Co zrobić, gdy rosół zmętnieje? Ten babciny trik uratuje niejeden obiad

Dobry rosół jest klarowny. Koniec, kropka. Można do niego użyć różnych rodzajów mięs, warzyw czy przypraw, ale ta sprawa, to po prostu kwestia zasad. A co gdy rosół zmętnieje? Trzeba wstawiać nową porcję? A gdzie tam! Są na to niezawodne sposoby. 

ObrazekCo gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva

Rosół tylko z pozoru wydaje się łatwy. W rzeczywistości, żeby wyszedł idealnie klarowny, nie za tłusty ani nie za chudy, aromatyczny i o pięknym kolorze, należy stosować się do całego szeregu zasad. Na szczęście, zanim zabraliśmy się za nasz pierwszy garnek rosołu, tysiące razy podpatrywaliśmy, jak robią to nasze babcie. Zaryzykujemy stwierdzeniem, że ich kuchenne patenty przyniosły światu kulinariów więcej dobrego, niż wszystkie blogi i programy o gotowaniu razem wzięte.

Obrazek
Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva

Skąd babcie czerpały wiedzę? Trudno powiedzieć, bo zamiast prawić morały o "starych, ciężkich czasach bez internetu i telewizji", po prostu przekazywały kuchenne arkana dalej. Być może były to wskazówki od ich babć, a może po prostu długie, pracochłonne eksperymenty metodą prób i błędów. Pączki piją tłuszcz? Dodaj do ciasta alkoholu. Mole w kaszy? Zabezpiecz ją liściem laurowym.

A co gdy rosół zmętnieje? Na to również znały odpowiedź.

Czemu rosół wyszedł mętny?

Nie musisz się zadręczać zmętniałym rosołem, ponieważ to może zdarzyć się każdemu. Zazwyczaj przyczyny tej sytuacji należy dopatrywać się w zbyt szybkim procesie gotowania. Rosół powinien dochodzić powoli, na małym ogniu.

Jednak najczęstszą przyczyną mętnego rosoły jest wrzucenie mięsa do gorącej wody. Szybko ścięte białko sprawia, że zupa mętnieje. Zawsze wsadzaj porcję rosołową do zimnej wody.

Nie zapominaj też o ważnym warzywnym składniku rosołu, czyli opalanej cebuli. Jej obecność w garnku to gwarancja pięknego koloru, aromatu i klarowności zupy.

Co gdy rosół zmętnieje?

Jeśli na powyższe rady jest już za późno, a garnek wypełnia brzydki, zmętniały rosół, musisz zastosować stary, babciny trik.

Obrazek
Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva

Przecedź rosół, wyławiając z niego warzywa i mięso. Następnie ubij pianę z kilku białek i dodaj ją powoli do rosołu. Wraz ze ścinaniem się białek nastąpi zaabsorbowanie tłuszczu, a rosół odzyska klarowność.

Możesz też użyć... goździków. Eugenol, który jest w nich zawarty, nie tylko przekaże rosołowi prozdrowotne właściwości, ale również sprawi, że zupa stanie się bardziej klarowna.

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji