Co zrobić, aby schabowe nie były twarde i suche jak wiór? Pod żadnym pozorem nie ignoruj 1 ważnego etapu

Idealny kotlet schabowy? Czy da się taki zrobić? Oczywiści, że tak. Jeśli chcemy, by wyszedł perfekcyjny, musimy przejść przez kilka kroków. Dobre mięso, chrupiąca panierka to rzeczy, o które dbamy w pierwszej kolejności, a co jeśli kotlet wyjdzie zbyt suchy? Co zrobić aby schabowe nie były twarde? Zdradzamy nasze patenty.

Obrazek
Paulina
Obrazek
Schab - Pyszności; Foto: Canva.com

Co zrobić, aby schabowe nie były twarde?

Gdy chcemy swoim gościom zafundować pysznego i soczystego schabowego, warto skupić się na jego marynowaniu. Powodem tego, że wychodzi suchy, może być pomijanie tego etapu. Nie wymaga to od nas używania dużej ilości skomplikowanych ziół czy mieszanek przypraw. Mięso wystarczy umieścić w naczyniu z mlekiem i cebulą. Najlepiej na okres 2-3 h. Do takiej marynaty warto dodać również ulubione zioła. Do marynowanie, każda gospodyni rekomenduje również używanie kwaśnej śmietany, kefiru czy maślanki. Można też użyć jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i octu.

Obrazek
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Rozbijanie kotletów schabowych

Jeśli chcemy, by kotlet wyszedł idealny i zachwycił naszych domowników, to oprócz marynaty ważne jest rozbicie mięsa. Musimy pamiętać, że ten etap jest równie ważny, jak marynowanie czy smażenia. Do rozbijania warto użyć tłuczka. Kotlety rozbij równomiernie tak, by całe mięso było cienki. Wiadomo, że musimy to zrobić z obu stron, aby powstał cienki plaster. Równomierne rozbicie mięsa sprawi, że kotlet upiecze nam się tak samo w każdym miejscu i czas smażenie będzie o wiele krótszy.

Obrazek
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Smażenie schabowego

Ten etap również wpływa na to, czy kotlet nie będzie twardy. Trzeba smażyć mięso odpowiednią ilość czasu i odpowiednio je osuszyć przed za panierowaniem. Po wyjęciu z marynaty warto je osuszyć ręcznikiem papierowym. Sprawimy wtedy, że panierka nie będzie odchodzić nam z mięsa. Tak przygotowane mięso obtocz w jajku i bułce tartej, niektórzy też używają mąki. Umieść na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jakim? Tutaj poleca się używanie smalcu, ale możemy użyć też oleju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowym. Warto smażyć kotleta ok. 2 minuty z każdej strony.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab duszony w mleku krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese