Czekoladowe Mikołaje wrzucam do garnka i podgrzewam. Ten napój zniknie szybciej niż czekolada
Po Świętach szafki w domach wypełniły się czekoladowymi Mikołajami. Część z nich została już zjedzona, inne z kolei czeka długie posiedzenie, a następnie koniec żywota w śmietniku. Zamiast wyrzucam je do śmieci lub odkładać na wieczne "może kiedyś się przyda" zamieniam je w rozgrzewający napój.
Czasami jest ich za dużo i brakuje już ochoty, bywa, że w domu fanów czekoladowych Mikołajów nie ma, a i zdarza się, że jakość czekolady nie zachęca do jedzenia. Rozwiązanie jest wtedy jedno - obieg wtórny. W wersji dla dzieci zamienią się w gorącą czekoladę, dorośli skusić się mogą za to na słodki likier. Moi bliscy uwielbiają te napoje, a ja jestem szczęśliwa, bo nic nie zalega mi w szafkach ani nie trafia nie potrzebnie do kosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto
Czekoladę można wykorzystać również jako posypkę do deserów, dodatek do ciasteczek lub składniki polewy do ciast. Ja stawiam jednak na dwa iście zimowe, rozgrzewające i słodkie napoje.
Likier z czekoladowych Mikołajów
Czekoladowy likier to propozycja, która przyda się w czasie sylwestra czy karnawału. Słodki napój należy przechowywać w lodówce poza zasięgiem dzieci - czekoladowy smak może je kusić.
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g cukru,
- 400 g czekoladowych Mikołajów,
- 250 ml rumu lub wódki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzewam 200 ml śmietanki i 100 g cukru. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje.
- Zdejmuję garnek z palnika i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
- Wlewam kolejne 200 ml śmietanki i odstawiam do wystudzenia.
- Następnie dodaję rum lub wódką, mieszam i przelewam do butelek.
- Przechowuję w lodówce.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada to napój, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci Świetnie smakuje po powrocie ze spaceru w chłodne dni. Dawka słodkości jest spora, więc zdecydowanie lepiej jest nastawić się na małe filiżanki niż duży kubek.
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 ml mleka,
- ok. 200 g czekoladowych Mikołajów,
- 1 płaska łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Mleko wraz ze śmietanką wlewam do garnuszka i podgrzewam na małym ogniu.
- Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje oraz kakao i zdejmuję z ognia.
- Mieszam, aż czekolada się rozpuści.
Napój można udekorować dodatkowo bitą śmietaną, kolorową posypką lub piankami.