Curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że świetnie smakuje i jest proste w przygotowaniu, to jeszcze genialnie się prezentuje.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. kalafior mały
  2. 3 łyżki olej kokosowy
  3. 200 ml mleczko kokosowe
  4. 1/3 szkl. świeża kolendra posiekana
  5. 1 łyżka sól
  6. 1 ząbek czosnek
  7. 100 ml woda
  8. 1 szt. cebula
  9. 1 łyżeczka słodka papryka
  10. 1 łyżeczka imbir mielony
  11. 1 łyżeczka kurkuma
  12. 1 łyżeczka kumin mielony
  13. 1/3 łyżeczki pieprz cayenne
  14. 1/2 szt. limonka sok
  15. 400 g pomidory krojone w sosie własnym

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki.

Obrazek
Kalafior - Pyszności

2. Następnie podsmaż w garnku cebulę. Po chwili dodaj do niej kurkumę, pieprz cayenne, imbir mielony, kumin i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj: czosnek, różyczki kalafiora, sok z limonki, pomidory krojone, mleczko kokosowe i wodę. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

4. Przed podaniem dodaj sól i świeżą kolendrę.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze