Codziennie rano smażę jajecznicę po szwedzku. Idealnie kremowa i bardziej sycąca niż zwykła

Szwedzi gustują w prostych daniach, które powstają z dobrych składników. Jajecznicę jedzą niezbyt mocno ściętą, o delikatnej i kremowej konsystencji. Ten efekt podbijają dwoma dodatkami – jeden na pewno masz w kuchni, a drugi warto poszukać w sklepie.

Kremowa jajecznica z serem po szwedzkuKremowa jajecznica z serem po szwedzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajecznicę można zrobić na tysiąc różnych sposobów, a często nawet mała zmiana sprawia, że śniadanie smakuje zupełnie inaczej – jest bardziej sycące lub wytworne, nabiera słodkich bądź ostrzejszych nut. W Polsce uwielbiamy jajecznicę z szynką lub boczkiem, czasem robimy z pomidorami albo z grzybami leśnymi, na przykład z kurkami, gdy jest na nie sezon. Szwedzi dodają śmietankę i ser starty na grubych oczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Jaki ser do jajecznicy po szwedzku?

Szwedzi uwielbiają jajecznicę z serem Västerbottensost, który charakteryzuje się intensywnym, złożonym smakiem. Jest to twardy ser podpuszczkowy o kruchej konsystencji, podobny do polskich serów dojrzewających, takich jak Bursztyn, Szafir czy Rubin.

Ciekawym dodatkiem do jajecznicy może być ser koryciński, którego smak jest podobny do szwedzkiego sera Prästost – znaki rozpoznawcze to półtwarda konsystencja, kremowy smak z odrobiną pikanterii i lekką nutą słodyczy.

Możesz też postawić na łagodne sery typu szwajcarskiego, takie jak Królewski, Ementaler czy Maasdam od polskich producentów.

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Jajecznicę od razu po usmażeniu przełóż na talerz. Jeśli dłużej pozostawisz ją na patelni, bardziej się zetnie i już nie będzie taka kremowa w smaku. Posyp świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 20 g sera,
  • 1 duża łyżka masła,
  • do posypania natka pietruszki lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop dużą łyżkę masła.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj 2 łyżki śmietanki i starty ser. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
  3. Przelej masę jajeczną na patelnię i usmaż do uzyskania kremowej, lekko ściętej konsystencji.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟