NewsyDlaczego sklepy pakują ogórki w folię? Powód na pewno cię zaskoczy

Dlaczego sklepy pakują ogórki w folię? Powód na pewno cię zaskoczy

Ogórki pakowane są w folię (ADOBE)
Ogórki pakowane są w folię (ADOBE)
15.07.2023 08:51, aktualizacja: 15.07.2023 09:04

Na pewno zwróciliście uwagę na to, że ogórki, które kupujecie w supermarkecie, są owinięte folią. Czy nie wydało się to wam dziwne? W końcu inne warzywa nie są pakowane w taki sposób. Okazuje się, że nie jest to wymysł sklepu.

Co myślicie, gdy patrzycie na ogórki zapakowane w ten sposób? Na pewno wielu z was zastanawia się, czy to nie jest czasem generowanie dodatkowych odpadów. Do tego zdejmowanie folii z warzywa nie jest niczym przyjemnym i psuje radość z jedzenia ogórków.

Ogórki ze sklepu zawija się w folię. Znamy przyczynę

Zacznijmy od podstawowej informacji: warzywa te w 91 procentach składają się z wody, która potrafi szybko odparować. Folia niejako przed tym chroni, dzięki czemu ogórek pozostaje twardy i soczysty. Do tego przedłuża świeżość produktu nawet o 2 tygodnie.

Folia ma jeszcze jedno zastosowanie. Chroni warzywa przed zanieczyszczeniami podczas transportu oraz przed etylenem wydzielanym przez owoce (banany, jabłka, gruszki), przez który ogórki mogą bardzo szybko stracić świeżość.

Warzywa nie były hodowane w Polsce

Folia jest oznaką, że ogórki przebyły bardzo długą drogę, zanim do nas trafiły. Gdyby nie były tak zapakowane, szybko by się popsuły i smakowałyby okropnie. Oznacza to, że nie nadawałyby się do sprzedaży. Jeśli zobaczycie takie warzywa w sklepie, już wiecie, że były one importowane.

Ogórki bez folii były hodowane w Polsce (fot. Pyszności)
Ogórki bez folii były hodowane w Polsce (fot. Pyszności)

Ogórek bez folii to bez wątpienia polski produkt, takie będziemy kupować w letnim sezonie. W zimę, gdy w Polsce nic nie rośnie, warzywa są sprowadzane z ciepłych krajów, więc muszą być w jakiś sposób zabezpieczone.

Dlaczego warto jeść ogórki?

To źródło witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto działa moczopędnie i usuwa toksyny z organizmu. Ogórek ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, gdyż regulują ciśnienie krwi. Ponadto nie zawiera zbyt wielu kalorii (12 kcal w 100 gramach), a jego indeks glikemiczny wynosi 15. Dlatego też sięgać po niego powinni cukrzycy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także