WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone

Brzoskwinie pokrywa zamszowa skórka, która często budzi mieszane uczucia. Są tacy, którym zupełnie nie przeszkadza, ale wiele osób woli obrane owoce. Postanowiłam sprawdzić, czy skórka z brzoskwiń może zaszkodzić.

Wiele osób obiera brzoskwinieWiele osób obiera brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pokryta delikatnym meszkiem skórka brzoskwiń jest jadalna i osoby ze zdrowym układem pokarmowym, nie powinny mięć problemów z jej strawieniem. Co więcej, zawiera sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na jelita. Jednak osoby borykające się z chorobami zapalnymi jelit lub innymi problemami trawiennymi mogą czuć dyskomfort po zjedzeniu brzoskwini ze skórką. Zagrożeniem są również pestycydy, które mogą znajdować się na powierzchni owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Jak obrać brzoskwinię ze skórki?

Jeśli chcesz obrać brzoskwinię, może zrobić to w tradycyjny sposób – umyć owoc i obrać przy pomocy małego ostrego nożyka. Jednak jest także łatwiejsza metoda, którą prawdopodobnie dobrze znasz, bo w podobny sposób wiele osób obiera pomidory.

  1. Brzoskwinie natnij delikatnie od strony ogonka w krzyżyk, a następnie zalej je gorącą wodą.
  2. Pozostaw na 5 minut, po czym przełóż do miski z lodowatą wodą – może być z kranu z dodatkiem kostek lodu.
  3. Po chwili wyjmij owoce i ściągnij skórkę palcami – zejdzie od razu za pierwszym pociągnięciem.

W ten sposób obranie kilograma brzoskwiń na deser lub ciasto zajmie ci ok. 15 minut, z czego większość nie będzie wymagała od ciebie praktycznie żadnego wysiłku.

Dlaczego warto sięgać po brzoskwinie latem?

To owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają witaminę C, beta-karoten oraz potas, dzięki którym wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i regulują ciśnienie krwi. Co więcej, wysoka zawartość wody sprawia, że brzoskwinie doskonale nawadniają organizm.

Są również wartościowym źródłem błonnika – w ten sposób wspierają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Regularne spożywanie brzoskwiń może przyczynić się do poprawy trawienia, a zwłaszcza jest pomocne dla osób, które cierpią na częste zaparcia. Zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że są cenne również w profilaktyce antynowotworowej.

Ponadto brzoskwinie są niskokaloryczne i uniwersalne w kuchni. Mogą być spożywane na surowo, w deserach, sałatkach czy jako dodatek do dań głównych. Ich naturalna słodycz i soczystość sprawiają, że są doskonałym wyborem na letnie dni – świetnie smakują, a przy tymi dbają o zdrowie i dobre samopoczucie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo