, a jeśli go nie masz - zwilżonego noża, do pokrojenia ciasta na paski. Tnij w poprzek, wzdłuż krótszego boku. Paski powinny mieć szerokość około 3-4 centymetrów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski ciasta francuskiego wyłóż na papier, obok siebie. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego blachę z paskami ciasta. Piecz przez około 15 minut - aż paski osiągną piękny, złoty kolor.
Tym sposobem tworzysz ,,paluchy" z ciasta francuskiego. Kiedy delikatnie przestygną, możesz zabrać się za przygotowanie kremu.
Do miski wlej śmietankę i ubij mikserem na pół sztywną pianę. Teraz cienkim strumieniem dodawaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj łyżką.
Przygotuj podłużną foremkę wyłożoną folią spożywczą. Najpierw wlej do niej trochę kremu, a następnie ułóż (dosyć ciasno) warstwę z paluchów z ciasta francuskiego. Później zrób kolejne takie warstwy, kończąc na warstwie z kremu. Zadbaj o to, by zostało ci kilka paluchów z ciasta. Ciasto przykryj z góry folią i dociśnij.
Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Odwiń folię i wyłóż ciasto. Resztę paluchówpokrusz i obsyp nimi ciasto z góry i z boków.
A może ciastka z serialu Squid Game? Poniżej film z naszego kanału na YouTube z przepisem.