NewsyWyciągasz zamrożoną kiełbasę i od razu grillujesz? To poważny błąd

Wyciągasz zamrożoną kiełbasę i od razu grillujesz? To poważny błąd

Wyjaśniamy, dlaczego nie powinno się grillować zamrożonego mięsa - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Wyjaśniamy, dlaczego nie powinno się grillować zamrożonego mięsa - Pyszności; Fot. Adobe Stock
27.04.2023 15:06, aktualizacja: 27.04.2023 15:19

Jeśli zastanawiasz się, czy można grillować zamrożoną kiełbasę, spieszymy z odpowiedzią: absolutnie tego nie rób. Wrzucanie na ruszt zamrożonego mięsa nie tylko sprawi, że to nie będzie soczyste, ale też może zagrażać zdrowiu. Zwłaszcza jeśli na grill trafi spory kawałek skutego lodem produktu.

To często spotykana praktyka. Jednakże trzeba podkreślić, że grillowanie zamrożonego mięsa jest szkodliwe dla zdrowia i ma negatywny wpływ na jego smak i soczystość. Produkty, które trafiają na ruszt, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to jedna z najważniejszych zasad zdrowego grillowania. Kilka z nich przedstawił dietetyk dr Bartek Kulczyński w jednym ze swoich materiałów wideo. Odpowiedział w nim również na pytanie, czy można grillować zamrożoną kiełbasę.

Czy można grillować zamrożoną kiełbasę?

Ani kiełbasy, ani jakiegokolwiek innego zamrożonego mięsa nie powinno się wrzucać na ruszt. Dlaczego? Jak wskazuje dietetyk dr Bartek Kulczyński, taki skuty lodem produkt musi spędzić więcej czasu na ruszcie. Im dłużej będzie grillowany, tym więcej dobroczynnych składników pokarmowych ulegnie zniszczeniu. Ponadto, w długo grillowanym mięsie znajdzie się więcej szkodliwych dla zdrowia związków.

Dr Kluczyński dodaje też, że zamrożone mięso trudniej jest ogrzać równomiernie na grillu. Dlaczego to tak kluczowa kwestia? Osiągnięcie wysokiej temperatury w każdym fragmencie produktu jest niezbędne do tego, aby zniszczyć potencjalne chorobotwórcze drobnoustroje, w tym na przykład bakterie. Co więcej, zamrożone mięso wrzucone na ruszt i upieczone po prostu nie będzie soczyste. 

Grillowanie zamrożonej kiełbasy sprawi, że ta straci na soczystości - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Grillowanie zamrożonej kiełbasy sprawi, że ta straci na soczystości - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Zdrowe grillowanie. Tych błędów unikaj

Zanim przystąpimy do grillowania, zadbajmy więc o to, by wcześniej rozmrozić kiełbasę, karkówkę czy inne mięso. Najlepiej zrobić to, zanurzając je w zimnej (!) wodzie (należy ją wymieniać co ok. pół godziny) lub wstawić do lodówki na noc przed grillowaniem. Warto wiedzieć też, że na ruszt powinniśmy kłaść produkty o temperaturze pokojowej. Na maksymalnie godzinę przed grillowaniem warto więc wyjąć je z lodówki, by na ruszcie spędziły jak najmniej czasu oraz by zachowały swój smak oraz soczystość.

Nie grilluj również mięs wędzonych i peklowanych. Podczas obróbki, zwłaszcza w wysokiej temperaturze, w mięsach peklowanych mogą utworzyć się nitrozoaminy o rakotwórczych właściwościach. Natomiast w grillowanych produktach wędzonych wytwarzają się rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Ze względu na wysoką toksyczność WWA dla ludzi, znajdują się one na priorytetowej liście zanieczyszczeń. Najbardziej szkodliwy jest związek o nazwie benzopiren.

Na grilla wrzuć skrzydełka w ziołowej marynacie. Zobacz nasz przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także