Tych produktów nie kładź na grillu. Staną się niejadalne

Polacy kochają grillować. Dlatego gdy tylko nadchodzi wiosna, długie weekendy, a temperatura rośnie czas na długo wyczekiwany sezon grillowania. Na rusztach ląduje karkówka, kiełbasa i ulubione warzywa. Smażymy tak niemal wszystko. Są jednak produkty, których nie powinno się przygotowywać w ten sposób. Sprawdź, czego nie wolno grillować. Nigdy!

Grillowanie - Pyszności; źródło: AdobeGrillowanie - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Kiedy tylko słupki rtęci idą w górę, wyciągamy z piwnic zakurzony ruszt i zapraszamy znajomych. Weekendowy relaks, grill w ogrodzie, dobre jedzenie, a przede wszystkim czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. To powody, dla których w grillowaniu nie mamy sobie równych. Mówi się, że to, obok piłki nożnej, nasz ulubiony sport. Podpowiadamy więc co robić, by radzić sobie lepiej niż nasza reprezentacja i unikać porażek. Oto lista produktów, których nie wolno kłaść na ruszt. Staną się  nie jadalne, a cześć z nich groźna dla zdrowia.

Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe
Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Peklowane mięsa

Nigdy nie grilluj mięs i wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Wysoka temperatura sprawia, że podczas grillowania ulega ona rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy.

Tofu - Pyszności; źródło: Adobe
Tofu - Pyszności; źródło: Adobe Stock

Czego nie można grillować? Tofu

Tofu jest klasykiem wśród alternatyw mięsa i od stuleci zalicza się do podstawowych produktów spożywczych na terenie Azji. Jest doceniane przede wszystkim jako niskokaloryczne źródło białka. Ma wszechstronne zastosowanie, ponieważ dobrze wchłania aromaty z przypraw i marynat. Na grilla jednak się nie nadaje — na ruszcie po prostu się rozpada.

Chude ryby

Dla wielu z nas nie ma nic lepszego, jak grillowana rybka. Pamiętaj, że do przygotowania w ten sposób idealne są tylko ryby tłuste - pstrąg, makrela czy łosoś. Chude gatunki łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Nie grilluj więc dorsza ani mintaja. Ten sposób obróbki termicznej sprawi, że stają się suche jak wiór i pozbawione smaku.

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu — idealne na kotlety. Jednak zgrillowany będzie suchy i twardy. Lepiej przygotuj go na patelni, a zamiast niego na ruszt połóż kawałek soczystej karkówki.

Boczek - Pyszności; źródło: Adobe
Boczek - Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Boczek

Jest tłusty, więc mogłoby się wydawać, że to doskonałe mięso na grilla. Błąd. Wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie i bardzo łatwo jest boczek spalić.

Gotowe, paczkowane mięsa w marynacie

Paczkowanie mięsa w marynacie zawierają różne zbędne i niekorzystne dodatki dla zdrowia. W ich składzie znajdziesz m.in.  cukier, tłuszcz palmowy czy syrop glukozowo- fruktozowy. Dlatego najlepiej przygotować marynatę samodzielnie.

Jako wspaniały dodatek do dań z grilla sprawdzą się ziemniaki po góralsku. Przepis znajdziesz tu:

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀