Czekoladowe krówki smakują wybornie. Kultowe cukierki zrobisz tylko z 4 składników

Dla wielu osób czekoladowe krówki domowej roboty to wspomnienie czasów dzieciństwa. W PRL-u, kiedy asortyment w sklepach pozostawiał wiele do życzenia, produkcja domowych słodkości skutecznie nadrabiała braki. Wystarczyło wymieszać kilka prostych składników, aby zadowolić gusta całej rodziny.

Czekoladowe krówki to pyszny i prosty dodatek do kawyCzekoladowe krówki to pyszny i prosty dodatek do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osobiście uważam, że czekoladowe krówki są o wiele lepsze od klasycznej wersji. Dodatek prawdziwego gorzkiego kakao sprawia, że cukierki nabierają głębszego i bardziej wytwornego smaku. Taka jedna krówka podana do filiżanki gorzkiej kawy pobudza zmysły i wprawia w doskonały nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz wyciskarkę do cytryn? Z jej pomocą zrobisz prawdziwe cudeńka

Słodycze z PRL-u, czyli kreatywność w czasach niedoboru

W czasach PRL-u, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami, gospodynie domowe musiały wykazać się nie lada kreatywnością, aby zaspokoić słodkie potrzeby swoich rodzin. Popularne były wtedy tzw. mordoklejki, czyli ciągnące się cukierki, które można było przygotować z zaledwie kilku składników. Wystarczyło mleko, cukier, masło i odrobina cierpliwości, aby stworzyć te pyszne łakocie, które do dziś budzą sentyment. W tamtych czasach krówki były nie tylko smakołykiem, ale także symbolem domowej zaradności i pomysłowości.

Wariacje smakowe domowych krówek

Krówki, choć tradycyjnie kojarzone z klasycznym, mlecznym smakiem, mogą być przygotowywane w wielu różnych wariantach smakowych. Nie tylko dodatek kakao, ale także wanilii czy orzechów może nadać im zupełnie nowego charakteru. Do masy na krówki możesz dodać także odrobinę likieru, który sprawi, że te proste cukierki nabiorą wyrazu i mocy. To doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnej receptury i wprowadzenie odrobiny nowoczesności do smaku tych niepozornych "mordoklejek".

Przepis na domowe czekoladowe krówki

Domowe krówki są bardzo łatwe do przygotowania, ale wymagają cierpliwości. Musisz cały czas pilnować i mieszać masę, aby uniknąć przypalenia.

Składniki:

  • 1,5 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • 400 ml śmietanki kremówki.

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i podgrzej ją na małym ogniu. Następnie dodaj masło pokrojone na kawałki i cukier.
  2. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez ok. 10 minut do uzyskania ciągnącej się masy. Cały czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
  3. Na koniec dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i zdejmij z kuchenki. Jeszcze ciepłą masę przełóż do prostokątnej formy na ciasto.
  4. Gdy wystygnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa na krówki stężała.
  5. Po kilku godzinach wyjmij z formy i pokrój czekoladowe krówki w małe prostokąty.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥