PoradyCo zrobić, żeby rosół miał złocisty kolor? Wlej do niego nietypowy składnik

Co zrobić, żeby rosół miał złocisty kolor? Wlej do niego nietypowy składnik

Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo złoty rosół, to jest na to sposób! Wystarczy, że wykorzystasz kilka prostych składników. Dzięki temu twoje danie nie tylko zachwyci wyjątkowym smakiem, ale również wspaniałym wyglądem.

Co zrobić, żeby rosół miał złocisty kolor? - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, żeby rosół miał złocisty kolor? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

03.07.2022 08:02

Wyjątkowy kolor rosołu

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to pyszne danie, które często gotujemy dla siebie i swoich bliskich. Jego piękny aromat i smak zawdzięczamy użytym składnikom. Kolor rosołu ma również duże znaczenie. To właśnie dzięki mięsu nasza zupa wyróżnia się piękną barwą.  Jeśli chcesz ją wzbogacić i uzyskać wyjątkowo apetyczny rosół, wystarczy dodać odpowiednie przyprawy.

Złoty rosół

Kurkuma - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kurkuma - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jak wspomnieliśmy wcześniej, mięso ma duże znaczenie, jeśli chodzi o kolor zupy. Na wstępie należy zaznaczyć, że najlepiej do rosołu użyć kury wiejskiej. Niekiedy możemy również dodać kawałek mięsa wołowego. Dzięki temu nasz rosół będzie charakteryzować się pięknym kolorem.

Dodatkowo aby wzbogacić kolor naszej zupy, możemy dodać do niej kurkumę bądź szafran. Równie dobrze sprawdzi się tutaj karmel. Jednak należy pamiętać, że wyróżnia się on wyjątkowo słodkim smakiem. W związku z tym dodajemy go w bardzo małej ilości. Niektórzy podczas gotowania rosołu, dodają do niego również kawałek buraka.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas gotowania rosołu?

Kolor zupy to nie wszystko. Warto również pamiętać o kilku prostych zasadach. Dzięki temu nasz rosół wyjdzie idealnie. Nie tylko będzie odznaczać się złocistą barwą, ale również wyjątkowym smakiem.

  • Mięsa nie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy go do zimnej wody, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
  • Sól dodajemy pod koniec gotowania.
  • Rosół gotujemy na małym ogniu. Dzięki temu nasza potrawa będzie charakteryzować się wyjątkowo głębokim smakiem.
  • Podczas gotowania rosołu należy go od czasu do czasu szumować. W ten sposób nasza zupa będzie miała idealną konsystencję.
  • Używamy świeżych, dobrej jakości składników. To właśnie one sprawiają, że nasza potrawa jest taka smaczna!

Teraz już wiesz jak przygotować smaczny rosół o pięknym, złocistym kolorze. Dzięki tym zastosowaniu tych prostych składników zachwycisz wszystkich swoich gości.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 6 wystrzałowych pomysłów z kurczakiem na obiad krok po kroku. Koniec z nudnym filetem!

poradykulinarne trikizupa
Wybrane dla Ciebie