Czy pestki arbuza szkodzą? Sprawdź, jak działają na organizm zanim je zjesz

Do dzisiaj poszukujemy tej mitycznej postaci z legend zasłyszanych w dzieciństwie, której po zjedzeniu pestek wyrósł arbuz w brzuchu. Niestety, nic z tego. A może właśnie "stety"? Jak się bowiem okazuje, pestki arbuza nie tylko nie spowodują dziwnych konsekwencji opisanych w popularnym niegdyś micie, ale również mogą się przyczynić do lepszego funkcjonowania organizmu. Istnieje jednak jeden wyjątek od tej reguły.

ObrazekKobieta je arbuza z pestkami, fot. Canva

Troszkę nam tęskno do magicznych czasów dzieciństwa, kiedy nie wystarczyło posłużyć się wujkiem Google, żeby obalić powtarzane z pokolenia na pokolenie mity. Te tajemnice niosły za sobą pewien emocjonujący dreszcz emocji. A może tylko teraz tak uważamy, patrząc na to z bezpiecznej, odległej perspektywy. Zapewne wtedy podejście do tego było inne; kiedy biegliśmy do babci z płaczem, bo przez przypadek zjedliśmy kilka pestek arbuza i już tylko czekaliśmy na nieuchronne wyrośnięcie arbuza w naszych małych brzuchach.

Obrazek
Spożywanie arbuza - Pyszności; foto: Canva

Cóż, tego że to nigdy nie nastąpiło, nie trzeba już dzisiaj nikomu tłumaczyć. Ale czy mimo to jedzenie pestek arbuza jest bezpieczne? A może powinniśmy na nie uważać tak, jak na pestki jabłek? Wszystko wyjaśniamy poniżej. Okazuje się, że rzeczywiście niektóre osoby nie powinny z nimi przesadzać. Dotyczy to jednak tylko jednej formy pestek.

Jakie właściwości mają pestki arbuza?

Pestki arbuza to źródło wielu różnych składników odżywczych. Zawierają nie tylko sporo witamin z grupy B, ale również niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów. Na podkreślenie zasługują tu przede wszystkim żelazo, mangan, cynk i magnez. Te makroelementy to nie koniec korzyści wynikających z pestek arbuza. Zjadając je, dostarczamy ciału jeszcze przeciwutleniaczy, na czele z likopenem.

Działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, wsparcie pracy wątroby i serca, a nawet ochrona skóry przed poparzeniami (wprost idealna funkcja na letnie wypady na plażę), to niewątpliwe zalety jedzenie pestek arbuza. A czy istnieją jakieś przeciwskazania do tej praktyki? Owszem, jedno. I nie mówimy tu wcale o wyrośnięciu wielkiego owocu w żołądku.

Pestki arbuza — kto powinien ich unikać?

Obrazek
Te osoby powinni uważać na pestki arbuza - Pyszności; foto: Canva

Po zjedzeniu pestek arbuza niektórzy mogą odczuwać nieprzyjemne skutki uboczne. Należą do nich m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Przyczyną tych dolegliwości jest zawarty w pestkach błonnik, który — w dużych ilościach — może spowodować spowolnienie metabolizmu. Czy osoby, których żołądek można określić jako "delikatny" powinny zrezygnować z jedzenia pestek arbuza? Z surowych — tak. Wystarczy jednak je uprażyć lub ugotować, by nie musieć się już martwić o ewentualny ból brzucha, a jednocześnie dalej czerpać z bogatego w składniki odżywcze źródła.

Masz ochotę na lekki obiad? Wypróbuj nasz przepis na krem szparagowy. Smakuje wybornie.

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy