Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone

Brzoskwinie pokrywa zamszowa skórka, która często budzi mieszane uczucia. Są tacy, którym zupełnie nie przeszkadza, ale wiele osób woli obrane owoce. Postanowiłam sprawdzić, czy skórka z brzoskwiń może zaszkodzić.

Wiele osób obiera brzoskwinieWiele osób obiera brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pokryta delikatnym meszkiem skórka brzoskwiń jest jadalna i osoby ze zdrowym układem pokarmowym, nie powinny mięć problemów z jej strawieniem. Co więcej, zawiera sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na jelita. Jednak osoby borykające się z chorobami zapalnymi jelit lub innymi problemami trawiennymi mogą czuć dyskomfort po zjedzeniu brzoskwini ze skórką. Zagrożeniem są również pestycydy, które mogą znajdować się na powierzchni owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Jak obrać brzoskwinię ze skórki?

Jeśli chcesz obrać brzoskwinię, może zrobić to w tradycyjny sposób – umyć owoc i obrać przy pomocy małego ostrego nożyka. Jednak jest także łatwiejsza metoda, którą prawdopodobnie dobrze znasz, bo w podobny sposób wiele osób obiera pomidory.

  1. Brzoskwinie natnij delikatnie od strony ogonka w krzyżyk, a następnie zalej je gorącą wodą.
  2. Pozostaw na 5 minut, po czym przełóż do miski z lodowatą wodą – może być z kranu z dodatkiem kostek lodu.
  3. Po chwili wyjmij owoce i ściągnij skórkę palcami – zejdzie od razu za pierwszym pociągnięciem.

W ten sposób obranie kilograma brzoskwiń na deser lub ciasto zajmie ci ok. 15 minut, z czego większość nie będzie wymagała od ciebie praktycznie żadnego wysiłku.

Dlaczego warto sięgać po brzoskwinie latem?

To owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają witaminę C, beta-karoten oraz potas, dzięki którym wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i regulują ciśnienie krwi. Co więcej, wysoka zawartość wody sprawia, że brzoskwinie doskonale nawadniają organizm.

Są również wartościowym źródłem błonnika – w ten sposób wspierają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Regularne spożywanie brzoskwiń może przyczynić się do poprawy trawienia, a zwłaszcza jest pomocne dla osób, które cierpią na częste zaparcia. Zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że są cenne również w profilaktyce antynowotworowej.

Ponadto brzoskwinie są niskokaloryczne i uniwersalne w kuchni. Mogą być spożywane na surowo, w deserach, sałatkach czy jako dodatek do dań głównych. Ich naturalna słodycz i soczystość sprawiają, że są doskonałym wyborem na letnie dni – świetnie smakują, a przy tymi dbają o zdrowie i dobre samopoczucie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu