PrzepisCukiniowe krążki wypełnione mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Cukiniowe krążki wypełnione mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Pyszności
Ewa
25.06.2023 16:33, aktualizacja: 07.08.2023 08:51

Pyszna cukinia w formie krążków z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym z ajvarem. Najlepsza zapiekanka na pyszny obiad.

Kiedy rusza sezon na cukinię, w mojej kuchni gości ona co najmniej raz w tygodniu. Dodaję ją do leczo, potrawek warzywnych czy też szakszuki, ale jedno z moich ulubionych połączeń to zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Cukiniowe krążki świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad dla całej rodziny lub ciepła przekąska na imprezę. Proste połączenie stanie się prawdziwą gwiazdą na stole, a twoi goście będą prosić o przepis. Delikatna cukinia świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z dodatkiem ajvaru, pasty z czerwonej papryki, bakłażanu oraz czosnku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepis

Składniki:

Farsz

          
  • 1/2 cebuli,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos

     
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ajvaru,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię dokładnie myję i odkrajam łodyżkę. Kroję warzywo w dość grube plastry i wydrążam miąższ. Wydrażony miąższ blenduję na jednolitą masę.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

2. Do miski przekładam mięso mielone. Dodaję zmiksowany miąższ, sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, majeranek, kmin rzymski i dokładnie mieszam.

3. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej cukinie. Układam je w naczyniu.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

4. Do miseczki nalewam olej, dodaję ajvar, przecier pomidorowy oraz sól i dokładnie mieszam. Wlewam wodę i powstałym sosem zalewam cukinię. Posypuję natką pietruszki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

5. Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekanka jest już gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także