Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób tego nie robi, ale nie wiedzą o jednej rzeczy

Wyrzucanie końcówki banana to praktyka którą stosuje wiele osób, ale już prawie nikt nie pamięta czemu to robi. Tak się przyjęło - i tak jest. Jak powstał ten żywieniowy "przesąd" i czy czarna końcówka banana rzeczywiście może nam zaszkodzić? Odpowiadamy.

ObrazekPyszności

Czarna końcówka banana - czy jest się czego bać?

Banany warto włączyć do diety - to wie każdy. Poza dużą ilością błonnika, witaminy B6 i C oraz potasu, mają one wiele innych pozytywnych i prozdrowotnych właściwości. Regulują ciśnienie krwi, przyspieszają metabolizm i są przekąską doskonałą, która nie tylko nas nakarmi, ale również doda energii.

Jednak w każdym bananie jest część, którą można by określić jako persona non grata. Chodzi oczywiście o mityczną, czarną końcówkę. Z dzieciństwa pamiętamy, jak przestrzegali nas przed nią starsi, a dziś, chociaż sami jesteśmy dorośli, to i tak zdarza nam się ją na wszelki wypadek wyrzucić. Strach się bać! Czy słusznie?

Obrazek
czarna końcówka banana - Pyszności; foto: Canva

Czy można jeść czarną końcówkę banana?

Kiedy w Stanach Zjednoczonych pojawiły się pierwsze przypadki choroby Heinego-Medina, znanej nam bardziej pod nazwą polio, amerykańscy lekarze niewiele jeszcze o niej wiedzieli. To właśnie wtedy do publicznego obiegu dostała się pogłoska, że wirus polio przenosi się na ludzkie organizmy właśnie z... końcówek banana.

Można uznać to za prolog do czarnej sławy tej części owocu. Później poszła już lawina: cysty ogoniastka jelitowego, jaja pająków, a nawet jad wężów. To wszystko mity, których sieć oplotła ten zdrowy owoc. A już jedno było pewne: czarna końcówka banana to samo zło. Jak się okazuje, jest zupełnie na odwrót.

Obrazek
czarna końcówka banana - Pyszności; foto: Canva

Patrząc na końcówkę banana powinna nam się zapalać lampka ostrzegawcza tylko w jednym przypadku. Jeśli owoc jest dojrzały, a końcówka nienaturalnie biała i brzydka, może to świadczyć o użyciu chemicznych środków ochronnych w miejscu uprawy.

Czarna końcówka banana to pozytywna oznaka. Jest to nic innego jak pozostałość po kwiecie bananowca. Jedyną cechą tego owocu, której zauważenie powinno skończyć się wyrzuceniem banana do śmieci, jest czerwona linia na środku. Pojawia się ona gdy na bananie znajduje się groźna pleśń z gatunku nigrospora.

Skoro już mowa o zdrowych owocach, rzuć okiem na ten przepis na ciasta z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀