Czekoladowe Mikołaje wrzucam do garnka i podgrzewam. Ten napój zniknie szybciej niż czekolada
Po Świętach szafki w domach wypełniły się czekoladowymi Mikołajami. Część z nich została już zjedzona, inne z kolei czeka długie posiedzenie, a następnie koniec żywota w śmietniku. Zamiast wyrzucam je do śmieci lub odkładać na wieczne "może kiedyś się przyda" zamieniam je w rozgrzewający napój.
27.12.2023 | aktual.: 27.12.2023 17:14
Czasami jest ich za dużo i brakuje już ochoty, bywa, że w domu fanów czekoladowych Mikołajów nie ma, a i zdarza się, że jakość czekolady nie zachęca do jedzenia. Rozwiązanie jest wtedy jedno - obieg wtórny. W wersji dla dzieci zamienią się w gorącą czekoladę, dorośli skusić się mogą za to na słodki likier. Moi bliscy uwielbiają te napoje, a ja jestem szczęśliwa, bo nic nie zalega mi w szafkach ani nie trafia nie potrzebnie do kosza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladę można wykorzystać również jako posypkę do deserów, dodatek do ciasteczek lub składniki polewy do ciast. Ja stawiam jednak na dwa iście zimowe, rozgrzewające i słodkie napoje.
Likier z czekoladowych Mikołajów
Czekoladowy likier to propozycja, która przyda się w czasie sylwestra czy karnawału. Słodki napój należy przechowywać w lodówce poza zasięgiem dzieci - czekoladowy smak może je kusić.
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g cukru,
- 400 g czekoladowych Mikołajów,
- 250 ml rumu lub wódki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzewam 200 ml śmietanki i 100 g cukru. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje.
- Zdejmuję garnek z palnika i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
- Wlewam kolejne 200 ml śmietanki i odstawiam do wystudzenia.
- Następnie dodaję rum lub wódką, mieszam i przelewam do butelek.
- Przechowuję w lodówce.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada to napój, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci Świetnie smakuje po powrocie ze spaceru w chłodne dni. Dawka słodkości jest spora, więc zdecydowanie lepiej jest nastawić się na małe filiżanki niż duży kubek.
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 ml mleka,
- ok. 200 g czekoladowych Mikołajów,
- 1 płaska łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Mleko wraz ze śmietanką wlewam do garnuszka i podgrzewam na małym ogniu.
- Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje oraz kakao i zdejmuję z ognia.
- Mieszam, aż czekolada się rozpuści.
Napój można udekorować dodatkowo bitą śmietaną, kolorową posypką lub piankami.