Deser bananowy w 5 minut. Zniknie równie szybko, jak się pojawi

Prosty deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi to patent na pyszną przekąskę w zabiegane dni. Potrzebujesz zaledwie 4 składników.

Deser z ciasta francuskiego- PysznościDeser z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

W dni, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i stanie w kuchni, ciasto francuskie jest naprawdę nieocenionym półproduktem. Świetnie smakuje zarówno w słonej odsłonie, jak i w roli deserowej bazy. Nie tracę czasu na przygotowanie, wyrabianie, wałkowanie i wyrastanie ciasta, a moja rodzina już po kilku chwilach cieszy się pysznym deserem. Uwielbiam łączyć ten chrupki, listkujący arkusz z owocami. Tym razem postawiłam na kiwi oraz banany. W niecałe 5 minut przygotowałam cały deser i jedynie upiekłam go w piekarniku. Zniknął szybciej, niż mogłabym się spodziewać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Deser z ciasta francuskiego z kiwi i bananami

Składniki:

  • 2-3 banany,
  • 1 kiwi,
  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżeczki syropu trzcinowego.

Sposób przygotowania:

1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt grube plasterki. Im bardziej dojrzałe będą, tym ich smak będzie słodszy.

2. Kiwi również obieram i kroję w półplasterki. Co ciekawe, owoc ten można jeść ze skórką, jednak nie jest ona zbyt przyjemna, w szczególności w wypiekach.

3. Na blacie rozwijam arkusz ciasta francuskiego i układam na nim rzędy bananów na zmianę z kawałkami kiwi. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się bardziej plastyczne i unikniemy ryzyka, że będzie się kruszyło.

Ciasto francuskie z owocami- Pyszności
Ciasto francuskie z owocami- Pyszności

4. Na kawałki owoców wykładam syrop trzcinowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki do wyciskania, jak ketchup. Opcjonalnie możesz zamienić ten syrop na miód lub spróbować z syropem klonowym (jeśli lubisz jego dość charakerystyczny smak).

5. Ciasto zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi.

Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Deser z ciasta francuskiego- Pyszności

6. Powstały rulon kroję na mniejsze kawałki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz dodatkowo posmarować mlekiem, roztopionym masłem lub rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zarumieniło.

Gotowe rollsy- Pyszności
Gotowe rollsy- Pyszności

7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut.

8. Gotowe rollsy odstawiam do wystudzenia, a następnie przekładam na talerz. Prosty, pyszny i błyskawiczny deser jest już gotowy.Smacznego!

Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej