InspiracjeNajlepsze desery z dzieciństwa, które robiły nasze mamy i babcie

Najlepsze desery z dzieciństwa, które robiły nasze mamy i babcie

Najlepsze desery z dzieciństwa, które robiły nasze mamy i babcie
Ewa

11.08.2022 15:39, aktual.: 12.08.2022 15:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Desery z dzieciństwa były naprawdę wyjątkowe. Smaki wyniesione z babcinej kuchni towarzyszą nam do dzisiaj.

#1 Blok czekoladowy

Deser rodem z PRL, chociaż i teraz jest popularny. Możesz do niego dorzucić to, na co masz ochotę: bakalię, orzechy, herbatniki.

Obraz

#2 Kasza manna z sokiem

W moim domu obowiązkowo był to sok malinowy, prosto ze słoiczka z babcinej spiżarni.

Obraz

#3 Krem sułtański

Bita śmietana w dwóch odsłonach, z pokruszonymi bezami i rodzynkami moczonymi w rumie.

Obraz

#4 Domowe wafle (pischinger)

Moja mama robi je do dzisiaj, z masy z mleka w proszku.

Obraz

#5 Szyszki z ryżu preparowanego

Słodka masa toffi i ryż preparowany. Mniam!

Obraz

#6 Murzynek

Brownie? Zapomnij! Liczył się tylko murzynek.

Obraz

#7 Sernik

Odwieczny spór: z rodzynkami czy bez?
Na serniczek jest zawsze miejsce w brzuchu ;)

Obraz

#8 Melba

Waniliowe lody, brzoskwinie i przecier truskawkowy. Słodka i pyszna prostota!

Obraz

#9 Kogel- mogel

Ucierany w kuchniach od pokoleń, skutecznie zaspokajał chęć na coś słodkiego.

Obraz

#10 Zacierka

Moja ulubiona "zupa" z dzieciństwa"- lane kluski na mleku z odrobiną cukru.

Obraz

#11 Leniwe

Leniwe, twarogowe kluski z roztopionym masłem i cukrem. Proste i pyszne!

Obraz

#12 Ciasto drożdżowe

W wersji z owocami lub bez. ale za to obowiązkowo przykryte warstwą kruszonki. Im więcej, tym lepiej!

Obraz

#13 Racuchy z jabłkami

No i obowiązkowo posypane cukrem pudrem!

Obraz

#14 Ciasto metrowiec

Im więcej słodyczy, tym lepiej :)

Obraz

#15 Parowańce/pampuchy

Można jeść je również na słono, ale w moim domu podawane były zawsze z sosem owocowym i słodką śmietaną.

Obraz

#16 Ryż z jabłkami

Klasyk nad klasyki. Dużo jabłek, jeszcze więcej cynamonu. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Desery z dzieciństwa idealne na jesień!

Obraz