Ani truskawki, ani jagody. Pierogi na słodko teraz robi się z zupełnie innymi owocami

Słodkie i pyszne pierogi z malinami to najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny. Idealne połączenie delikatnego ciasta i słodkich owoców.

Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Adobe StockPierogi z malinami- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa

Jeśli zadałabym wśród moich bliskich pytanie, czy lubią pierogi, odpowiedź byłaby oczywista. Kojarzą się nam one przede wszystkim z pyszną, domową kuchnią i wakacjami u babci, która potrafiła ulepić ich całą tonę. Nie było jednak ilości, której byśmy nie przejedli, tym bardziej że proste ciasto skrywać w sobie może najróżniejsze dodatki. Kiedy ogródki zaczynają wypełniać się kolorowymi owocami, a ze sklepowych straganów uśmiechają się do nas jagody, borówki, truskawki i maliny, to i obiady w domu stają się owocowe i słodkie. Wśród pierogów królują głównie te z jagodami, na drugim miejscu w rankingu popularności plasują się za to truskawkowe. Ja jednak mam innego faworyta- pierogi z malinami. Smakują jak prawdziwe lato. Koniecznie musisz spróbować tego połączenia.

Pierogi z malinami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 ml wody,
  • 500 g świeżych malin,
  • 40 g cukru,
  • 2 g soli.
Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Canva
Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijam jajko. Dzięki temu możesz łatwo sprawdzić, czy nie jest zepsute i uniknąć zmarnowania części mąki.
  2. Na stolnicę wsypuję mąkę pszenną. Mieszam ją wraz z solą. Formuję kopczyk, robię w nim wgłębienie i wbijam jajko. Wlewam stopniowo ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto rękami. Formuję kulę i wstawiam do lodówki na 15 minut, aby masa odpoczęła. Dzięki temu pierogi z malinami będą mięciutkie i delikatne.
  3. W międzyczasie dokładnie myję maliny pod bieżącą wodą. Osuszam je ręcznikiem papierowym i przekładam do miski. Dodaję cukier i mieszam.
  4. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinam kółka. Na środku umieszczam porcję malin z cukrem i dokładnie zalepiam brzegi.
  5. W dużym garnku zagotowuję wodę wraz ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucam partiami przygotowane pierogi z malinami i gotuję przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Nie wrzucam na raz zbyt dużej ilości pierogów, by uniknąć posklejania.

Gotowe pierogi podaję w towarzystwie słodkiej śmietanki lub posypuję cukrem. Dla dekoracji dorzucam czasem też świeże owoce i listki mięty. Pierogi z malinami możesz wzbogacić również o białą czekoladę- dodaj ją posiekaną do malin z cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej