Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone

Brzoskwinie pokrywa zamszowa skórka, która często budzi mieszane uczucia. Są tacy, którym zupełnie nie przeszkadza, ale wiele osób woli obrane owoce. Postanowiłam sprawdzić, czy skórka z brzoskwiń może zaszkodzić.

Wiele osób obiera brzoskwinieWiele osób obiera brzoskwinie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pokryta delikatnym meszkiem skórka brzoskwiń jest jadalna i osoby ze zdrowym układem pokarmowym, nie powinny mięć problemów z jej strawieniem. Co więcej, zawiera sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na jelita. Jednak osoby borykające się z chorobami zapalnymi jelit lub innymi problemami trawiennymi mogą czuć dyskomfort po zjedzeniu brzoskwini ze skórką. Zagrożeniem są również pestycydy, które mogą znajdować się na powierzchni owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Jak obrać brzoskwinię ze skórki?

Jeśli chcesz obrać brzoskwinię, może zrobić to w tradycyjny sposób – umyć owoc i obrać przy pomocy małego ostrego nożyka. Jednak jest także łatwiejsza metoda, którą prawdopodobnie dobrze znasz, bo w podobny sposób wiele osób obiera pomidory.

  1. Brzoskwinie natnij delikatnie od strony ogonka w krzyżyk, a następnie zalej je gorącą wodą.
  2. Pozostaw na 5 minut, po czym przełóż do miski z lodowatą wodą – może być z kranu z dodatkiem kostek lodu.
  3. Po chwili wyjmij owoce i ściągnij skórkę palcami – zejdzie od razu za pierwszym pociągnięciem.

W ten sposób obranie kilograma brzoskwiń na deser lub ciasto zajmie ci ok. 15 minut, z czego większość nie będzie wymagała od ciebie praktycznie żadnego wysiłku.

Dlaczego warto sięgać po brzoskwinie latem?

To owoce bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają witaminę C, beta-karoten oraz potas, dzięki którym wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i regulują ciśnienie krwi. Co więcej, wysoka zawartość wody sprawia, że brzoskwinie doskonale nawadniają organizm.

Są również wartościowym źródłem błonnika – w ten sposób wspierają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit. Regularne spożywanie brzoskwiń może przyczynić się do poprawy trawienia, a zwłaszcza jest pomocne dla osób, które cierpią na częste zaparcia. Zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że są cenne również w profilaktyce antynowotworowej.

Ponadto brzoskwinie są niskokaloryczne i uniwersalne w kuchni. Mogą być spożywane na surowo, w deserach, sałatkach czy jako dodatek do dań głównych. Ich naturalna słodycz i soczystość sprawiają, że są doskonałym wyborem na letnie dni – świetnie smakują, a przy tymi dbają o zdrowie i dobre samopoczucie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟