Zrób tak zanim zaczniesz rozbijać schab na kotlety. Panierka nie odpadnie i nie nasiąknie tłuszczem

Panierka w kotletach schabowych jest niezwykle ważnym elementem, bez którego jedzenie ich nie byłoby takie samo. Chrupiąca i złocista skorupka nadaje im treści i jest zwyczajnie przepyszna. Nie ma dlatego nic gorszego od odpadającej od schabowego panierki. Na szczęście mamy sposoby, aby sobie z tym poradzić. 

Panierka do schabowychJak zabrać się za schabowe? - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Kotlety schabowe towarzyszą nam praktycznie cały czas. W wielu polskich domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu, a niektórzy decydują się na nie jeszcze częściej. Nie ma w tym niczego dziwnego, w końcu są proste, stosunkowo szybkie i po prostu oszałamiająco pyszne.

Schabowe bez smażenia
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva

Dlatego tak dużą wpadką jest odpadająca od smażących się kotletów panierka z bułki tartej. Czy można zrobić cokolwiek, aby uchronić się przed takim scenariuszem? Najlepsi szefowie kuchni mają swoje sposoby, a my dzisiaj się nimi z Wami podzielimy.

Co zrobić, aby panierka nie odpadała od schabowych?

Podstawą jest panierowanie dobrze wysuszonego mięsa. Jakakolwiek wilgoć na jego powierzchni sprawi, że panierka nie przyklei się do niego i sekundę po wyłożeniu na olej, zacznie odpadać. Dlatego po rozbiciu mięsa koniecznie dobrze wysusz je ręcznikiem papierowym. 

Warto pamiętać także o wystawieniu mięsa z lodówki przynajmniej trzydzieści minut przed gotowaniem. Przez ten czas nabierze pokojowej temperatury i będzie się równomiernie smażyło. 

Do jajek dodaj sól i olej

Innym patentem na lepszą przyczepność panierki jest dodanie do jajek odrobiny soli oraz oleju, które również ułatwią osiągnięcie oczekiwanego rezultatu. Zanim wrzucisz schabowe na olej, upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany. Zimny może ułatwić odpadanie panierki.

Obrazek
Kotlety schabowe w majonezie - Pyszności; foto: Canva

Wielu specjalistów zaleca, aby panierować czystymi dłońmi, a gdy drobinki panierki zaczynają się do nich przylepiać, należy je umyć. Dzięki temu panierka będzie znacznie lepiej przylegać do mięsa, a nie do naszych palców. 

Jeśli masz ochotę na nieco inne, ale równie smaczne danie, które wykonasz na bazie schabu – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥