Cukiniowe krążki wypełnione mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Pyszna cukinia w formie krążków z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym z ajvarem. Najlepsza zapiekanka na pyszny obiad.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- PysznościCukinia faszerowana mięsem mielonym - Pyszności
Ewa

Kiedy rusza sezon na cukinię, w mojej kuchni gości ona co najmniej raz w tygodniu. Dodaję ją do leczo, potrawek warzywnych czy też szakszuki, ale jedno z moich ulubionych połączeń to zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Cukiniowe krążki świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad dla całej rodziny lub ciepła przekąska na imprezę. Proste połączenie stanie się prawdziwą gwiazdą na stole, a twoi goście będą prosić o przepis. Delikatna cukinia świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z dodatkiem ajvaru, pasty z czerwonej papryki, bakłażanu oraz czosnku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepis

Składniki:

Farsz

          
  • 1/2 cebuli,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos

     
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ajvaru,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię dokładnie myję i odkrajam łodyżkę. Kroję warzywo w dość grube plastry i wydrążam miąższ. Wydrażony miąższ blenduję na jednolitą masę.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

2. Do miski przekładam mięso mielone. Dodaję zmiksowany miąższ, sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, majeranek, kmin rzymski i dokładnie mieszam.

3. Powstałą masą wypełniam wydrążone wcześniej cukinie. Układam je w naczyniu.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

4. Do miseczki nalewam olej, dodaję ajvar, przecier pomidorowy oraz sól i dokładnie mieszam. Wlewam wodę i powstałym sosem zalewam cukinię. Posypuję natką pietruszki i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

5. Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekanka jest już gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekam z podaniem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Cukinia faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy