Deser bananowy w 5 minut. Zniknie równie szybko, jak się pojawi
Prosty deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi to patent na pyszną przekąskę w zabiegane dni. Potrzebujesz zaledwie 4 składników.
17.07.2023 14:51
W dni, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i stanie w kuchni, ciasto francuskie jest naprawdę nieocenionym półproduktem. Świetnie smakuje zarówno w słonej odsłonie, jak i w roli deserowej bazy. Nie tracę czasu na przygotowanie, wyrabianie, wałkowanie i wyrastanie ciasta, a moja rodzina już po kilku chwilach cieszy się pysznym deserem. Uwielbiam łączyć ten chrupki, listkujący arkusz z owocami. Tym razem postawiłam na kiwi oraz banany. W niecałe 5 minut przygotowałam cały deser i jedynie upiekłam go w piekarniku. Zniknął szybciej, niż mogłabym się spodziewać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Deser z ciasta francuskiego z kiwi i bananami
Składniki:
- 2-3 banany,
- 1 kiwi,
- 1 ciasto francuskie,
- 3 łyżeczki syropu trzcinowego.
Sposób przygotowania:
1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt grube plasterki. Im bardziej dojrzałe będą, tym ich smak będzie słodszy.
2. Kiwi również obieram i kroję w półplasterki. Co ciekawe, owoc ten można jeść ze skórką, jednak nie jest ona zbyt przyjemna, w szczególności w wypiekach.
3. Na blacie rozwijam arkusz ciasta francuskiego i układam na nim rzędy bananów na zmianę z kawałkami kiwi. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się bardziej plastyczne i unikniemy ryzyka, że będzie się kruszyło.
4. Na kawałki owoców wykładam syrop trzcinowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki do wyciskania, jak ketchup. Opcjonalnie możesz zamienić ten syrop na miód lub spróbować z syropem klonowym (jeśli lubisz jego dość charakerystyczny smak).
5. Ciasto zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi.
6. Powstały rulon kroję na mniejsze kawałki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz dodatkowo posmarować mlekiem, roztopionym masłem lub rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zarumieniło.
7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut.