Ten błąd sprawia, że bigos wychodzi gorzki. Popełniamy go na samym początku gotowania

Jeśli zamierzasz w najbliższym czasie przygotować bigos, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Być może sprawi to, że unikniesz sporego zawodu w postaci złego smaku tej potrawy. Z tekstu dowiesz się, czemu bigos wychodzi gorzki i czy można coś z tym zrobić już po fakcie. 

ObrazekCzemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva

Bigos to jedna z tych potraw, które zwykle przyrządzamy z zapasem. Przygotowany na Święta jest jeszcze ,,dojadany" przez długi czas. To oznacza, że - kiedy już bierzemy się za przyrządzanie bigosu - lepiej się do tego porządnie przygotować. Nie chcielibyśmy przecież sytuacji, w której cały gar ciężkiej roboty trafia do kosza.

A tak może się stać z bardzo błahego powodu. Przyczyny gorzkiego smaku bigosu należy bowiem szukać w kapuście, a właściwie w nieodpowiednim jej przygotowaniu. Co prawda istnieją sposoby na zniwelowanie już powstałego gorzkiego smaku, ale bądźmy szczerzy - po co leczyć, skoro można zapobiegać? Wystarczy wykonać jedną prostą czynność.

Obrazek
Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva

Czemu bigos wychodzi gorzki?

Kapusta jest dość przewrotnym warzywem. Zawiera naprawdę duże ilości prozdrowotnych składników odżywczych, które proces kiszenia uwydatnia jeszcze bardziej. Jednak to właśnie ona może sprawić, że cały garnek bigosu będzie nie do przełknięcia ze względu na gorzki smak.

Kapusta ma w swoim składzie olejki eteryczne. Jeśli użyjemy jej w surowej postaci, ulotnią się one podczas gotowania, a wtedy cały bigos przesiąknie gorzkim smakiem.

Obrazek
Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva

Co więc należy zrobić? Nigdy nie dodawać surowej kapusty do bigosu. Wystarczy, po poszatkowaniu, posolić ją i odstawić na jakiś czas. Ten zabieg sprawi, że kapusta puści wodę, a wraz z nią ulotnią się rzeczone olejki.

Pamiętaj również o odpowiednio długim namoczeniu grzybów. Są one drugą najczęstszą przyczyną gorzkiego smaku bigosu. Trzecią jest natomiast za duża ilość ziela angielskiego.

Jak uratować gorzki bigos?

Jeśli czytasz ten artykuł już po tym, jak odkryłaś, że bigos jest gorzki, możesz spróbować go jeszcze ,,naprostować".

Sprawdzi się tu wszystko, co słodkie, a co pasuje do bigosu. Nie od dziś przecież wiadomo, że słodki smak neutralizuje gorzkość. Spróbuj więc do gorzkiego bigosu dodać (oczywiście po trochu, żeby z bigosu nie zrobiło się... ciasto) miód lub cukier. Pomóc mogą też słodkie suszone śliwki.

A z tego filmiku z naszego kanału na YouTube dowiesz się jak przygotować świąteczną deskę przekąsek.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji