Połóż ją na garnku, a problem kipiącego mleka przejdzie do przeszłości. Z tricku korzystały już nasze babcie
Wydawałoby się, że gotowanie mleka jest dziecinnie proste. Jednak nieraz zdarzyło nam się, że płyn wykipiał. Zazwyczaj dochodzi do tego, gdy odchodzimy na jakiś czas od gotującego się mleka. W konsekwencji nie zdążymy zdjąć garnka z palnika. Czy jest jakiś sposób na to, aby mleko nie wykipiało? Okazuje się, że tak.
20.09.2022 12:18
Brudna kuchenka i zapach spalenizny
Mleko wyjątkowo szybko możemy podgrzać w garnku. Jednak nie każdy z nas ma ochotę obserwować, jak płyn się gotuje. W konsekwencji odchodzimy od palnika. Niekiedy zdarza się, że gotujące się mleko szybko podchodzi do góry i ucieka z garnka. Przy okazji gorący płyn brudzi nie tylko garnek, ale również kuchenkę. W pomieszczeniu zaczyna unosić się zapach spalenizny. Okazuje się jednak, że możemy tego uniknąć. Wystarczy wykonać jeden, prosty trik.
Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało?
Jeśli nie chcemy, aby podczas gotowania mleko wykipiało, należy zrobić tylko jedną czynność. Wystarczy, że do garnka z mlekiem włożymy łyżkę. Sprawdzi się tutaj zarówno łyżka obiadowa, jak i łyżeczka do kawy. Należy jednak pamiętać, aby po ugotowaniu mleka wyjąć ją z garnka. Poza tym niektórzy używają również dużych łyżek drewnianych. W takiej sytuacji nie zanurzają jej w mleku, ale układają łyżkę na garnku.
Poza tym warto zaznaczyć również, że wiele osób korzysta z silikonowych pokrywek. Okazuje się, że skutecznie zapobiegają pryskaniu oraz kipieniu. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas gotowania mleka, jak i innych produktów takich jak makaron, ziemniaki, czy ryż. Cena takiej pokrywki waha się pomiędzy 30, a 150 zł.
Kolejnym przydatnym gadżetem w kuchni jest krążek do gotowania mleka. Należy ułożyć go na dnie garnka z mlekiem. Gdy płyn zacznie się gotować, krążek zacznie stukać w garnek. Dzięki temu szybko odstawimy naczynie z palnika.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tęczowe pucharki z galaretką, mlekiem skondensowanym oraz bitą śmietaną krok po kroku.