Czekoladowe Mikołaje wrzucam do garnka i podgrzewam. Ten napój zniknie szybciej niż czekolada

Po Świętach szafki w domach wypełniły się czekoladowymi Mikołajami. Część z nich została już zjedzona, inne z kolei czeka długie posiedzenie, a następnie koniec żywota w śmietniku. Zamiast wyrzucam je do śmieci lub odkładać na wieczne "może kiedyś się przyda" zamieniam je w rozgrzewający napój.

Czekoladowe Mikołaje - PysznościCzekoladowe Mikołaje - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | traci-l-smiths-images524477389
Ewa Malinowska

Czasami jest ich za dużo i brakuje już ochoty, bywa, że w domu fanów czekoladowych Mikołajów nie ma, a i zdarza się, że jakość czekolady nie zachęca do jedzenia. Rozwiązanie jest wtedy jedno - obieg wtórny. W wersji dla dzieci zamienią się w gorącą czekoladę, dorośli skusić się mogą za to na słodki likier. Moi bliscy uwielbiają te napoje, a ja jestem szczęśliwa, bo nic nie zalega mi w szafkach ani nie trafia nie potrzebnie do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Czekoladę można wykorzystać również jako posypkę do deserów, dodatek do ciasteczek lub składniki polewy do ciast. Ja stawiam jednak na dwa iście zimowe, rozgrzewające i słodkie napoje.

Likier z czekoladowych Mikołajów

Czekoladowy likier to propozycja, która przyda się w czasie sylwestra czy karnawału. Słodki napój należy przechowywać w lodówce poza zasięgiem dzieci - czekoladowy smak może je kusić.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g cukru,
  • 400 g czekoladowych Mikołajów,
  • 250 ml rumu lub wódki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzewam 200 ml śmietanki i 100 g cukru. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje.
  2. Zdejmuję garnek z palnika i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
  3. Wlewam kolejne 200 ml śmietanki i odstawiam do wystudzenia.
  4. Następnie dodaję rum lub wódką, mieszam i przelewam do butelek.
  5. Przechowuję w lodówce.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to napój, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci Świetnie smakuje po powrocie ze spaceru w chłodne dni. Dawka słodkości jest spora, więc zdecydowanie lepiej jest nastawić się na małe filiżanki niż duży kubek.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • ok. 200 g czekoladowych Mikołajów,
  • 1 płaska łyżka kakao.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wraz ze śmietanką wlewam do garnuszka i podgrzewam na małym ogniu.
  2. Gdy się zagotuje, dodaję pokruszone Mikołaje oraz kakao i zdejmuję z ognia.
  3. Mieszam, aż czekolada się rozpuści.

Napój można udekorować dodatkowo bitą śmietaną, kolorową posypką lub piankami.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯