WAŻNE
TERAZ

Powstanie polskie Centrum Satelitarne. Tusk: "Możemy wyżej, dalej"

Codziennie rano smażę jajecznicę po szwedzku. Idealnie kremowa i bardziej sycąca niż zwykła

Szwedzi gustują w prostych daniach, które powstają z dobrych składników. Jajecznicę jedzą niezbyt mocno ściętą, o delikatnej i kremowej konsystencji. Ten efekt podbijają dwoma dodatkami – jeden na pewno masz w kuchni, a drugi warto poszukać w sklepie.

Kremowa jajecznica z serem po szwedzkuKremowa jajecznica z serem po szwedzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajecznicę można zrobić na tysiąc różnych sposobów, a często nawet mała zmiana sprawia, że śniadanie smakuje zupełnie inaczej – jest bardziej sycące lub wytworne, nabiera słodkich bądź ostrzejszych nut. W Polsce uwielbiamy jajecznicę z szynką lub boczkiem, czasem robimy z pomidorami albo z grzybami leśnymi, na przykład z kurkami, gdy jest na nie sezon. Szwedzi dodają śmietankę i ser starty na grubych oczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Jaki ser do jajecznicy po szwedzku?

Szwedzi uwielbiają jajecznicę z serem Västerbottensost, który charakteryzuje się intensywnym, złożonym smakiem. Jest to twardy ser podpuszczkowy o kruchej konsystencji, podobny do polskich serów dojrzewających, takich jak Bursztyn, Szafir czy Rubin.

Ciekawym dodatkiem do jajecznicy może być ser koryciński, którego smak jest podobny do szwedzkiego sera Prästost – znaki rozpoznawcze to półtwarda konsystencja, kremowy smak z odrobiną pikanterii i lekką nutą słodyczy.

Możesz też postawić na łagodne sery typu szwajcarskiego, takie jak Królewski, Ementaler czy Maasdam od polskich producentów.

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Jajecznicę od razu po usmażeniu przełóż na talerz. Jeśli dłużej pozostawisz ją na patelni, bardziej się zetnie i już nie będzie taka kremowa w smaku. Posyp świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 20 g sera,
  • 1 duża łyżka masła,
  • do posypania natka pietruszki lub szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop dużą łyżkę masła.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj 2 łyżki śmietanki i starty ser. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
  3. Przelej masę jajeczną na patelnię i usmaż do uzyskania kremowej, lekko ściętej konsystencji.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu