Tych produktów nie kładź na grillu. Staną się niejadalne
Polacy kochają grillować. Dlatego gdy tylko nadchodzi wiosna, długie weekendy, a temperatura rośnie czas na długo wyczekiwany sezon grillowania. Na rusztach ląduje karkówka, kiełbasa i ulubione warzywa. Smażymy tak niemal wszystko. Są jednak produkty, których nie powinno się przygotowywać w ten sposób. Sprawdź, czego nie wolno grillować. Nigdy!
20.04.2023 12:16
Kiedy tylko słupki rtęci idą w górę, wyciągamy z piwnic zakurzony ruszt i zapraszamy znajomych. Weekendowy relaks, grill w ogrodzie, dobre jedzenie, a przede wszystkim czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. To powody, dla których w grillowaniu nie mamy sobie równych. Mówi się, że to, obok piłki nożnej, nasz ulubiony sport. Podpowiadamy więc co robić, by radzić sobie lepiej niż nasza reprezentacja i unikać porażek. Oto lista produktów, których nie wolno kłaść na ruszt. Staną się nie jadalne, a cześć z nich groźna dla zdrowia.
Czego nie można grillować? Peklowane mięsa
Nigdy nie grilluj mięs i wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Wysoka temperatura sprawia, że podczas grillowania ulega ona rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy.
Czego nie można grillować? Tofu
Tofu jest klasykiem wśród alternatyw mięsa i od stuleci zalicza się do podstawowych produktów spożywczych na terenie Azji. Jest doceniane przede wszystkim jako niskokaloryczne źródło białka. Ma wszechstronne zastosowanie, ponieważ dobrze wchłania aromaty z przypraw i marynat. Na grilla jednak się nie nadaje — na ruszcie po prostu się rozpada.
Chude ryby
Dla wielu z nas nie ma nic lepszego, jak grillowana rybka. Pamiętaj, że do przygotowania w ten sposób idealne są tylko ryby tłuste - pstrąg, makrela czy łosoś. Chude gatunki łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Nie grilluj więc dorsza ani mintaja. Ten sposób obróbki termicznej sprawi, że stają się suche jak wiór i pozbawione smaku.
Schab
Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu — idealne na kotlety. Jednak zgrillowany będzie suchy i twardy. Lepiej przygotuj go na patelni, a zamiast niego na ruszt połóż kawałek soczystej karkówki.
Czego nie można grillować? Boczek
Jest tłusty, więc mogłoby się wydawać, że to doskonałe mięso na grilla. Błąd. Wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie i bardzo łatwo jest boczek spalić.
Gotowe, paczkowane mięsa w marynacie
Paczkowanie mięsa w marynacie zawierają różne zbędne i niekorzystne dodatki dla zdrowia. W ich składzie znajdziesz m.in. cukier, tłuszcz palmowy czy syrop glukozowo- fruktozowy. Dlatego najlepiej przygotować marynatę samodzielnie.
Jako wspaniały dodatek do dań z grilla sprawdzą się ziemniaki po góralsku. Przepis znajdziesz tu: