Strzelczyk zrobił perfekcyjne ciasto z trzech składników. Jest łatwe i przepyszne
Nie możemy się nachwalić przepisów od Tomasza Strzelczyka. Czemu? Bo kiedy jakiś przepis może być ultra prosty i szybki - to Strzelczyk taki nam właśnie serwuje. Żadnej teatralności czy pozerstwa. Ciasto z 3 składników jest właśnie takie.
Wystarczą trzy składniki, aby zachwycić rodzinę pysznym ciastem, o którego kompozycję zadbał sam Tomasz Strzelczyk. To chyba reklama rozumiana sama przez się?
Do przyrządzenia tego specjału będzie ci potrzebne ciasto francuskie. Jest to, swoją drogą, niezwykle ciekawy produkt o długiej tradycji. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z francuskiej książki kucharskiej z - uwaga - 1650 roku. W Polsce pojawiło się, według legend, w czasach ekspansji Napoleona Bonapartego. W rzeczywistości miało to miejsce prawdopodobnie nawet wcześniej.
Gotowa na totalnie prosty i szybki przepis na ciasto z trzech składników od Tomasza Strzelczyka? Oto ono.
Przepis na ciasto z 3 składników Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 g gotowego ciasta francuskiego
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Listek ciasta francuskiego rozłóż na płasko na desce. Użyj radełka, a jeśli go nie masz - zwilżonego noża, do pokrojenia ciasta na paski. Tnij w poprzek, wzdłuż krótszego boku. Paski powinny mieć szerokość około 3-4 centymetrów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski ciasta francuskiego wyłóż na papier, obok siebie. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego blachę z paskami ciasta. Piecz przez około 15 minut - aż paski osiągną piękny, złoty kolor.
Tym sposobem tworzysz ,,paluchy" z ciasta francuskiego. Kiedy delikatnie przestygną, możesz zabrać się za przygotowanie kremu.
Do miski wlej śmietankę i ubij mikserem na pół sztywną pianę. Teraz cienkim strumieniem dodawaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj łyżką.
Przygotuj podłużną foremkę wyłożoną folią spożywczą. Najpierw wlej do niej trochę kremu, a następnie ułóż (dosyć ciasno) warstwę z paluchów z ciasta francuskiego. Później zrób kolejne takie warstwy, kończąc na warstwie z kremu. Zadbaj o to, by zostało ci kilka paluchów z ciasta. Ciasto przykryj z góry folią i dociśnij.
Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Odwiń folię i wyłóż ciasto. Resztę paluchówpokrusz i obsyp nimi ciasto z góry i z boków.
A może ciastka z serialu Squid Game? Poniżej film z naszego kanału na YouTube z przepisem.