PoradyTych produktów nie kładź na grillu. Staną się niejadalne

Tych produktów nie kładź na grillu. Staną się niejadalne

Polacy kochają grillować. Dlatego gdy tylko nadchodzi wiosna, długie weekendy, a temperatura rośnie czas na długo wyczekiwany sezon grillowania. Na rusztach ląduje karkówka, kiełbasa i ulubione warzywa. Smażymy tak niemal wszystko. Są jednak produkty, których nie powinno się przygotowywać w ten sposób. Sprawdź, czego nie wolno grillować. Nigdy!

Grillowanie - Pyszności; źródło: Adobe
Grillowanie - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

20.04.2023 12:16

Kiedy tylko słupki rtęci idą w górę, wyciągamy z piwnic zakurzony ruszt i zapraszamy znajomych. Weekendowy relaks, grill w ogrodzie, dobre jedzenie, a przede wszystkim czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. To powody, dla których w grillowaniu nie mamy sobie równych. Mówi się, że to, obok piłki nożnej, nasz ulubiony sport. Podpowiadamy więc co robić, by radzić sobie lepiej niż nasza reprezentacja i unikać porażek. Oto lista produktów, których nie wolno kłaść na ruszt. Staną się  nie jadalne, a cześć z nich groźna dla zdrowia.

Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe
Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Peklowane mięsa

Nigdy nie grilluj mięs i wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Wysoka temperatura sprawia, że podczas grillowania ulega ona rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy.

Tofu - Pyszności; źródło: Adobe Stock
Tofu - Pyszności; źródło: Adobe Stock

Czego nie można grillować? Tofu

Tofu jest klasykiem wśród alternatyw mięsa i od stuleci zalicza się do podstawowych produktów spożywczych na terenie Azji. Jest doceniane przede wszystkim jako niskokaloryczne źródło białka. Ma wszechstronne zastosowanie, ponieważ dobrze wchłania aromaty z przypraw i marynat. Na grilla jednak się nie nadaje — na ruszcie po prostu się rozpada.

Chude ryby

Dla wielu z nas nie ma nic lepszego, jak grillowana rybka. Pamiętaj, że do przygotowania w ten sposób idealne są tylko ryby tłuste - pstrąg, makrela czy łosoś. Chude gatunki łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Nie grilluj więc dorsza ani mintaja. Ten sposób obróbki termicznej sprawi, że stają się suche jak wiór i pozbawione smaku.

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu — idealne na kotlety. Jednak zgrillowany będzie suchy i twardy. Lepiej przygotuj go na patelni, a zamiast niego na ruszt połóż kawałek soczystej karkówki.

Boczek - Pyszności; źródło: Adobe
Boczek - Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Boczek

Jest tłusty, więc mogłoby się wydawać, że to doskonałe mięso na grilla. Błąd. Wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie i bardzo łatwo jest boczek spalić.

Gotowe, paczkowane mięsa w marynacie

Paczkowanie mięsa w marynacie zawierają różne zbędne i niekorzystne dodatki dla zdrowia. W ich składzie znajdziesz m.in.  cukier, tłuszcz palmowy czy syrop glukozowo- fruktozowy. Dlatego najlepiej przygotować marynatę samodzielnie.

Jako wspaniały dodatek do dań z grilla sprawdzą się ziemniaki po góralsku. Przepis znajdziesz tu:

Wybrane dla Ciebie