PoradyTen błąd sprawia, że bigos wychodzi gorzki. Popełniamy go na samym początku gotowania

Ten błąd sprawia, że bigos wychodzi gorzki. Popełniamy go na samym początku gotowania

Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva
Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva
20.12.2022 13:26

Jeśli zamierzasz w najbliższym czasie przygotować bigos, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Być może sprawi to, że unikniesz sporego zawodu w postaci złego smaku tej potrawy. Z tekstu dowiesz się, czemu bigos wychodzi gorzki i czy można coś z tym zrobić już po fakcie. 

Bigos to jedna z tych potraw, które zwykle przyrządzamy z zapasem. Przygotowany na Święta jest jeszcze ,,dojadany" przez długi czas. To oznacza, że - kiedy już bierzemy się za przyrządzanie bigosu - lepiej się do tego porządnie przygotować. Nie chcielibyśmy przecież sytuacji, w której cały gar ciężkiej roboty trafia do kosza.

A tak może się stać z bardzo błahego powodu. Przyczyny gorzkiego smaku bigosu należy bowiem szukać w kapuście, a właściwie w nieodpowiednim jej przygotowaniu. Co prawda istnieją sposoby na zniwelowanie już powstałego gorzkiego smaku, ale bądźmy szczerzy - po co leczyć, skoro można zapobiegać? Wystarczy wykonać jedną prostą czynność.

Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva
Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva

Czemu bigos wychodzi gorzki?

Kapusta jest dość przewrotnym warzywem. Zawiera naprawdę duże ilości prozdrowotnych składników odżywczych, które proces kiszenia uwydatnia jeszcze bardziej. Jednak to właśnie ona może sprawić, że cały garnek bigosu będzie nie do przełknięcia ze względu na gorzki smak.

Kapusta ma w swoim składzie olejki eteryczne. Jeśli użyjemy jej w surowej postaci, ulotnią się one podczas gotowania, a wtedy cały bigos przesiąknie gorzkim smakiem.

Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva
Czemu bigos wychodzi gorzki? - Pyszności; foto: Canva

Co więc należy zrobić? Nigdy nie dodawać surowej kapusty do bigosu. Wystarczy, po poszatkowaniu, posolić ją i odstawić na jakiś czas. Ten zabieg sprawi, że kapusta puści wodę, a wraz z nią ulotnią się rzeczone olejki.

Pamiętaj również o odpowiednio długim namoczeniu grzybów. Są one drugą najczęstszą przyczyną gorzkiego smaku bigosu. Trzecią jest natomiast za duża ilość ziela angielskiego.

Jak uratować gorzki bigos?

Jeśli czytasz ten artykuł już po tym, jak odkryłaś, że bigos jest gorzki, możesz spróbować go jeszcze ,,naprostować".

Sprawdzi się tu wszystko, co słodkie, a co pasuje do bigosu. Nie od dziś przecież wiadomo, że słodki smak neutralizuje gorzkość. Spróbuj więc do gorzkiego bigosu dodać (oczywiście po trochu, żeby z bigosu nie zrobiło się... ciasto) miód lub cukier. Pomóc mogą też słodkie suszone śliwki.

A z tego filmiku z naszego kanału na YouTube dowiesz się jak przygotować świąteczną deskę przekąsek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także