PoradyCzy gotować rosół z przykryciem? Najlepsze gospodynie popełniają błąd

Czy gotować rosół z przykryciem? Najlepsze gospodynie popełniają błąd

Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva
Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva

03.02.2023 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wychodzimy z założenia, że im więcej praktycznych porad co do gotowania rosołu, tym lepiej. Co jak co, ale akurat ten element naszych kulinariów powinien być przecież doprowadzony do perfekcji. To dlatego dzisiaj odpowiadamy na pytanie, czy gotować rosół z przykryciem, czy bez niego. 

Jak się okazuje, sprawa przykrywki podczas gotowania rosołu jest naprawdę istotna, a profesjonalni kucharze mają w tym temacie jasne stanowisko. Przykrywka i rosół najzwyczajniej w świecie się nie lubią. Kiedy więc gotujemy tę zupę, nie tylko "nie musimy" jej stosować, ale wręcz nie powinniśmy tego robić.

Rosół z makaronem - Pyszności; foto: Canva
Rosół z makaronem - Pyszności; foto: Canva

Czy gotować rosół z przykryciem?

Przykrycie rosołu jest dozwolone tylko w jednym momencie, kiedy w garnku nie znajduje się jeszcze aromatyczny bulion, a sama woda. Tu przykrywka może spełnić swoją naturalną funkcję, czyli przyspieszenie gotowania. Jest to moment, w który nie wyrządzi ona dużych szkód przyszłemu rosołowi. Mimo wszystko nie pokrywa się to z zasadą, że mięso powinno gotować się powoli. To dlatego użycie przykrywki jest ostatecznością. A czemu?

Przykrycie rosołu niesie za sobą zdecydowanie zbyt dużą liczbę potencjalnych zagrożeń, żeby móc je stosować. Przede wszystkim użycie pokrywki może spowodować zmętnienie rosołu, który, jak wiadomo od lat, powinien być przecież klarowany.

Kolejną kwestią jest to, że kucharze uważają, że gotowany na dużej ilości mięsa, kości i warzyw rosół, zanim osiągnie swój boski smak, musi się pozbyć niepotrzebnych aromatów. To się nie uda, jeśli garnek będzie przykryty. Pokrywka będzie więc skutkowała gorszym zapachem i kolorem zupy.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas gotowania rosołu?

Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva
Czy gotować rosół z przykryciem - Pyszności; foto: Canva

Gdybyśmy mieli stworzyć skrócone kompendium wiedzy na temat gotowania rosołu, znalazłyby się w nim te trzy podstawowe zasady.

#1 Mięso zawsze wrzucaj do zimnej wody. Drób, który trafi od razu do wrzątku, szybko się zetnie i nie zdąży wypuścić swojego aromatu do bulionu. Co prawda mięso będzie smaczniejsze, ale zupa - o wiele gorsza.

#2 Sól rosół pod koniec gotowania. Zbyt wcześnie dosypana do zupy sól również spowoduje zamknięcie się smaku we wnętrzu gotowanych składników. Tym razem dotyczyć to będzie również warzyw. Nic dobrego z tego nie wyjdzie.

#3 Nigdy nie spiesz się z rosołem. Ta zupa powinna być gotowana powoli i na małym ogniu. Tylko tak osiąga się aromatyczny wywar, który jest kluczem do udanego pierwszego dania.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na roladki z cukinii. Prosto z naszego kanału na YouTube.