5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji

Każda z nas chciałaby, aby jej posiłki wyglądały perfekcyjnie. I jak się okazuje, dania jak z restauracji można przygotować w domowym zaciszu.

Obrazek
Frania

Dzięki sprawdzonym trikom przygotujesz prawdziwe arcydzieła dla swoich bliskich. Na pewno będą pod wielkiem wrażeniem, kiedy zaserwujesz im pięknie podane dania. Ślinka będzie cieknąć od samego patrzenia ❤️

#1 Nie bój się używać soli

Obrazek

Zawodowi kucharze nie boją się doprawiać swoich dań i potrafią pracować m.in. z solą. Przyprawa ta świetnie podkręca smak przygotowywanych dań, dlatego nie bój się używać jej w swojej kuchni. Na pewno tego nie pożałujesz ?

#2 Cebula szalotka

szalotka

Jest to niezastąpiony składnik w każdej restauracji. A wszystko to dlatego, że szalotka ma łagodniejszy smak niż zwykła cebula i czosnek. Najlepiej pokroić ją w drobną kostkę i używać na wczesnym etapie gotowania.

#3 Zapas w kuchni

dania z restauracji

Kolejny trik, który może przydać się w naszej kuchni, dotyczy zapasów. I mowa tu m.in. o wywarze z warzyw. Dzięki niemu podkreślisz smak zupy, czy też sosu.

Zamiast więc robić taki wywar za każdym razem, zawsze możesz przygotować go w większej ilości i mieć go zawsze pod ręką w razie potrzeby. Przygotowując jakieś danie, pamiętaj, aby wykorzystywać jego potencjał w 100% 

#4 Dania jak z restauracji - nie przesadzaj z ilością

talerz jedzenia

Jeśli chcesz, aby danie prezentowało się na talerzu jak z restauracyjnego menu, dobierz odpowiedniej wielości talerz. Po drugie, nie przesadzaj z ilością.

Mniejsza porcja prezentuje się dużo lepiej. Co więcej, pusta przestrzeń na talerzu pomoże podkreślić walory jedzenia.

#5 Prezentacja dania

dania jak z restauracji

I na koniec kluczowy element, o którym nigdy nie wolno nam zapomnieć. Podawane danie musi pięknie się prezentować, aby wyglądało jak prawdziwe dzieło sztuki.

Nie zapomnij o jadalnych ozdobach, odpowiednim doborze talerza (jego rozmiar, kształt, kolor), jak i kontrastujących kolorach. Wszystkie te czynniki pozwolą Ci stworzyć idealną kombinację, która będzie zapierać dech w piersi.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować dania jak z restauracji.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇