Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Brzoskwinie pokrywa zamszowa skórka, która często budzi mieszane uczucia. Są tacy, którym zupełnie nie przeszkadza, ale wiele osób woli obrane owoce. Postanowiłam sprawdzić, czy skórka z brzoskwiń może zaszkodzić.
Pokryta delikatnym meszkiem skórka brzoskwiń jest jadalna i osoby ze zdrowym układem pokarmowym, nie powinny mięć problemów z jej strawieniem. Co więcej, zawiera sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na jelita. Jednak osoby borykające się z chorobami zapalnymi jelit lub innymi problemami trawiennymi mogą czuć dyskomfort po zjedzeniu brzoskwini ze skórką. Zagrożeniem są również pestycydy, które mogą znajdować się na powierzchni owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki
Jak obrać brzoskwinię ze skórki?
Jeśli chcesz obrać brzoskwinię, może zrobić to w tradycyjny sposób – umyć owoc i obrać przy pomocy małego ostrego nożyka. Jednak jest także łatwiejsza metoda, którą prawdopodobnie dobrze znasz, bo w podobny sposób wiele osób obiera pomidory.
- Brzoskwinie natnij delikatnie od strony ogonka w krzyżyk, a następnie zalej je gorącą wodą.
- Pozostaw na 5 minut, po czym przełóż do miski z lodowatą wodą – może być z kranu z dodatkiem kostek lodu.
- Po chwili wyjmij owoce i ściągnij skórkę palcami – zejdzie od razu za pierwszym pociągnięciem.
W ten sposób obranie kilograma brzoskwiń na deser lub ciasto zajmie ci ok. 15 minut, z czego większość nie będzie wymagała od ciebie praktycznie żadnego wysiłku.
Dlaczego warto sięgać po brzoskwinie latem?
To owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają witaminę C, beta-karoten oraz potas, dzięki którym wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i regulują ciśnienie krwi. Co więcej, wysoka zawartość wody sprawia, że brzoskwinie doskonale nawadniają organizm.
Są również wartościowym źródłem błonnika – w ten sposób wspierają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Regularne spożywanie brzoskwiń może przyczynić się do poprawy trawienia, a zwłaszcza jest pomocne dla osób, które cierpią na częste zaparcia. Zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że są cenne również w profilaktyce antynowotworowej.
Ponadto brzoskwinie są niskokaloryczne i uniwersalne w kuchni. Mogą być spożywane na surowo, w deserach, sałatkach czy jako dodatek do dań głównych. Ich naturalna słodycz i soczystość sprawiają, że są doskonałym wyborem na letnie dni – świetnie smakują, a przy tymi dbają o zdrowie i dobre samopoczucie.