Delikatny biszkopt z sześciu jaj. Ten przepis był pilnie strzeżony przez cukierników

Rozpoczęcie przygody z cukiernictwem wiąże się z nauką przygotowania biszkoptu. Bez tego ani rusz, bo odgrywa on naprawdę poważną rolę w tym dziale kulinariów. Poznaj przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który na pewno ci wyjdzie. 

ObrazekDelikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Domowe ciasta, puszyste serniki czy robiące wrażenie torty. Nieważne, którą z tych słodkości chcesz się zająć. Zanim to zrobisz, musisz poznać doskonały przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który sprawi, że cała reszta pójdzie już gładko.

Obrazek
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Przygotowanie smacznego, nie za słodkiego ani nie za mdłego, puszystego i — przede wszystkim — elegancko wyrośniętego i nieopadającego biszkoptu nie jest wcale takie proste. A właściwie, to może takie być, pod warunkiem że trafi się na sprawdzoną recepturę. Na przykład taką jak ta. Zawiera ona ocet - tajną broń na opadający biszkopt.

Jesteś zaciekawiony? Nie zwlekajmy więc. Oto przepis.

Delikatny biszkopt z sześciu jaj

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 450
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło
  • bułka tarta
Obrazek
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniesz przygotowywać biszkopt, pamiętaj, że użyte składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Inaczej nie połączą się ze sobą odpowiednio i nie stworzą zgranej emulsji.

Kiedy już ocieplisz składniki, możesz brać się do roboty. Na początku oddziel białka jaj od żółtek. Ubij pianę z białek, zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększając moc. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij dodawać cukier, nie przestając miksować.

W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tę mieszankę połącz z ubitymi białkami i jeszcze raz zmiksuj całość. Na koniec dodaj obie mąki (przesiane) i mieszaj do połączenia się składników.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Biszkopt piecz na środkowej półce piekarnika, przez pół godziny w 180 stopniach. Po tym wyjmij ciasto i ostudź je, a dopiero później wyjmij z formy.

Pozostając w wątku cukiernictwa, zobacz ten przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe