PrzepisAni truskawki, ani jagody. Pierogi na słodko teraz robi się z zupełnie innymi owocami

Ani truskawki, ani jagody. Pierogi na słodko teraz robi się z zupełnie innymi owocami

Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Adobe Stock
Ewa
27.07.2023 09:26

Słodkie i pyszne pierogi z malinami to najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny. Idealne połączenie delikatnego ciasta i słodkich owoców.

Jeśli zadałabym wśród moich bliskich pytanie, czy lubią pierogi, odpowiedź byłaby oczywista. Kojarzą się nam one przede wszystkim z pyszną, domową kuchnią i wakacjami u babci, która potrafiła ulepić ich całą tonę. Nie było jednak ilości, której byśmy nie przejedli, tym bardziej że proste ciasto skrywać w sobie może najróżniejsze dodatki. Kiedy ogródki zaczynają wypełniać się kolorowymi owocami, a ze sklepowych straganów uśmiechają się do nas jagody, borówki, truskawki i maliny, to i obiady w domu stają się owocowe i słodkie. Wśród pierogów królują głównie te z jagodami, na drugim miejscu w rankingu popularności plasują się za to truskawkowe. Ja jednak mam innego faworyta- pierogi z malinami. Smakują jak prawdziwe lato. Koniecznie musisz spróbować tego połączenia.

Pierogi z malinami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 ml wody,
  • 500 g świeżych malin,
  • 40 g cukru,
  • 2 g soli.
Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Canva
Pierogi z malinami- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijam jajko. Dzięki temu możesz łatwo sprawdzić, czy nie jest zepsute i uniknąć zmarnowania części mąki.
  2. Na stolnicę wsypuję mąkę pszenną. Mieszam ją wraz z solą. Formuję kopczyk, robię w nim wgłębienie i wbijam jajko. Wlewam stopniowo ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto rękami. Formuję kulę i wstawiam do lodówki na 15 minut, aby masa odpoczęła. Dzięki temu pierogi z malinami będą mięciutkie i delikatne.
  3. W międzyczasie dokładnie myję maliny pod bieżącą wodą. Osuszam je ręcznikiem papierowym i przekładam do miski. Dodaję cukier i mieszam.
  4. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinam kółka. Na środku umieszczam porcję malin z cukrem i dokładnie zalepiam brzegi.
  5. W dużym garnku zagotowuję wodę wraz ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucam partiami przygotowane pierogi z malinami i gotuję przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Nie wrzucam na raz zbyt dużej ilości pierogów, by uniknąć posklejania.

Gotowe pierogi podaję w towarzystwie słodkiej śmietanki lub posypuję cukrem. Dla dekoracji dorzucam czasem też świeże owoce i listki mięty. Pierogi z malinami możesz wzbogacić również o białą czekoladę- dodaj ją posiekaną do malin z cukrem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także