Takiego sernika nie kupisz w żadnej cukierni. Obłędnie kremowy i pyszny

Przepyszny kremowy sernik kokosowy z czekoladą zadowoli każdego łasucha. Jest niesamowicie kremowy i wilgotny. Uświetni każde rodzinne spotkanie czy po prostu zwykłe popołudnie przy kawie z przyjaciółmi.

ObrazekPyszności - Fot. Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Obok tego sernika naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Świetnie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Takiego ciacha nie znajdziesz w żadnej cukierni. Na dodatek jego przygotowanie nie jest trudne. Z tym sernikiem poradzi sobie nawet kulinarny amator. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przed świętami. Przepis na sernik kokosowy z czekoladą pochodzi z bloga Mała cukierenka.

Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia

Sernik kokosowy z czekoladą - przepis

Składniki na spód:

  • 220 g zmielonych kakaowych herbatników
  • 90 g roztopionego i ostudzonego masła

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik
  • 190 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 4 duże jajka
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 180 ml likieru kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60-70 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić sernik kokosowy z czekoladą? Zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Do zmielonych herbatników dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyrównaj i dociśnij.

Piekarnik nastaw na 170 st. C na funkcji góra-dół. Ser przełóż do miski, dodaj cukier, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, budyń i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Następnie wymieszaj mikserem do połączenia składników. W trzech partiach dodawaj likier, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem. Do masy serowej dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników.

Masę serową wyłóż na przygotowany spód w blaszce, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 65-70 minut (sernik mało rośnie, jest bardzo wilgotny, dlatego podczas pieczenia, może spod niego wyciec trochę wody).

Gdy sernik kokosowy z czekoladą się upiecze, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw go w piekarniku jeszcze na około 30-60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik wstaw do lodówki na parę godzin

Polewa czekoladowa

Czekoladę połam i przełóż do miski. Śmietankę zagotuj. Gorącą śmietanką zalej czekoladę, mieszaj, aż czekolada się roztopi, odstaw do ostudzenia na około 15 minut. Schłodzony sernik wyjmij z blaszki. Nożem oddziel ciasto od brzegów blaszki, a następnie sernik połóż na paterze. Polewę wylej na wierzch sernika i wyrównaj. Na koniec posypać sernik kokosowy z czekoladą wiórkami. Ciasto odstaw jeszcze na chwilkę, aby polewa stężała.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥