Czekoladowe Mikołaje wrzucam do garnka i podgrzewam. Ten napój zniknie szybciej niż czekolada

Po Świętach szafki w domach wypełniły się czekoladowymi Mikołajami. Część z nich została już zjedzona, inne z kolei czeka długie posiedzenie, a następnie koniec żywota w śmietniku. Zamiast wyrzucam je do śmieci lub odkładać na wieczne "może kiedyś się przyda" zamieniam je w rozgrzewający napój.

Czekoladowe Mikołaje - PysznościCzekoladowe Mikołaje - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | traci-l-smiths-images524477389
Ewa Malinowska

Czasami jest ich za dużo i brakuje już ochoty, bywa, że w domu fanów czekoladowych Mikołajów nie ma, a i zdarza się, że jakość czekolady nie zachęca do jedzenia. Rozwiązanie jest wtedy jedno - obieg wtórny. W wersji dla dzieci zamienią się w gorącą czekoladę, dorośli skusić się mogą za to na słodki likier. Moi bliscy uwielbiają te napoje, a ja jestem szczęśliwa, bo nic nie zalega mi w szafkach ani nie trafia nie potrzebnie do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Czekoladę można wykorzystać również jako posypkę do deserów, dodatek do ciasteczek lub składniki polewy do ciast. Ja stawiam jednak na dwa iście zimowe, rozgrzewające i słodkie napoje.

Likier z czekoladowych Mikołajów

Czekoladowy likier to propozycja, która przyda się w czasie sylwestra czy karnawału. Słodki napój należy przechowywać w lodówce poza zasięgiem dzieci - czekoladowy smak może je kusić.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g cukru,
  • 400 g czekoladowych Mikołajów,
  • 250 ml rumu lub wódki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzewam 200 ml śmietanki i 100 g cukru. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje.
  2. Zdejmuję garnek z palnika i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
  3. Wlewam kolejne 200 ml śmietanki i odstawiam do wystudzenia.
  4. Następnie dodaję rum lub wódką, mieszam i przelewam do butelek.
  5. Przechowuję w lodówce.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to napój, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci Świetnie smakuje po powrocie ze spaceru w chłodne dni. Dawka słodkości jest spora, więc zdecydowanie lepiej jest nastawić się na małe filiżanki niż duży kubek.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • ok. 200 g czekoladowych Mikołajów,
  • 1 płaska łyżka kakao.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wraz ze śmietanką wlewam do garnuszka i podgrzewam na małym ogniu.
  2. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje oraz kakao i zdejmuję z ognia.
  3. Mieszam, aż czekolada się rozpuści.

Napój można udekorować dodatkowo bitą śmietaną, kolorową posypką lub piankami.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty