Dlaczego sklepy pakują ogórki w folię? Powód na pewno cię zaskoczy

Na pewno zwróciliście uwagę na to, że ogórki, które kupujecie w supermarkecie, są owinięte folią. Czy nie wydało się to wam dziwne? W końcu inne warzywa nie są pakowane w taki sposób. Okazuje się, że nie jest to wymysł sklepu.

ObrazekOgórki pakowane są w folię (ADOBE)
Paulina Hermann

Co myślicie, gdy patrzycie na ogórki zapakowane w ten sposób? Na pewno wielu z was zastanawia się, czy to nie jest czasem generowanie dodatkowych odpadów. Do tego zdejmowanie folii z warzywa nie jest niczym przyjemnym i psuje radość z jedzenia ogórków.

Ogórki ze sklepu zawija się w folię. Znamy przyczynę

Zacznijmy od podstawowej informacji: warzywa te w 91 procentach składają się z wody, która potrafi szybko odparować. Folia niejako przed tym chroni, dzięki czemu ogórek pozostaje twardy i soczysty. Do tego przedłuża świeżość produktu nawet o 2 tygodnie.

Folia ma jeszcze jedno zastosowanie. Chroni warzywa przed zanieczyszczeniami podczas transportu oraz przed etylenem wydzielanym przez owoce (banany, jabłka, gruszki), przez który ogórki mogą bardzo szybko stracić świeżość.

Warzywa nie były hodowane w Polsce

Folia jest oznaką, że ogórki przebyły bardzo długą drogę, zanim do nas trafiły. Gdyby nie były tak zapakowane, szybko by się popsuły i smakowałyby okropnie. Oznacza to, że nie nadawałyby się do sprzedaży. Jeśli zobaczycie takie warzywa w sklepie, już wiecie, że były one importowane.

Obrazek
Ogórki bez folii były hodowane w Polsce (fot. Pyszności)

Ogórek bez folii to bez wątpienia polski produkt, takie będziemy kupować w letnim sezonie. W zimę, gdy w Polsce nic nie rośnie, warzywa są sprowadzane z ciepłych krajów, więc muszą być w jakiś sposób zabezpieczone.

Dlaczego warto jeść ogórki?

To źródło witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto działa moczopędnie i usuwa toksyny z organizmu. Ogórek ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, gdyż regulują ciśnienie krwi. Ponadto nie zawiera zbyt wielu kalorii (12 kcal w 100 gramach), a jego indeks glikemiczny wynosi 15. Dlatego też sięgać po niego powinni cukrzycy.

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto