Cukiniowe krążki wypełnione mięsem mielonym z sosem pomidorowym
Pyszna cukinia w formie krążków z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym z ajvarem. Najlepsza zapiekanka na pyszny obiad.
25.06.2023 | aktual.: 07.08.2023 08:51
Kiedy rusza sezon na cukinię, w mojej kuchni gości ona co najmniej raz w tygodniu. Dodaję ją do leczo, potrawek warzywnych czy też szakszuki, ale jedno z moich ulubionych połączeń to zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Cukiniowe krążki świetnie sprawdzą się jako pyszny obiad dla całej rodziny lub ciepła przekąska na imprezę. Proste połączenie stanie się prawdziwą gwiazdą na stole, a twoi goście będą prosić o przepis. Delikatna cukinia świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z dodatkiem ajvaru, pasty z czerwonej papryki, bakłażanu oraz czosnku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepis
Składniki:
Farsz
- 1/2 cebuli,
- 250 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ajvaru,
- 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię dokładnie myję i odkrajam łodyżkę. Kroję warzywo w dość grube plastry i wydrążam miąższ. Wydrażony miąższ blenduję na jednolitą masę.
2. Do miski przekładam mięso mielone. Dodaję zmiksowany miąższ, sól, pieprz, natkę pietruszki, oregano, majeranek, kmin rzymski i dokładnie mieszam.