Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób tego nie robi, ale nie wiedzą o jednej rzeczy
Wyrzucanie końcówki banana to praktyka którą stosuje wiele osób, ale już prawie nikt nie pamięta czemu to robi. Tak się przyjęło - i tak jest. Jak powstał ten żywieniowy "przesąd" i czy czarna końcówka banana rzeczywiście może nam zaszkodzić? Odpowiadamy.
07.01.2023 13:13
Czarna końcówka banana - czy jest się czego bać?
Banany warto włączyć do diety - to wie każdy. Poza dużą ilością błonnika, witaminy B6 i C oraz potasu, mają one wiele innych pozytywnych i prozdrowotnych właściwości. Regulują ciśnienie krwi, przyspieszają metabolizm i są przekąską doskonałą, która nie tylko nas nakarmi, ale również doda energii.
Jednak w każdym bananie jest część, którą można by określić jako persona non grata. Chodzi oczywiście o mityczną, czarną końcówkę. Z dzieciństwa pamiętamy, jak przestrzegali nas przed nią starsi, a dziś, chociaż sami jesteśmy dorośli, to i tak zdarza nam się ją na wszelki wypadek wyrzucić. Strach się bać! Czy słusznie?
Czy można jeść czarną końcówkę banana?
Kiedy w Stanach Zjednoczonych pojawiły się pierwsze przypadki choroby Heinego-Medina, znanej nam bardziej pod nazwą polio, amerykańscy lekarze niewiele jeszcze o niej wiedzieli. To właśnie wtedy do publicznego obiegu dostała się pogłoska, że wirus polio przenosi się na ludzkie organizmy właśnie z... końcówek banana.
Można uznać to za prolog do czarnej sławy tej części owocu. Później poszła już lawina: cysty ogoniastka jelitowego, jaja pająków, a nawet jad wężów. To wszystko mity, których sieć oplotła ten zdrowy owoc. A już jedno było pewne: czarna końcówka banana to samo zło. Jak się okazuje, jest zupełnie na odwrót.
Patrząc na końcówkę banana powinna nam się zapalać lampka ostrzegawcza tylko w jednym przypadku. Jeśli owoc jest dojrzały, a końcówka nienaturalnie biała i brzydka, może to świadczyć o użyciu chemicznych środków ochronnych w miejscu uprawy.
Czarna końcówka banana to pozytywna oznaka. Jest to nic innego jak pozostałość po kwiecie bananowca. Jedyną cechą tego owocu, której zauważenie powinno skończyć się wyrzuceniem banana do śmieci, jest czerwona linia na środku. Pojawia się ona gdy na bananie znajduje się groźna pleśń z gatunku nigrospora.
Skoro już mowa o zdrowych owocach, rzuć okiem na ten przepis na ciasta z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.