Dietetyk poleca makowy przekładaniec. Słodki deser bez wyrzutów sumienia
Roksana Środa, dietetyk kliniczna i uczestniczka 14. edycji programu MasterChef Polska, zapewnia, że w święta można przygotować smakowite, nawiązujące do tradycji, a jednocześnie nie tak ciężkie i przesłodzone cukrem ciasta. Jej przekładaniec makowy będzie hitem tego Bożego Narodzenia.
Tradycyjne świąteczne ciasta, choć bardzo smaczne, bywają kaloryczne. Wiele osób w obliczu zdrowotnych zaleceń decyduje się na ich dietetyczną wersję. Wykorzystując produkty o niższej zawartości tłuszczu i cukru, jak migdały czy substancje słodzące, można cieszyć się smakiem bez rezygnacji ze zdrowia.
Mak w świątecznych deserach - na szczęście!
Mak, od wieków związany z tradycjami wigilijnymi, pełni ważną rolę w wielu polskich domach. W kontekście Bożego Narodzenia jest symbolem szczęścia i dostatku. Tradycyjnie przygotowuje się potrawy, które zawierają mak jako jeden z głównych składników, co ma zapewnić pomyślność i bogactwo w nadchodzącym roku. W tradycyjnych wierzeniach, makowe potrawy chronią dom przed niepowodzeniami. W niektórych regionach kraju, zjedzenie przynajmniej odrobiny maku podczas wigilijnej kolacji miało zagwarantować ochronę oraz pomyślność przez cały nadchodzący rok, co do dziś pielęgnują rodziny podtrzymujące te wielopokoleniowe zwyczaje.
Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepis na makowy przekładaniec
Składniki na krem budyniowy:
- 3 budynie waniliowe/śmietankowe (120 g),
- 700 g mleka migdałowego bez cukru,
- 4 żółtka jaja,
- 250 g margaryny roślinnej,
- 140 g cukru pudru.
Biszkopt:
- 8 białek jaj,
- 4 żółtka,
- 80 g maku,
- 120 g zmiksowanych migdałów,
- 150 g wiórków kokosa,
- 130 g cukru.
Do nasączenia:
- sok z 1 pomarańczy,
- 5 g likieru amaretto LF,
- 50 g wody,
- 35 g dżemu truskawkowego bez cukru.
Sposób przygotowania kremu:
- Do garnuszka wlej mleko, dodaj żółtka i proszek z budyniu. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż zgęstnieje - około 12 minut.
- Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie, przygotuj pozostałe elementy ciasta.
- Całkowicie zimny budyń wykorzystaj do przygotowania kremu. W tym celu, margarynę przełóż do miski i zacznij ubijać przy pomocy miksera.
- Stopniowo dodawaj cukier puder - cały czas ubijając. Na samym końcu.
- Dodawaj zimny budyń po łyżce, cały czas ubijając, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Krem odstaw do lodówki, aby stężał.
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka jaj ubij na sztywną pianę.
- Dodaj cukier puder i miksuj tylko do czasu połączenia się składników.
- Dodaj żółtka i znów bardzo krótko miksuj - do czasu połączenia składników.
- Dodaj mak, migdały, wiórki i całość wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przelej do formy i piecz 25 minut w 180 stopniach.
- Możesz przygotować 1 biszkopt i później przekroić go na pół lub 2 oddzielne.
Przygotowanie całego ciasta:
- Pierwszy biszkopt nasącz dokładnie połową likieru z pomarańczą i wodą.
- Wyłóż pół porcji dżemu oraz przygotowanego wcześniej kremu.
- Na to połóż drugi biszkopt i powtórz te same kroki.
- Zostaw 3 łyżki kremu do posmarowania całego ciasta.
- Złożone ciasto posmaruj pozostałym kremem i udekoruj płatkami migdałów i wiórkami kokosa.
Deser można podzielić na 12 porcji, co czyni go idealnym wyborem na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Każda porcja dostarcza 474 kcal, zawierając 10,1 g białka, 34,2 g tłuszczów oraz 33,1 g węglowodanów. Dzięki temu deser ten nie tylko zadowala podniebienie, ale również dostarcza istotnych wartości odżywczych.