Czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi
Czekoladowe trufle to pyszna i łatwa do przygotowania słodka przekąska, która z pewnością zadowoli miłośników czekolady i orzechowego smaku Nutelli.
20.03.2023 17:02
Przepis na domowe czekoladki
Trufle to idealny przepis na domową bombonierkę. Świetnie sprawdzą się na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, Dzień Matki czy inne wyjątkowe święto. Mogą również być wspaniałym dodatkiem do kawy lub herbaty. Prosty przepis możesz dodatkowo modyfikować, aby dostosować smak do własnych upodobań, dorzucając dodatkowe składniki. Sprawdza się tutaj posiekane orzechy i suszone owoce. Możesz również modyfikować proporcje składników, aby uzyskać intensywniejszy smak bananów lub Nutelli. Zrobienie domowych słodkości jest bardzo proste i zajmie zaledwie kilka chwil.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Czekoladowe trufle
Składniki:
- 400 g biszkoptów
- 3 banany
- 50 g nutelli
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skóry i przełóż do miski. Rozgnieć przy pomocy widelca. Im bardziej dojrzałe banany wybierzesz, tym słodszy będą miały smak.
Biszkopty zmiel przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę przypominającą piasek. Połącz z rozgniecionym bananem oraz czekoladowym kremem i dokładnie wymieszaj całość. Na tym etapie możesz dorzucić inne dodatki: siekane drobno orzechy lub suszone owoce. Część Nutelli możesz zastąpić również masłem orzechowym.
Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Trzymaj je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień lub zamroź. Gotowe czekoladki podaj swoim bliskim, zapakuj na drugie śniadanie lub delektuj się nimi w towarzystwie aromatycznej kawy lub gorącej herbaty.
Smacznego!