Delikatny biszkopt z sześciu jaj. Ten przepis był pilnie strzeżony przez cukierników

Rozpoczęcie przygody z cukiernictwem wiąże się z nauką przygotowania biszkoptu. Bez tego ani rusz, bo odgrywa on naprawdę poważną rolę w tym dziale kulinariów. Poznaj przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który na pewno ci wyjdzie. 

ObrazekDelikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Domowe ciasta, puszyste serniki czy robiące wrażenie torty. Nieważne, którą z tych słodkości chcesz się zająć. Zanim to zrobisz, musisz poznać doskonały przepis na delikatny biszkopt z sześciu jaj, który sprawi, że cała reszta pójdzie już gładko.

Obrazek
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Przygotowanie smacznego, nie za słodkiego ani nie za mdłego, puszystego i — przede wszystkim — elegancko wyrośniętego i nieopadającego biszkoptu nie jest wcale takie proste. A właściwie, to może takie być, pod warunkiem że trafi się na sprawdzoną recepturę. Na przykład taką jak ta. Zawiera ona ocet - tajną broń na opadający biszkopt.

Jesteś zaciekawiony? Nie zwlekajmy więc. Oto przepis.

Delikatny biszkopt z sześciu jaj

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 450
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło
  • bułka tarta
Obrazek
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniesz przygotowywać biszkopt, pamiętaj, że użyte składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Inaczej nie połączą się ze sobą odpowiednio i nie stworzą zgranej emulsji.

Kiedy już ocieplisz składniki, możesz brać się do roboty. Na początku oddziel białka jaj od żółtek. Ubij pianę z białek, zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększając moc. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij dodawać cukier, nie przestając miksować.

W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tę mieszankę połącz z ubitymi białkami i jeszcze raz zmiksuj całość. Na koniec dodaj obie mąki (przesiane) i mieszaj do połączenia się składników.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Biszkopt piecz na środkowej półce piekarnika, przez pół godziny w 180 stopniach. Po tym wyjmij ciasto i ostudź je, a dopiero później wyjmij z formy.

Pozostając w wątku cukiernictwa, zobacz ten przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik