Najlepsze desery z dzieciństwa, które robiły nasze mamy i babcie

Desery z dzieciństwa były naprawdę wyjątkowe. Smaki wyniesione z babcinej kuchni towarzyszą nam do dzisiaj.

Obrazek
Ewa

#1 Blok czekoladowy

Deser rodem z PRL, chociaż i teraz jest popularny. Możesz do niego dorzucić to, na co masz ochotę: bakalię, orzechy, herbatniki.

Obrazek

#2 Kasza manna z sokiem

W moim domu obowiązkowo był to sok malinowy, prosto ze słoiczka z babcinej spiżarni.

Obrazek

#3 Krem sułtański

Bita śmietana w dwóch odsłonach, z pokruszonymi bezami i rodzynkami moczonymi w rumie.

Obrazek

#4 Domowe wafle (pischinger)

Moja mama robi je do dzisiaj, z masy z mleka w proszku.

Obrazek

#5 Szyszki z ryżu preparowanego

Słodka masa toffi i ryż preparowany. Mniam!

Obrazek

#6 Murzynek

Brownie? Zapomnij! Liczył się tylko murzynek.

Obrazek

#7 Sernik

Odwieczny spór: z rodzynkami czy bez?
Na serniczek jest zawsze miejsce w brzuchu ;)

Obrazek

#8 Melba

Waniliowe lody, brzoskwinie i przecier truskawkowy. Słodka i pyszna prostota!

Obrazek

#9 Kogel- mogel

Ucierany w kuchniach od pokoleń, skutecznie zaspokajał chęć na coś słodkiego.

Obrazek

#10 Zacierka

Moja ulubiona "zupa" z dzieciństwa"- lane kluski na mleku z odrobiną cukru.

Obrazek

#11 Leniwe

Leniwe, twarogowe kluski z roztopionym masłem i cukrem. Proste i pyszne!

Obrazek

#12 Ciasto drożdżowe

W wersji z owocami lub bez. ale za to obowiązkowo przykryte warstwą kruszonki. Im więcej, tym lepiej!

Obrazek

#13 Racuchy z jabłkami

No i obowiązkowo posypane cukrem pudrem!

Obrazek

#14 Ciasto metrowiec

Im więcej słodyczy, tym lepiej :)

Obrazek

#15 Parowańce/pampuchy

Można jeść je również na słono, ale w moim domu podawane były zawsze z sosem owocowym i słodką śmietaną.

Obrazek

#16 Ryż z jabłkami

Klasyk nad klasyki. Dużo jabłek, jeszcze więcej cynamonu. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Desery z dzieciństwa idealne na jesień!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach