Czy można parzyć herbatę kilka razy? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Miłośników herbaty nie brakuje, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda nie rozpieszcza. Coraz więcej osób wybiera herbatę sypaną, a kiedy po zaparzeniu liście zostają na dnie kubka, naturalnie pojawia się pytanie: wyrzucić je, czy przygotować kolejną herbatę?
Chłodne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem z kubkiem herbaty w dłoniach brzmią jak idealny scenariusz dla wielu osób. Herbata sypana porwała już niejedno serce i coraz częściej gości w naszych kuchniach.
Liście herbaty zalewa się wrzątkiem, zaparza, a następnie odcedza. Niektórzy wyrzucają je, uznając, że nie nadają się już do użytku. Tymczasem, można je ponownie wykorzystać – wystarczy wiedzieć, które gatunki i w jaki sposób najlepiej nadają się do kolejnego parzenia.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Ile razy można parzyć czarną herbatę?
W przypadku najpopularniejszej, czyli czarnej herbaty, ponowne zaparzenie jest jak najbardziej możliwe, choć smak nie będzie już tak intensywny jak za pierwszym razem. Drugie i trzecie parzenie daje znacznie łagodniejszy, jednak wciąż satysfakcjonujący, smak, a dopiero czwarte parzenie może cię zawieść.
Oczywiście wszystko zależy od jakości liści – te lepsze pozwalają cieszyć się pełniejszym smakiem nawet przy drugim i trzecim zalaniu. Ważna jest też odległość czasowa między kolejnymi parzeniami – najlepiej przygotowywać je tego samego dnia, aby smak nie stracił na intensywności, a liście nie zaczęły fermentować.
Czerwona i ziołowa herbata - zasady ponownego parzenia
W przypadku czerwonej herbaty najlepiej ograniczyć się do dwukrotnego wykorzystania tych samych liści. Tutaj również warto wybierać produkty wyższej jakości, by nawet przy drugim parzeniu napar, choć delikatniejszy w smaku, wciąż był przyjemny i aromatyczny.
Z kolei herbaty ziołowe można parzyć kilkakrotnie. Jednak (podobnie jak w pozostałych przypadkach) z każdym kolejnym zaparzeniem napar staje się coraz łagodniejszy, a dodatkowo niektóre zioła tracą część swoich właściwości zdrowotnych. Zaleca się wykorzystywać je do trzech razy, a wyjątek stanowią mieszanki o wyrazistym smaku (na przykład z hibiskusa), które spokojnie przetrwają nawet czwarte parzenie.
Jak parzyć herbatę?
Kluczem do sukcesu przy parzeniu herbaty jest nie tylko jakość liści, ale przede wszystkim odpowiednia temperatura wody i czas parzenia. Herbatę najlepiej zalewać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzyć około 2-3 minut.
Pamiętaj, że każde kolejne parzenie powinno być nieco dłuższe, by uzyskać pełniejszy smak, bez rozwadniania napoju. Tak przygotowana herbata na pewno umili ci dzień.