Deser bananowy w 5 minut. Zniknie równie szybko, jak się pojawi

Prosty deser z ciasta francuskiego z bananami i kiwi to patent na pyszną przekąskę w zabiegane dni. Potrzebujesz zaledwie 4 składników.

Deser z ciasta francuskiego- PysznościDeser z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

W dni, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i stanie w kuchni, ciasto francuskie jest naprawdę nieocenionym półproduktem. Świetnie smakuje zarówno w słonej odsłonie, jak i w roli deserowej bazy. Nie tracę czasu na przygotowanie, wyrabianie, wałkowanie i wyrastanie ciasta, a moja rodzina już po kilku chwilach cieszy się pysznym deserem. Uwielbiam łączyć ten chrupki, listkujący arkusz z owocami. Tym razem postawiłam na kiwi oraz banany. W niecałe 5 minut przygotowałam cały deser i jedynie upiekłam go w piekarniku. Zniknął szybciej, niż mogłabym się spodziewać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Deser z ciasta francuskiego z kiwi i bananami

Składniki:

  • 2-3 banany,
  • 1 kiwi,
  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżeczki syropu trzcinowego.

Sposób przygotowania:

1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt grube plasterki. Im bardziej dojrzałe będą, tym ich smak będzie słodszy.

2. Kiwi również obieram i kroję w półplasterki. Co ciekawe, owoc ten można jeść ze skórką, jednak nie jest ona zbyt przyjemna, w szczególności w wypiekach.

3. Na blacie rozwijam arkusz ciasta francuskiego i układam na nim rzędy bananów na zmianę z kawałkami kiwi. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się bardziej plastyczne i unikniemy ryzyka, że będzie się kruszyło.

Ciasto francuskie z owocami- Pyszności
Ciasto francuskie z owocami- Pyszności

4. Na kawałki owoców wykładam syrop trzcinowy. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki do wyciskania, jak ketchup. Opcjonalnie możesz zamienić ten syrop na miód lub spróbować z syropem klonowym (jeśli lubisz jego dość charakerystyczny smak).

5. Ciasto zawijam wzdłuż dłuższej krawędzi.

Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Deser z ciasta francuskiego- Pyszności

6. Powstały rulon kroję na mniejsze kawałki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz dodatkowo posmarować mlekiem, roztopionym masłem lub rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zarumieniło.

Gotowe rollsy- Pyszności
Gotowe rollsy- Pyszności

7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30 minut.

8. Gotowe rollsy odstawiam do wystudzenia, a następnie przekładam na talerz. Prosty, pyszny i błyskawiczny deser jest już gotowy.Smacznego!

Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Deser z ciasta francuskiego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟