Zrób tak zanim zaczniesz rozbijać schab na kotlety. Panierka nie odpadnie i nie nasiąknie tłuszczem

Panierka w kotletach schabowych jest niezwykle ważnym elementem, bez którego jedzenie ich nie byłoby takie samo. Chrupiąca i złocista skorupka nadaje im treści i jest zwyczajnie przepyszna. Nie ma dlatego nic gorszego od odpadającej od schabowego panierki. Na szczęście mamy sposoby, aby sobie z tym poradzić. 

Panierka do schabowychJak zabrać się za schabowe? - Pyszności; Foto: Canva
Agnieszka

Kotlety schabowe towarzyszą nam praktycznie cały czas. W wielu polskich domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu, a niektórzy decydują się na nie jeszcze częściej. Nie ma w tym niczego dziwnego, w końcu są proste, stosunkowo szybkie i po prostu oszałamiająco pyszne.

Schabowe bez smażenia
Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; foto: Canva

Dlatego tak dużą wpadką jest odpadająca od smażących się kotletów panierka z bułki tartej. Czy można zrobić cokolwiek, aby uchronić się przed takim scenariuszem? Najlepsi szefowie kuchni mają swoje sposoby, a my dzisiaj się nimi z Wami podzielimy.

Co zrobić, aby panierka nie odpadała od schabowych?

Podstawą jest panierowanie dobrze wysuszonego mięsa. Jakakolwiek wilgoć na jego powierzchni sprawi, że panierka nie przyklei się do niego i sekundę po wyłożeniu na olej, zacznie odpadać. Dlatego po rozbiciu mięsa koniecznie dobrze wysusz je ręcznikiem papierowym. 

Warto pamiętać także o wystawieniu mięsa z lodówki przynajmniej trzydzieści minut przed gotowaniem. Przez ten czas nabierze pokojowej temperatury i będzie się równomiernie smażyło. 

Do jajek dodaj sól i olej

Innym patentem na lepszą przyczepność panierki jest dodanie do jajek odrobiny soli oraz oleju, które również ułatwią osiągnięcie oczekiwanego rezultatu. Zanim wrzucisz schabowe na olej, upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany. Zimny może ułatwić odpadanie panierki.

Obrazek
Kotlety schabowe w majonezie - Pyszności; foto: Canva

Wielu specjalistów zaleca, aby panierować czystymi dłońmi, a gdy drobinki panierki zaczynają się do nich przylepiać, należy je umyć. Dzięki temu panierka będzie znacznie lepiej przylegać do mięsa, a nie do naszych palców. 

Jeśli masz ochotę na nieco inne, ale równie smaczne danie, które wykonasz na bazie schabu – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?