Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia
Zaskakujący przepis na deser bez pieczenia truskawkami w roli głównej. Prosty, smaczny i efektowny przepis na zaskakujące ciasto w kartonie po mleku zrobi wrażenie na twojej rodzinie i znajomych.
24.08.2023 13:04
Zdarzyło ci się kiedyś, że miałeś ochotę na pyszny deser, ale w zakamarkach kuchennych szafek nie mogłeś znaleźć odpowiedniej foremki? Okazuje się, że rozwiązanie było w zasięgu ręki, a dokładniej w lodówce. Ten pyszny deser budyniowy z truskawkami przygotowałam w kartonie po mleku. Dzięki temu ma zgrabny, estetyczny kształt, a ja nie muszę martwić się o odpowiednią foremkę. Połączenie truskawek i masy budyniowej pokochasz od pierwszego kęsa- jest kremowo, owocowo i po prostu przepysznie.
Do tego przepisu wykorzystujemy 700 ml mleka, więc nie musisz martwić się o karton, bo w większości przypadków po prostu opróżnisz to, co jest już w lodówce. Kiedy powiedziałam moim bliskim, jak przygotowałam ten deser, nie mogli w to uwierzyć. Efekt wow zarówno smakowy, jak i wizualny, gwarantowany.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z truskawkami bez pieczenia
Składniki:
- 100 g truskawek,
- 700 ml mleka,
- 120 g budyniu waniliowego,
- 150 g cukru,
- 150 g herbatników kakaowych.
Dodatkowo:
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Truskawki dokładnie myję, usuwam szypułki i kroję w plasterki.
Krok 2: Przygotowuję karton po mleku. Wycinam jedną ze ścian, tworząc prostokątną foremkę. Przepłukuję w środku i osuszam. Układam pokrojone w plasterki truskawki.
Krok 3: Proszek budyniowy rozpuszczam w części mleka. Pozostałe mleko wlewam do garnka i zagotowuję wraz z cukrem. Następnie wlewam rozpuszczony budyń i podgrzewam cały czas, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, ściągam garnek z palnika.
Krok 4: Do przestudzonego budyniu dorzucam pokrojone truskawki i mieszam. Budyniową masę przekładam do foremki z kartonu po mleku. Wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepiej chłodzić deser przez całą noc. Dzięki temu mamy pewność, że budyń dobrze stężeje.
Krok 5: Zastygnięty deser wyciągam z lodówki i odwracam do góry nogami, aby wyjąć go z foremki. Dekoruję kakao i podaję moim bliskim. Budyń w takiej formie zamienia się w pyszny i efektowny deser. Smacznego!