Cukiniowe krążki wypełnione mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Pyszna cukinia w formie krążków z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym z ajvarem. Najlepsza zapiekanka na pyszny obiad.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- PysznościCukinia faszerowana mięsem mielonym - Pyszności
Ewa

Kiedy rusza sezon na cukinię, w mojej kuchni gości ona co najmniej raz w tygodniu. Dodaję ją do leczo, potrawek warzywnych czy też szakszuki, ale jedno z moich ulubionych połączeń to zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Cukiniowe krążki świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad dla całej rodziny lub ciepła przekąska na imprezę. Proste połączenie stanie się prawdziwą gwiazdą na stole, a twoi goście będą prosić o przepis. Delikatna cukinia świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z dodatkiem ajvaru, pasty z czerwonej papryki, bakłażanu oraz czosnku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepis

Składniki:

Farsz

          
  • 1/2 cebuli,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos

     
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ajvaru,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię dokładnie myję i odkrajam łodyżkę. Kroję warzywo w dość grube plastry i wydrążam miąższ. Wydrażony miąższ blenduję na jednolitą masę.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

2. Do miski przekładam mięso mielone. Dodaję zmiksowany miąższ, sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, majeranek, kmin rzymski i dokładnie mieszam.

3. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej cukinie. Układam je w naczyniu.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

4. Do miseczki nalewam olej, dodaję ajvar, przecier pomidorowy oraz sól i dokładnie mieszam. Wlewam wodę i powstałym sosem zalewam cukinię. Posypuję natką pietruszki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

5. Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekanka jest już gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇