PoradyCo zrobić, gdy rosół zmętnieje? Ten babciny trik uratuje niejeden obiad

Co zrobić, gdy rosół zmętnieje? Ten babciny trik uratuje niejeden obiad

Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva
Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva
15.01.2023 16:00

Dobry rosół jest klarowny. Koniec, kropka. Można do niego użyć różnych rodzajów mięs, warzyw czy przypraw, ale ta sprawa, to po prostu kwestia zasad. A co gdy rosół zmętnieje? Trzeba wstawiać nową porcję? A gdzie tam! Są na to niezawodne sposoby. 

Rosół tylko z pozoru wydaje się łatwy. W rzeczywistości, żeby wyszedł idealnie klarowny, nie za tłusty ani nie za chudy, aromatyczny i o pięknym kolorze, należy stosować się do całego szeregu zasad. Na szczęście, zanim zabraliśmy się za nasz pierwszy garnek rosołu, tysiące razy podpatrywaliśmy, jak robią to nasze babcie. Zaryzykujemy stwierdzeniem, że ich kuchenne patenty przyniosły światu kulinariów więcej dobrego, niż wszystkie blogi i programy o gotowaniu razem wzięte.

Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva
Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva

Skąd babcie czerpały wiedzę? Trudno powiedzieć, bo zamiast prawić morały o "starych, ciężkich czasach bez internetu i telewizji", po prostu przekazywały kuchenne arkana dalej. Być może były to wskazówki od ich babć, a może po prostu długie, pracochłonne eksperymenty metodą prób i błędów. Pączki piją tłuszcz? Dodaj do ciasta alkoholu. Mole w kaszy? Zabezpiecz ją liściem laurowym.

A co gdy rosół zmętnieje? Na to również znały odpowiedź.

Czemu rosół wyszedł mętny?

Nie musisz się zadręczać zmętniałym rosołem, ponieważ to może zdarzyć się każdemu. Zazwyczaj przyczyny tej sytuacji należy dopatrywać się w zbyt szybkim procesie gotowania. Rosół powinien dochodzić powoli, na małym ogniu.

Jednak najczęstszą przyczyną mętnego rosoły jest wrzucenie mięsa do gorącej wody. Szybko ścięte białko sprawia, że zupa mętnieje. Zawsze wsadzaj porcję rosołową do zimnej wody.

Nie zapominaj też o ważnym warzywnym składniku rosołu, czyli opalanej cebuli. Jej obecność w garnku to gwarancja pięknego koloru, aromatu i klarowności zupy.

Co gdy rosół zmętnieje?

Jeśli na powyższe rady jest już za późno, a garnek wypełnia brzydki, zmętniały rosół, musisz zastosować stary, babciny trik.

Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva
Co gdy rosół zmętnieje? - Pyszności; foto: Canva

Przecedź rosół, wyławiając z niego warzywa i mięso. Następnie ubij pianę z kilku białek i dodaj ją powoli do rosołu. Wraz ze ścinaniem się białek nastąpi zaabsorbowanie tłuszczu, a rosół odzyska klarowność.

Możesz też użyć... goździków. Eugenol, który jest w nich zawarty, nie tylko przekaże rosołowi prozdrowotne właściwości, ale również sprawi, że zupa stanie się bardziej klarowna.

Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także