Czy gotować rosół z przykryciem? Najlepsze gospodynie popełniają błąd

Wychodzimy z założenia, że im więcej praktycznych porad co do gotowania rosołu, tym lepiej. Co jak co, ale akurat ten element naszych kulinariów powinien być przecież doprowadzony do perfekcji. To dlatego dzisiaj odpowiadamy na pytanie, czy gotować rosół z przykryciem, czy bez niego. 

ObrazekCzy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Jak się okazuje, sprawa przykrywki podczas gotowania rosołu jest naprawdę istotna, a profesjonalni kucharze mają w tym temacie jasne stanowisko. Przykrywka i rosół najzwyczajniej w świecie się nie lubią. Kiedy więc gotujemy tę zupę, nie tylko "nie musimy" jej stosować, ale wręcz nie powinniśmy tego robić.

Obrazek
Rosół z makaronem - Pyszności; foto: Canva

Czy gotować rosół z przykryciem?

Przykrycie rosołu jest dozwolone tylko w jednym momencie, kiedy w garnku nie znajduje się jeszcze aromatyczny bulion, a sama woda. Tu przykrywka może spełnić swoją naturalną funkcję, czyli przyspieszenie gotowania. Jest to moment, w który nie wyrządzi ona dużych szkód przyszłemu rosołowi. Mimo wszystko nie pokrywa się to z zasadą, że mięso powinno gotować się powoli. To dlatego użycie przykrywki jest ostatecznością. A czemu?

Przykrycie rosołu niesie za sobą zdecydowanie zbyt dużą liczbę potencjalnych zagrożeń, żeby móc je stosować. Przede wszystkim użycie pokrywki może spowodować zmętnienie rosołu, który, jak wiadomo od lat, powinien być przecież klarowany.

Kolejną kwestią jest to, że kucharze uważają, że gotowany na dużej ilości mięsa, kości i warzyw rosół, zanim osiągnie swój boski smak, musi się pozbyć niepotrzebnych aromatów. To się nie uda, jeśli garnek będzie przykryty. Pokrywka będzie więc skutkowała gorszym zapachem i kolorem zupy.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas gotowania rosołu?

Obrazek
Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva

Gdybyśmy mieli stworzyć skrócone kompendium wiedzy na temat gotowania rosołu, znalazłyby się w nim te trzy podstawowe zasady.

#1 Mięso zawsze wrzucaj do zimnej wody. Drób, który trafi od razu do wrzątku, szybko się zetnie i nie zdąży wypuścić swojego aromatu do bulionu. Co prawda mięso będzie smaczniejsze, ale zupa - o wiele gorsza.

#2 Sól rosół pod koniec gotowania. Zbyt wcześnie dosypana do zupy sól również spowoduje zamknięcie się smaku we wnętrzu gotowanych składników. Tym razem dotyczyć to będzie również warzyw. Nic dobrego z tego nie wyjdzie.

#3 Nigdy nie spiesz się z rosołem. Ta zupa powinna być gotowana powoli i na małym ogniu. Tylko tak osiąga się aromatyczny wywar, który jest kluczem do udanego pierwszego dania.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na roladki z cukinii. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza