PoradyCzym zagęścić fasolkę po bretońsku? Nawet najlepsze gospodynie będą zaskoczone cudowną konsystencją

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku? Nawet najlepsze gospodynie będą zaskoczone cudowną konsystencją

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku? To pytanie może spędzać sen z powiek, lecz mamy świetne rozwiązania. Podpowiemy, co dodać i w jakich proporcjach, aby fasolka była idealnie gęsta. To naprawdę nic trudnego i nie wymaga od nas zbyt dużej ilości pracy. 

Jak zgęścić fasolkę po bretońsku? - Pyszności: Foto Canva
Jak zgęścić fasolkę po bretońsku? - Pyszności: Foto Canva
Paulina

20.09.2022 14:06

Biała fasolka w pomidorowym sosie to niezwykle prosta potrawa jednogarnkowa. Warto więc mieć przepis pod ręką. Doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni i pozwoli oszczędzić dużo czasu. Sposobów na jej zagęszczenie jest kilka. Jeśli nie chcesz podnosić kaloryczności swojej potrawy, wykorzystaj to co masz już w garnku. Jeśli chcesz, aby danie było treściwe to dodatek masła i mąki też dobrze się sprawdzi. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Gęsta fasolka- jak ją zrobić?

Fasolka po bretońsku - Pyszności
Fasolka po bretońsku - Pyszności

Zbyt rzadkie danie może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Czym zagęścić fasolkę po bretońsku, aby jej konsystencja zachwycała? W kuchni dysponujemy wieloma produktami, które pomogą nam wpłynąć na strukturę potrawy.

#1 Koncentrat pomidorowy

Ten produkt to idealny pomysł dla wszystkich, którzy nie chcą zagęszczać fasolki mąką. Przy okazji danie będzie mieć wyrazistą barwę i smak. Dodatek dobrego koncentratu to bardzo trafione rozwiązanie.

Obraz

#2 Zasmażka

Zasmażka to tradycyjny dodatek dla miłośników polskiej kuchni. Najczęściej robimy ją z masła oraz mąki. Wystarczy najzwyklejsza mąka pszenna, którą często mamy w swoich domowych zapasach. Jeśli nie posiadasz takiej, to użyj mąki kukurydzianej. Połącz te dwa składniki ze sobą na patelni, podsmaż je i dodaj do ugotowanej fasolki.

#3 Woda z mąką

Jeśli nie chcesz przygotowywać zasmażki, to połączenie chłodnej wody z mąką kukurydzianą idealnie się sprawdzi. Należy pamiętać o dokładnym rozprowadzeniu mąki w wodzie, aby uniknąć grudek pływających w fasolce.

Obraz

#4 Miękka fasola

Podczas gotowania fasolki wyjmij kilka nasion. Przełóż je do osobnego naczynia i zblenduj przy pomocy blendera z niewielką ilością sosu. Tak przygotowana masa sprawdzi się do zagęszczenia potrawy.

Jeśli lubisz rośliny strączkowe, to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

Wybrane dla Ciebie