Domowe krówki nie mają sobie równych. W dodatku potrzebujesz tylko 3 składników

Krówki - miękkie i ciągliwe słodycze, które towarzyszą nam pokoleń. Te kajmakowe cuda są nawet zapisane na ministerialnej liście produktów tradycyjnych w wielu różnych wariacjach. Ich popularność za granicą jest ogromna, co sprawia, że są jednym z naszych największych hitów eksportowych i jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich słodyczy na świecie. Dzięki prostemu składowi bez problemu można je przygotować w zaciszu własnej kuchni.

Krówki domowej robotyKrówki domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wspomnienia z dzieciństwa często przywołują obrazy słodkich, aż do bólu zębów, krówek, które ciągną się w nieskończoność. Mordoklejki, jak je nazywano, były ulubionym przysmakiem wszystkich dzieci. Przepis na te pyszne mleczne cukierki jest bardzo łatwy do odtworzenia w domu. Wystarczą tylko trzy składniki i odrobina cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Jak zrobić krówki w domu? Z czego robi się krówki?

Cukier mleko (lub śmietanka) i masło - to podstawowe składniki krówek. Całość należy wymieszać i gotować na wolnym ogniu. Powstałą masę wylewa się na blachę czy blat, a po kilku godzinach, jak już stwardnieje, można ją kroić i pakować w kolorowe papierki Smak cukierków można wzbogacać o dodatek wanilii czy kakao.

Krówki najlepiej smakują, gdy są świeże. Z upływem czasu, w wyniku krystalizacji cukru, zaczynają kruszeć od zewnątrz, tworząc charakterystyczną "łezkę" w środku. Warto pamiętać, że im więcej cukru dodamy do masy podczas przyrządzania cukierków, tym nasze krówki będą bardziej kruche.

Krówki domowej roboty
Krówki domowej roboty © Pixabay

Krówki domowej roboty. Przepis

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 2 szklanki cukru (dodatkowo opakowanie cukru wanilinowego),
  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.


Przygotowanie:

  1. Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieść w garnku. Dobrze, by garnek miał grube dno.
  2. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 60-70 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, by cały czas mieszać zawartość garnka, by masa się nie przypaliła.
  3. W momencie, gdy mieszanina zacznie gęstnieć i zmieni kolor na karmelowy, zwiększ moc palnika i nadal gotuj całość, energicznie mieszając.
  4. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze gęstej i kleistej konsystencji. Wtedy przelej ją do niskiego naczynia wysmarowanego olejem (zrób to szybko i sprawnie, gdyż masa szybko zastyga).
  5. Odczekaj, aż całość zastygnie, najlepiej całą noc. Na drugi dzień możesz pokroić całość w kostkę.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna