Połóż ją na garnku, a problem kipiącego mleka przejdzie do przeszłości. Z tricku korzystały już nasze babcie

Wydawałoby się, że gotowanie mleka jest dziecinnie proste. Jednak nieraz zdarzyło nam się, że płyn wykipiał. Zazwyczaj dochodzi do tego, gdy odchodzimy na jakiś czas od gotującego się mleka. W konsekwencji nie zdążymy zdjąć garnka z palnika. Czy jest jakiś sposób na to, aby mleko nie wykipiało? Okazuje się, że tak.

ObrazekCo zrobić, żeby mleko nie wykipiało ? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Brudna kuchenka i zapach spalenizny

Obrazek
Gotowanie mleka - Pyszności; Foto: Canva.com

Mleko wyjątkowo szybko możemy podgrzać w garnku. Jednak nie każdy z nas ma ochotę obserwować, jak płyn się gotuje. W konsekwencji odchodzimy od palnika. Niekiedy zdarza się, że gotujące się mleko szybko podchodzi do góry i ucieka z garnka. Przy okazji gorący płyn brudzi nie tylko garnek, ale również kuchenkę. W pomieszczeniu zaczyna unosić się zapach spalenizny. Okazuje się jednak, że możemy tego uniknąć. Wystarczy wykonać jeden, prosty trik.

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało?

Obrazek
Drewniana łyżka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcemy, aby podczas gotowania mleko wykipiało, należy zrobić tylko jedną czynność. Wystarczy, że do garnka z mlekiem włożymy łyżkę. Sprawdzi się tutaj zarówno łyżka obiadowa, jak i łyżeczka do kawy. Należy jednak pamiętać, aby po ugotowaniu mleka wyjąć ją z garnka. Poza tym niektórzy używają również dużych łyżek drewnianych. W takiej sytuacji nie zanurzają jej w mleku, ale układają łyżkę na garnku.

Poza tym warto zaznaczyć również, że wiele osób korzysta z silikonowych pokrywek. Okazuje się, że skutecznie zapobiegają pryskaniu oraz kipieniu. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas gotowania mleka, jak i innych produktów takich jak makaron, ziemniaki, czy ryż. Cena takiej pokrywki waha się pomiędzy 30, a 150 zł.

Kolejnym przydatnym gadżetem w kuchni jest krążek do gotowania mleka. Należy ułożyć go na dnie garnka z mlekiem. Gdy płyn zacznie się gotować, krążek zacznie stukać w garnek. Dzięki temu szybko odstawimy naczynie z palnika.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tęczowe pucharki z galaretką, mlekiem skondensowanym oraz bitą śmietaną krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej