Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób tego nie robi, ale nie wiedzą o jednej rzeczy

Wyrzucanie końcówki banana to praktyka którą stosuje wiele osób, ale już prawie nikt nie pamięta czemu to robi. Tak się przyjęło - i tak jest. Jak powstał ten żywieniowy "przesąd" i czy czarna końcówka banana rzeczywiście może nam zaszkodzić? Odpowiadamy.

ObrazekPyszności

Czarna końcówka banana - czy jest się czego bać?

Banany warto włączyć do diety - to wie każdy. Poza dużą ilością błonnika, witaminy B6 i C oraz potasu, mają one wiele innych pozytywnych i prozdrowotnych właściwości. Regulują ciśnienie krwi, przyspieszają metabolizm i są przekąską doskonałą, która nie tylko nas nakarmi, ale również doda energii.

Jednak w każdym bananie jest część, którą można by określić jako persona non grata. Chodzi oczywiście o mityczną, czarną końcówkę. Z dzieciństwa pamiętamy, jak przestrzegali nas przed nią starsi, a dziś, chociaż sami jesteśmy dorośli, to i tak zdarza nam się ją na wszelki wypadek wyrzucić. Strach się bać! Czy słusznie?

Obrazek
czarna końcówka banana - Pyszności; foto: Canva

Czy można jeść czarną końcówkę banana?

Kiedy w Stanach Zjednoczonych pojawiły się pierwsze przypadki choroby Heinego-Medina, znanej nam bardziej pod nazwą polio, amerykańscy lekarze niewiele jeszcze o niej wiedzieli. To właśnie wtedy do publicznego obiegu dostała się pogłoska, że wirus polio przenosi się na ludzkie organizmy właśnie z... końcówek banana.

Można uznać to za prolog do czarnej sławy tej części owocu. Później poszła już lawina: cysty ogoniastka jelitowego, jaja pająków, a nawet jad wężów. To wszystko mity, których sieć oplotła ten zdrowy owoc. A już jedno było pewne: czarna końcówka banana to samo zło. Jak się okazuje, jest zupełnie na odwrót.

Obrazek
czarna końcówka banana - Pyszności; foto: Canva

Patrząc na końcówkę banana powinna nam się zapalać lampka ostrzegawcza tylko w jednym przypadku. Jeśli owoc jest dojrzały, a końcówka nienaturalnie biała i brzydka, może to świadczyć o użyciu chemicznych środków ochronnych w miejscu uprawy.

Czarna końcówka banana to pozytywna oznaka. Jest to nic innego jak pozostałość po kwiecie bananowca. Jedyną cechą tego owocu, której zauważenie powinno skończyć się wyrzuceniem banana do śmieci, jest czerwona linia na środku. Pojawia się ona gdy na bananie znajduje się groźna pleśń z gatunku nigrospora.

Skoro już mowa o zdrowych owocach, rzuć okiem na ten przepis na ciasta z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend